Bij de voorjaarsnota kondigt het College van B&W aan welke richting ze uit wil in de begroting voor 2010 en hoe ze dat beleid gaat financieren. Ruud Schouten, fractievoorzitter voor GroenLinks, vindt ‘iets extra’s ‘ niet ambitieus genoeg. Hij hekelde het bestemmen van Essentopbrengsten voordat de raad een besluit heeft genomen over de verkoop van die aandelen en ziet de crisis als een kans voor een Green Deal. Verder viel het hem ook op dat de hockeyclub opvallend vaak genoemd werd door het college.


Voorzitter

 

De voorjaarsnota laat ons lezen:

"Wij (-en dat is het college- ) zijn in staat te doen wat afgesproken is in ons bestuursakkoord. We zullen daartoe hier en daar nog enigszins iets extras moeten doen maar het is te doen en we willen het ook doen."

Hier en daar, enigszins, iets extras! Dat klinkt niet al te ambitieus.

Maar het college zegt verder dat ze de klus van het collegeprogram zal afmaken, ook al kunnen kredietcrisis en economische recessie nog roet in het eten gooien.

 

Maar dan vergeet het college Essent nog te noemen. Want daar zijn we ook nog niet over uitgesproken. De resultaten van de Essent-discussie hier én elders kan de begroting 2010 nogal beïnvloeden.

 

Deze voorjaarsnota gaat uit van de verkoop van Essent. Maar liefst 46 miljoen van Essent is al bestemd voordat er een uitspraak van de raad ligt en deze voorjaarsnota is gebouwd op de fundementen van deze 46 miljoen.

Maar a.s. woensdag spreken wij ons als raad pas definitief uit over de verkoop en pas volgende week zal het provinciebestuur een beslissing nemen. Pas dan is er duidelijkheid.

Het is op dit moment dus nogal voorbarig om voor de begroting van 2010 uit te gaan van deze bedragen. Het mag bekend zijn dat onze fractie op dit moment de verkoop van Essent niet steunt.

 

Dat wil niet zeggen dat wij geen ambities hebben voor 2010. En dit ondanks de crisis.

In het plan van aanpak kredietcrisis zegt het college dat de investeringen op peil gehouden moeten worden. Maar als Essent niet verkocht wordt, betekent dit een stevige streep door deze voorjaarsnota. De ruimte voor nieuw beleid exploitatie blijft in tact maar voor de rest is er alleen mogelijkheid door de ruimte in de algemene reserve. En dat is uiterst beperkt!

Het had het college gesierd om niet te eenzijdig mogen vertrouwen op de verkoop van Essent bij het opstellen van de plannen voor 2010.

 

Voorzitter: als de begroting moet worden vastgesteld is deze financiële situatie natuurlijk wel duidelijk. En dat is al zo als we de voorjaarsnota vaststellen. Op dat moment is pas echt bekend of deze voorjaarsnota herschreven moet worden of niet.

 

 

Voorzitter. De crisis biedt kansen! Dat is wat GroenLinks het college wil meegeven. Een duurzame samenleving is altijd maar juist in deze periode helemaal, absoluut noodzakelijk. Schone energie, energiebesparing of nieuwe trein- en tramverbindingen. GroenLinks vindt dat we nu daarop moeten investeren om daarmee de economische crisis én de klimaatcrisis te bestrijden. Want groen investeren levert veel werk op en spaart het milieu. Een green deal!

Gelukkig heeft het college een belangrijk deel van het resultaat van het jaarverslag met dit doel bestempeld. En ook in de voorjaarsnota wordt deze post opgevoerd. Deze posten krijgen de volledige steun van onze fractie.

Onze fractie heeft vergaande ideeën om de green deal ook lokaal verder vorm te geven. Deze deal komt de stad en de mensen in de stad ten goede. Ontwikkelen, investeren en subsidieren op dit gebied past in deze tijd.

Wij zullen komen met een initiatiefvoorstel om vernieuwende vervoersvormen verder te gaan ontwikkelen. Dan werken we direct ook aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad! En dat de traditionele openbare vervoersvormen verbeterd kunnen worden staat buiten kijf. Als de voorjaarsnota schrijft dat de auto het belangrijkste vervoersmiddel is en blijft en dat we geen overdreven verwachtingen moeten hebben in een verschuiving van de vervoersmodaliteiten, dan vindt onze fractie dit een teleurstelling en sluit dit niet aan bij de ambities die raad en college steeds hebben uitgesproken. Waarom dit er dan toch staat roept vragen op.

