Duurzame energie - zon en wind - heeft de toekomst. Daarom voorzien steeds meer Bosschenaren hun huis van zonnepanelen. Een goede ontwikkeling natuurlijk.

Onze gemeente is gelukkig zuinig op haar erfgoed, stad en dorpen kennen veel rijks- en gemeentelijke monumenten. Bovendien is een groot deel van de (binnen)stad aangewezen als beschermd stadsgezicht. Wil je als eigenaar van zo'n monument zonnepanelen aanschaffen of woon je in een straat binnen dat beschermd stadsgezicht dan heb je een probleem.

 

De afdeling Erfgoed wil daar niets van weten. Want aanleg  van zonnepanelen tast de cultuurhistorische waarde van het gebouw aan. Bewoners  kunnen wel speciale dakpannen aanschaffen om energie op te wekken. Maar die zijn veel duurder en leveren nog veel minder energie op dan gangbare zonnepanelen. Geen aantrekkelijk alternatief voor veel bewoners.

Esther de Ruiter: "GroenLinks wil natuurlijk niet dat cultuurhistorische waarden verloren gaan. Tegelijkertijd vinden wij wel dat alle bewoners de kans horen te krijgen om hun woning te verduurzamen en zo bij te dragen aan de noodzakelijke energietransitie." 

GroenLinks stelde daarom schriftelijke vragen aan het College van B&W. Kan de gemeente die huiseigenaren niet op een of andere manier tegemoet komen zodat zij tegen vergelijkbare kosten als andere inwoners zelf energie kunnen opwekken?