Raadslid Ufuk Kâhya wil een hearing over het Bossche integratiebeleid. "We wachten al een hele poos op een integratienota. Daarnaast maak ik mij zorgen over de smalle inhoud van de toegezegde nota." GroenLinks verwacht dat een hearing informatie zal opleveren voor enkele richtinggevende moties, waarmee het college alsnog gevraagd zal worden om te komen met een geactualiseerde en volledige integratienota.


Ufuk Kâhya diende het volgende hearingverzoek in:

======================================================================

Geachte commissievoorzitter, beste collega-commissieleden,

Ruim twee jaar geleden heeft het college op de planningslijst van te verwachten raadsvoorstellen de Integratienota gezet. Nadat deze toezegging lang onuitgevoerd bleef, gaf het college in 2010 aan dat er vooruitlopend op de discussie over de ombuigingen geen Integratienota zou verschijnen.

Mede op basis van mijn geuite teleurstelling over dit uitblijven en jullie unanieme steun, heeft de commissievoorzitter namens de Commissie MO op 14 oktober 2010 aan het college gevraagd om de toegezegde nota alsnog in voorbereiding te nemen en deze voor april 2011 aan de raad aan te bieden.

Uit de brief van het college van 1 maart 2011 blijkt dat dit niet gaan lukken. Daarnaast maak ik mij zorgen over de smalle inhoud van de toegezegde nota. Daarom verzoek ik u in te stemmen met het houden vaneen hearing over het integratiebeleid.

Uit de genoemde brief van het College is op te maken dat er vooral aandacht is voor integratiebeleid daar waar het gaat om inburgering en nieuwkomersbeleid. Het College geeft aan in de regel algemeen beleid en doelgroepenbeleid slechts in uitzonderingsgevallen te willen voeren. Ooit is er besloten om doelgroepenbeleid te voeren, omdat geconstateerd werd dat bepaalde groepen burgers via regulier beleid niet (goed) bereikt kon worden. Het streven naar het overbodig worden van doelgroepenbeleid is goed. Daarvoor is echter wel nodig dat het algemene beleid geschikt moet zijn om Bosschenaren met verschillende culturele achtergronden te bereiken, dus in diversiteit moet voorzien. Het is daarom een gemiste kans dat in de brief hier niet over wordt gesproken. Te meer er een wethouder diversiteit is aangesteld.

Ik verwacht dat een hearing goed bruikbare elementen zullen opleveren voor enkele richtinggevende moties. Die moties kunnen tijdens de raad ingediend worden, waarmee het college alsnog met een gerichte vraagstelling gevraagd zal worden om te komen met een geactualiseerde en volledige integratienota.

Waarom een hearing over het integratiebeleid?

De hearing heeft als doel de commissie inzicht te geven in de dilemma’s die spelen als het gaat om integratiebeleid. Hoe staat het er voor met de participatie van minderheden in onze Bossche samenleving? Op welke beleidsterreinen is er sprake van achterstand en risico én op welke beleidsterreinen gaat het juist erg goed? Welke bestuurlijke/beleidsmatige keuzes zijn er? Welke elementen zijn van belang bij het ondernemen van een beleidstransitie van doelgroepenbeleid naar algemeen beleid? Wanneer is doelgroepenbeleid effectief en wanneer contraproductief?
De hearing kan er voor zorgen dat we als commissie scherper in beeld krijgen waar de politieke en beleidsmatige keuzes zitten op zowel korte termijn beleid alsmede op lange termijn visie en strategie.

Vragen voor de hearing.

  • Hoe kan de transitie goed plaatsvinden zonder de maatschappelijke participatie van die doelgroepen negatief te beïnvloeden?
  • Wat werkt wel en wat werkt niet?
  • Is het voor het georganiseerde middenveld duidelijk dat er een wijziging is ingezet van doelgroepenbeleid naar algemeen beleid?
  • Hoe zorg je er voor dat je algemene beleid breed toegankelijk wordt?
  • In welke gevallen zet je wel ‘doelgroepenbeleid’ instrumenten in?
  • Waar zullen gaten vallen wanneer er slechts algemeen beleid gevoerd wordt?
  • Hoe kunnen deze gaten gedicht worden?


Uit te nodigen personen en /of organisaties voor de hearing.

Voor de hearing kunnen wetenschappers, adviseurs en ervaringsdeskundigen worden uitgenodigd. In eerste instantie valt te denken aan de volgende personen:

  • Rénie van der Putte, adviseur bij ACB Kenniscentrum voor Emancipatie en Participatie.

(onderzoek gedaan naar mainstraiming (transitie van specifiek naar algemeen beleid))

  • Prof. dr. Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur van het Nicis Institute.

(onderzoek gedaan naar voor- en nadelen van doelgroepenbeleid en algemeen beleid)

  • Dr. Floris Vermeulen, onderzoeker bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES, UvA)

(vergelijkend onderzoek gedaan naar effecten doelgroepenbeleid)

  • Prof. dr. Guus Extra, hoogleraar talen en minderheden aan de Universiteit van Tilburg

(onderzoek gedaan naar integratiebeleid)

Ook is het verstandig om kennis te nemen van ervaringen in andere gemeente. Zo heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de etnische verhoudingen in de gemeente onderzocht en de participatie van minderheden in verschillende sectoren in beeld gebracht om daarbij beleid effectiever in te zetten. De hearingcommissie zou ook andere voor Den Bosch interessante voorbeelden kunnen achterhalen en uitnodigen.

De hearing met externe deskundigen kan worden voorafgegaan door een intern gerichte bijeenkomst, waarin van ambtelijke zijde wordt gerapporteerd over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren en de huidige stand van zaken wordt geschetst.

Voorgestelde procesgang:

  • 20 april 2011 beslissing Commissie MO over het hearingverzoek en opdracht aan hearingcommissie MO onder leiding van Paul van der Krabben om de hearing voor te bereiden.
  • Week 16 mei of week 30 mei : ambtelijke briefing en hearing.
  • 22 juni 2011: bespreking in Commissie MO van de uitkomsten van de hearing en maken van afspraken over de voorbereiding van moties.
  • 5 juli 2011 : raadsvergadering, behandeling moties integratiebeleid.



De commissieleden MO worden gevraagd:

  1. zich uit te spreken over de inhoud van deze notitie.
  2. in te stemmen met het verzoek om een hearing te houden over het onderwerp: integratiebeleid.


Namens de fractie van GroenLinks,

Ufuk Kâhya