 

Onze fractie, voorzitter, pleit ervoor dat ook de gemeenteraad zo papierarm mogelijk moeten werken. Niet iedere keer alles kopieren, maar beeldschermpjes helpt daarbij. Het presidium heeft gesteld dat we dit aan het begin van de volgende periode gaan besluiten om hier concreet wat aan te gaan doen. Dat vraagt dus wel middelen in de begroting 2010, collega's. En als we lezen dat maar liefst € 75.000,- nodig was om de geluidsinstallatie hier te onderzoeken (dat is een ruim jaarsalaris!) hadden we een deel van dat bedrag ook voor dit doel kunnen inzetten.

 

Een duurzame samenleving betekent ook dat het wijkgerichte denken in onze stad verder verankerd moet worden. Het eerste Bossche Benske is in aantocht en dat heeft o.a. tot doel om de ontmoeting van mensen te bevorderen.

In de monitor is te lezen dat de inwoners niet tevreden zijn over de mogelijkheid om te sporten in de openbare ruimte. Dat vraagt dus extra aandacht. Evenals de verdere ontwikkelingen van de buurt- en wijkaccomodaties.

Deze onderwerpen zijn voorbeeld van ontmoeting van mensen maar ook van verbinding met hun wijk en dus met de samenleving. Belangrijk, ook in 2010. In de commissiebesprekingen komt onze fractie hierop terug.

Jongerencultuur verdient verdere ondersteuning. Een echte herkenbare plek is daarbij nodig maar dat is niet het enige. Goede initiatieven zoals de skatehal, het doegeld, de kunstbende, trix in de mix e.d. werpen hun vruchten af. Deze moeten verder worden uitgebouwd.

 

Voorzitter,

Crisis betekent dat we extra inzet moeten hebben voor duurzaamheid, zo bepleit ik steeds.

Versterken van het onderwijs en met name het beroepsonderwijs willen wij terugzien in de begroting 2010. En dan graag concreet! De kracht van de stad wordt in het onderwijs ontwikkeld. De ROC's verwachten dat jongeren langer op school zullen blijven. Wat betekent dit voor de inzet van de lokale overheid? Versterk het onderwijs door extra handen in te zetten. Dan slaan we twee vliegen in één klap.

Opvallend is dat in deze voorjaarsnota geen acties worden aangekondigd op het gebied van de sociale zaken. Als het niet nodig is, is dat prima. Maar met de verwachte stijging van het aantal werklozen lijkt het toch geen onnodige inzet. Of kan het college al het nieuw beleid op dit niveau met gesloten beurs in 2010 voorbereiden? Mensen in onzekere situaties verdienen steun. Hoe zit het met de ID-ers waar wij in het verleden zo indringend over gesproken hebben. Voorzitter, onze fractie wil dit concreet terug zien in de begroting.

 

Iets anders:

In de lijst investeringen komen enkele belangrijk onderwerpen voor. Het is in zo'n opsomming altijd zaak om te ontdekken wat er niet staat. Wij missen de brug over de Citadel, de zgn. sortiebrug. Als onderdeel van het totaalplan moet die toch worden opgenomen.

 

 

Al met al, voorzitter.

Het college zegt dat om het bestuursakkoord na te leven daartoe hier en daar nog enigszins iets extras gedaan moet worden maar dat het te doen is en dat het college het ook wil doen.

 

Deze voorjaarsnota is, in ons oordeel, voorzichtig en vertrouwd daarbij op dit moment op geld dat er nog niet is. Maar het heeft goede insteken met name op het gebied van duurzaamheid. Of het te doen is, zal de komende week blijken in het Essent-debat. En in onze ogen is er dus nog méér te doen dan wat er nu wordt genoemd.

En als het geld niet blijkt binnen te stromen, dan moet het college hard, extra hard, aan het werk om te doen wat ze moet en wil doen en zal er meer nodig zijn dan hier en daar nog enigszins iets extras.