Op 29 mei 2013 kwamen de gemeenteraden van Oss, Maasdonk en Den Bosch bijeen om het voorstel Herindelingsontwerp aan te nemen. De Bossche raad stemde in een korte extra vergadering unaniem in met het voorstel. Lees hier de bijdrage van Fractievoorzitter Peter van Doremalen:
Voorzitter,
naar aanleiding van de bespreking in de cie zou je kunnen verwachten dat dit agendapunt zou zijn ondergebracht bij de “voorstellen waarover geen discussie meer wordt verwacht”
Het is buitengewoon verleidelijk om deze bijeenkomst, met één agendapunt, dat door de goede voorbereiding door ons college min of meer een formaliteit is geworden, te vergelijken met een ondertrouw.
Het gaat om twee drie dochters, Vinkel, Nuland en Geffen die van vader Augustijn de vrije keus hebben gekregen om een huwelijkspartner te zoeken. En na de bons te hebben gekregen van boerenzoon Heeswijk-Dinther lieten Vinkel en Nuland hun oog vallen op de wel erg aantrekkelijke stadse vent ’s-Hertogenbosch.
Een formaliteit maar ook een plechtig moment. Nuland en Vinkel geven aan zich te willen verbinden zich met onze gemeente. Een samenvoeging van onderop. We krijgen er 6500 inwoners bij. En niet alleen 6500 inwoners. Belangrijk voor het draagvlak van onze vorzieningen en om beter inhoud te kunnen geven aan onze rol als centrumstad. Onze stad wordt bijna een kwart groter in oppervlakte, grotendeels agrarische grond en natuur, Dat is niet verkeerd. De verbinding stad platteland, de ontwikkeling van de Agro-Food de recreatie in de omgeving van de stad worden belangrijke onderwerpen de komende jaren, en dan is het goed als we dat ook zelf in huis hebben. En bedrijventerrein Heesch-West zoals bekend wat ons betreft voorlopig zonnevelden – hoe staat het daar trouwens mee? - en daarna bedrijvigheid.
We krijgen twee gemeenschappen erbij we moeten elkaar leren kennen, onze afdeling GroenLinks gaat er binnenkort op fietstocht heen. Zij kennen ons wel, wij hen nog niet. Want zo is het vaak: de weg van het dorp naar de stad is korter en breder dan van de stad naar het dorp. Vinkel en Nuland moeten de gelegenheid krijgen zich uit te spreken op welke wijze ze zich in de nieuwe gemeente willen organiseren. Wij menen dat onze stad met wijkgericht werken en de ervaringen met eerdere herindelingen heeft bewezen inwoners de ruimte te geven die betrokken zijn en mee willen doen.
De financiële gevolgen zijn wat GroenLinks betreft te overzien en er is zorgvuldig omgesprongen met de moties rond financiën.
Een puntje van zorg nog: eerder leek het dat we in augustus zouden of de verkiezingen opschoven. Nu lijkt dat zelfs begin december te kunnen worden. Dat is wel erg laat. Onze vraag kan dat worden is dat uiterlijk december of naar verwachting december en kan dat worden bespoedigd?