Al sinds november vorig jaar klaar, maar nog niet eerder op de agenda van de commissie: het raadsvoorstel Culturele Agenda van wethouder Jeroen Weyers. Een belangrijke vraag - wat voor cultuurbeleid wil de gemeente de komende jaren gaan voeren nu Brabant geen Culturele Hoofdstad van Europa wordt en we voor dat feestje naar de hoofdstad van Friesland moeten afreizen?

Eindhoven kiest duidelijk voor een profiel als techniek- en designstad, in Tilburg trekt de gemeenteraad een miljoen euro uit voor de nieuwe cultuurcoöperatie, een samenwerking tussen culturele instellingen, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Waar wil onze stad geld in gaan steken, welke instellingen en initiatieven vinden wij daarbij belangrijk of beperken we ons tot langzamerhand doorsukkelen naar de JeroenBosch500-viering in 2016 en zien we daarna wel weer verder?

De Culturele Agenda geeft helaas geen antwoord op dit soort belangrijke vragen. Het hele Bossche culturele veld kwam vorig jaar bijeen op een congresdag in De Muzerije, een evenement dat nog gevolgd werd door workshops met betrokkenen en indringende gesprekken met deskundigen, maar tot iets heel concreets mocht al deze activiteit nog niet leiden.


"Een vrij abstracte vertaling van onze eerste oogst" noemt de wethouder zelf zijn agenda van zeven punten.  7 kansen volgens het persbericht, deze opmerkingen over profilering, kwaliteit, beleving, onderwijs, amateurs, jongeren en ondernemerschap.


GroenLinks vond het vooral een heel magere oogst, zelfs voor een "tussenproduct", en vroeg de wethouder het stuk terug te nemen. Nergens wordt duidelijk wat deze uitgangspunten gaan betekenen voor instellingen, kunstenaars en kunstliefhebbers. Je kunt er niet tegen zijn, maar waar stem je eigenlijk voor als je akkoord gaat met dit raadsvoorstel?


In de commissie MO ging de discussie dan ook alle kanten uit, van populistisch luid beleden afkeer van het "subsidie-infuus" tot een verbazingwekkend sociaal-democratisch standpunt dat alleen kunst met een breed draagvlak in de stad de moeite waard zou zijn. We zijn benieuwd of de wethouder het raadsvoorstel op de agenda van de raadsvergadering van 11 maart handhaaft.


De bijdrage van Antoon van Rosmalen namens de GroenLinksfractie:


Raadsvoorstel Culturele Agenda voor de toekomst

Dank u voorzitter,


De cultuurnota dateert van 2009, de volgende komt in 2016, het is een verstandig idee tussentijds te kijken hoe het staat met kunt en cultuur in onze stad, het idee om de culturele agenda te formuleren staat ons dus wel aan. Zeker nu het draagvlak voor kunst en cultuur minder vanzelfsprekend lijkt te worden en financiering onder druk staat. Maar het resultaat valt ons eerlijk gezegd nogal behoorlijk tegen, zeker gezien het uitgebreide voorbereiding van een congres, de workshops en gesprekken met betrokkenen.


Zeven uitgangspunten waar je onmogelijk tegen kunt zijn maar waarop nu nog niet echt doorgekozen wordt, want deze agenda is geen beleidsprogramma. Daarom blijft  "Stad van Verbeelding" bijvoorbeeld nu vooral nog een etiket, en dat is jammer want de noodzaak tot een heldere profilering staat wat ons betreft niet ter discussie en is urgent.


Hoe gaan we dit doen als stad, welke keuzen moeten we dan maken, wat betekent dat voor bestaande instellingen: dat zijn vragen die we graag gesteld zien. Hoe verhoudt zich die profilering in aandacht, ruimte  en geld tot de andere uitgangspunten zoals  kunsteducatie - en cultuurparticipatie, de amateurkunst en de ruimte voor jongeren?


Dringend ook gezien de uitgangspunten van het nieuwe Provinciale Cultuurfonds waarover het college de raad vandaag informeerde. de provincie levert 30%, de stad 20% en de instelling, initiatief of evenement zorgt zelf voor de helft van de benodigde middelen. Wat wil onze stad gaan financieren en waarom?


Daar geeft dit raadsvoorstel helaas op geen enkele manier uitsluitsel over, echte keuzen treffen wij niet aan. Daarom mag de wethouder wat mijn fractie betreft het voorstel nu terugnemen. We hopen dan ook dat hij in plaats daarvan snel met uitwerkingsnotities komt met concreet beleid.

foto: Bosch Leerorkest