GroenLinks pleit, samen met de VVD, om de eindtijd van cafés in Den Bosch vrijer te laten. Fractievoorzitter Ruud Schouten: "Het idee, dat in Leeuwarden en Nijmegen het beleid is, is dat mensen vanaf half 4 nergens meer binnen mogen, maar dat de eindtijd van het café niet vast hoeft te staan. Hierdoor zal spreiding van naar-huis-gaande horecagasten mogelijk worden. En daarmee de overlast op één tijdstip."

GroenLinks en de sluitingstijden Horeca

GroenLinks is al jaren voorstander van het vrijer laten van de sluitingstijden van de horeca. Deze maand werd het beleid over de sluitingstijden horeca geevalueerd. Twee jaar geleden is nieuw beleid ingevoerd die een verruiming van de sluitingstijden inhielden. Wat GroenLinks betreft had het nog ruimer gemogen, maar we waren toen tevreden met de vooruitgang.

In de evaluatie wordt aangegeven dat sommige zaken goed gaan en andere punten gaan minder goed. Dat levert aanpassingen van de verordening op.De droge horeca (mooi woord voor snackbars en shoarmazaken) mag langer openblijven, namelijk tot 4 uur en de terrassen kunnen ook langer open blijven. Dat is positief.

De cooling-down is het heikele punt en de horeca-gerelateerde overlast. De cooling-down wil zeggen dat er vanaf half 4 niet meer geschonken mag worden en dat de aanwezige klanten worden gevraagd af te ronden. Om 4 uur moet het café dan leeg en dicht zijn. De horeca houdt zich onvoldoende aan en de politie heeft te weinig mogelijkheden om hier tegen op te treden. Belangrijk is dat de overlast (lawaai maar ook geweld) is verplaatst van 2 uur naar 4 uur ’s nachts. Het is niet méer geworden, maar ook niet echt minder. Dat is zorgelijk.

GroenLinks heeft, samen met de VVD, gepleit om de eindtijd van cafés vrijer te laten. Het idee, dat in Leeuwarden en Nijmegen het beleid is, is dat mensen vanaf half 4 nergens meer binnen mogen, maar dat de eindtijd van het café niet vast hoeft te staan. Hierdoor zal spreiding van naar-huis-gaande horecagasten mogelijk worden. En daarmee de overlast op één tijdstip.

Er waren twee belangrijke argumenten tegen dit voorstel; De politie zal de hele nacht aanwezig moeten zijn, want de spreiding van de vertrektijd zal ook spreiding van evt. overlast kunnen betekenen. Daarnaast is het argument dat de cool-down-maatregel nog niet gewerkt heeft zoals het bedoeld is en dat dat eerst goed gewerkt moet hebben.

Dit zijn twee belangrijke argumenten waar wij best gevoelig voor zijn. Daarom is GroenLinks, op dit moment, bereid om hierin mee te gaan. Maar wij willen wel dat over één jaar te evalueren of de maatregelen het gewenste resultaat opleveren. Of het probleem van de overlast op één tijdstip hiermee opgelost wordt.

Ondertussen blijven wij vinden dat wij de bezoeker van het café niet hoeven te vertellen hoe laat hij naar huis moet.