Op vrijdagmiddag 13 april 2012 bezochten twintig GroenLinksers uit ’s-Hertogenbosch en Vught de Afvalstoffendienst op bedrijventerrein Treurenburg. Al kunnen we misschien beter van een ‘grondstoffendienst’ spreken met steeds meer hergebruik en recycling. De dienst verzamelt en verwerkt het huishoudelijk en bedrijfsafval van ’s-Hertogenbosch en een aantal omliggende gemeenten. Michel de Jong, hoofd van de Afvalstoffendienst, vertelde enthousiast over de duurzame ambities van zijn organisatie en gaf ook een rondleiding over het 600 meter lange terrein.

Bijzondere afvalstoffendienst

Op het terrein zijn veel duurzame maatregelen te vinden. Zo heeft de Afvalstoffendienst een van de grootste groene gevels van het land. De gebouwen zijn energiezuinig en voor de kantoorinrichting zijn gerecyclede en goed herbruikbare materialen gebruikt. De dienst bespaart veel drinkwater door met gefilterd regenwater de wagens en containers te wassen en toiletten te spoelen. De vuilniswagens gebruiken nog veel diesel, maar de eerste vuilniswagen die op groen gas rijdt, is al in gebruik. Al die maatregelen zijn op zich al bijzonder, maar zeker in combinatie. Ze maken onze afvalstoffendienst tot de duurzaamste van Nederland.

Duurzame energie

We mochten op het dak van de grote hal om daar het indrukwekkend grote oppervlak aan zonnepanelen te bekijken. Die panelen wekken het grootste deel op van de in de verschillende gebouwen gebruikte elektriciteit. Energie voor verwarming van de gebouwen komt van een biomassacentrale, die draait op snippers snoeihout. De Afvalstoffendienst levert daarmee ook warmte aan andere bedrijven op Treurenburg, goed voor het milieu en goed voor de inkomsten van de gemeente. De dienst is een afdeling van de gemeente, maar werkt heel bedrijfsmatig.

Afval en politiek

GroenLinks zou GroenLinks niet zijn, als er geen vragen en discussie waren over mogelijkheden om afval te verminderen, afvalscheiding te verbeteren en nog meer stappen naar klimaatneutraliteit te zetten. Hoe we bij burgers het bewustzijn over afval kunnen vergroten, is daarbij een centrale vraag. Moeten huishoudens bijvoorbeeld per kilo restafval gaan betalen met gedifferentieerde tarieven (diftar)? Het bezoek maakte duidelijk dat er bij het verzamelen en verwerken van afval vaak meer komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Er komt ook heel wat politiek aan te pas, zeker als er meerdere lokale en provinciale overheden bij betrokken zijn.

Gemeentelijk klimaatbeleid

Na de rondleiding vertelde wethouder Ruud Schouten over het klimaatbeleid van de gemeente. De ambitie om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn staat, maar helaas is daar geen enorm budget voor. Door kansen te pakken, die zich ook in economisch moeilijke tijden nog voordoen, en door slimme verbindingen te leggen, is er desalniettemin veel te bereiken. Dat laat het voorbeeld van de Afvalstoffendienst zien. Het vraagt om enthousiasme en een open en flexibele opstelling van de gemeente.

Na afloop was het tijd voor een hapje en drankje in truckerscafé Treurenburg. Voor veel GroenLinksers geen alledaagse locatie, maar wel gezellig.

Naar de thema-pagina Groen kansen