Ertveldplas
Ertveldplas

Laat woonboten blijven aan de Ertveldplas

Al wel vijftig jaar liggen er woonboten op de Ertveldplas, een prachtige locatie aan de rand van de stad midden in het groen. Gedoogd – want volgens de geldende milieuregels mag je er niet wonen – te dicht in de buurt van bedrijventerrein de Rietvelden. Bewoners willen niets liever dan er blijven, GroenLinks vindt dat de gemeente de ligplaatsen eindelijk moet legaliseren. Helaas kreeg een GroenLinksamendement onvoldoende steun.

Het overleg van gemeente met de Ondernemersvereniging van het bedrijventerrein Rietvelden/Vutter, Watersportvereniging Viking en de woonbootbewoners leverde geen compromis op. De gemeente wil de toekomstige mogelijkheden van bedrijven op de Rietvelden niet beperken.

Daarom stelde de gemeente voor dat de bewoners hun ligplaatsen verschuiven en genoegen nemen met een persoonsgebonden overgangsrecht of verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Zuid Willemsvaart.

Bewoners hebben steeds gepleit voor een objectgebonden overgangsrecht. Esther de Ruiter: “Op die manier houden de investering in de woonboot en ligplaats hun waarde en kunnen de boten ook gewoon verkocht worden.”

In 2019 wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd. Die geeft straks voldoende mogelijkheden om de ligplaatsen aan de Ertveldplas alsnog te legaliseren.