Instellingen in de jeugdzorg gaan straks failliet, jongeren krijgen niet de zorg die nodig is en vallen tussen wal en schip. Dat verwacht wethouder Peters uit Oss zo schrijft hij deze week op zijn weblog. Volgens hem vallen de bezuinigingen veel hoger uit dan verwacht en eerder is afgesproken.

GroenLinks is heel verbaasd en erg geschrokken door dit bericht. Den Bosch en Oss werken immers samen hieraan. Heeft de wethouder uit Oss gelijk? Hoe is dit mogelijk en loopt de hulpverlening aan kwetsbare jongeren gevaar? vraagt de partij aan het Bossche college van B&W.

Organisaties die hulp verlenen aan jongeren krijgen nu geld van de rijksoverheid,van de provincie of van de gemeente. Volgend jaar regelt de gemeente alle hulp die jongeren nodig hebben. De gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2015 wel de taken, maar niet alle geld wat er nu aan besteed wordt. Het rijk bezuinigt de komende jaren flink op alle zorg, ook die aan de jeugd.


De gemeenten in Noord-Oost Brabant werken samen om onze jongeren straks zo goed mogelijk de hulp te kunnen bieden die nodig is ook al moet dat met minder geld. Begin dit jaar spraken de gemeenteraden af het dat organisaties in de jeugdhulpverlening 10% minder zouden krijgen dan nu. Met zo'n bezuiniging kunnen organisaties hulp blijven verlenen en intussen hun werkwijze veranderen én verbeteren. Als de bezuinigingen het eerste jaar al oplopen tot boven de 20% kunnen de instellingen dit natuurlijk niet. Als organisaties failliet gaan komen kwetsbare jongeren nog erger in problemen. GroenLinks wil zo snel mogelijk van de Bossche wethouder weten wat hier aan de hand is.


Hieronder de vragen van Antoon van Rosmalen en Ufuk Kâhya

Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 39 RvO m.b.t. Kortingen in de Jeugdzorg

Geachte College,

Momenteel  stellen de samenwerkende gemeenten in Noord Oost Brabant de budgetten vast voor instellingen die in 2015 in onze regio jeugdzorg verlenen. Volgens de raadsinformatiebrief Voortgang uitvoering Tactisch Kader Jeugdwet en WMO 2015 van 8 juli 2014 die de raad onlangs ontving is onze gemeente centrumgemeente voor de gezamenlijke inkoop en organiseert de gemeente Oss de overlegtafels met aanbieders en regiogemeenten in het kader van bestuurlijk aanbesteden.
Uiterlijk 1 oktober behoren de organisaties de (gekorte) budgetten voor het volgend jaar te kennen. In het Tactisch kader WMO Jeugdwet waarmee de raad begin dit jaar akkoord ging zijn kortingen voorzien van 10% in 2015 en 16% in 2016. De instellingen worden geacht ondanks deze kortingen de jeugdhulp in 2015 te kunnen garanderen en ruimte te hebben voor verandering/innovatie van de organisatie en de werkwijze.
Op 28 augustus schrijft de wethouder voor o.a. sociale zaken van de gemeente Oss, Rene Peters, op zijn website  dat veel zorginstellingen failliet zullen gaan en dat kinderen en werknemers daar het slachtoffer van worden (http://renepetersoss.com/2014/08/28/dubbel-failliet/). Volgens hem krijgen de instellingen niet te maken met kortingen van 10 of 15% maar met bezuinigingen van 20% of meer.

De fractie van GroenLinks is verbaasd over de uitlatingen van de wethouder en heel erg bezorgd over de consequenties voor jongeren die hulp nodig hebben in onze regio en de instellingen die deze hulp nu nog kunnen leveren.
We stellen u daarom de volgende vragen:

1. Heeft wethouder Peters gelijk: vallen de kortingen voor instellingen voor jeugdhulpverlening veel hoger uit dan in het Tactisch Kader door de gemeenteraad in januari 2014 is vastgesteld?

2. Mocht dat onverhoopt zo zijn, kunt u de raad dan uitleggen waarom die kortingen plotseling veel hoger zijn dan die waar de raad in januari mee akkoord ging?

3. Wat zijn de gevolgen voor de jeugdhulpverlening en de werkgelegenheid van zulke forse kortingen?

4. Kunnen de zorgaanbieders de door het Rijk verzekerde continuïteit van zorg in 2015 waarmaken?

5. Bent u bereid om;
A. op zeer korte termijn in samenspraak met de zorgaanbieders te zoeken naar manieren om continuïteit van zorg te bieden en tevens de voortgang van innovatie een kans te geven?

B. de Gemeenteraad per omgaande, en in ieder geval voor de behandeling van de verordening in oktober, in kennis te stellen van de feitelijke stand van zaken?

namens de fractie van GroenLinks,

Antoon van Rosmalen
Ufuk Kâhya