Bij de verkiezingen van maart behield GroenLinks vier zetels. De partij bleef de derde partij in de Bossche gemeenteraad. Als grootste partij stelde D66 een verkenner voor, de heer Pechtold. Die sprak met alle zestien partijen in de Bossche gemeenteraad.

En stelde voor dat zes partijen samen een stabiele coalitie vormen en elk een wethouder leveren voor het nieuwe college van B&W. De zittende coalitie won één zetel. Met Volt en Partij voor de Dieren werd  de raad groener/progressiever.

Met Ufuk Kâhya heeft GroenLinks een goede wethouderskandidaat. Die samen met de nieuwe fractie graag enthousiast aan de gang gaat om zoveel mogelijk van het GroenLinksprogramma uit te voeren.

 

Ufuk's bijdrage als reactie op het advies van de verkenner:

"Voorzitter, collega's. De wereld wordt warmer en de mensen armer. Daar wil GroenLinks iets aan doen, daar willen wij het verschil maken en zo gingen we ook met ons verkiezingsprogramma onder de arm de verkiezingen in, voor een politiek van liefde en lef zoals we de afgelopen jaren ook hebben laten zien, om het verschil te maken voor Den Bosch, om het verschil te maken voor onze mensen, om te zorgen dat de klimaataanpak echt doorgezet wordt en we de energietransitie zo vormgeven dat iedereen daarin meekan, dat iedereen kansen krijgt op onderwijs en in onderwijs, maar ook als het gaat om een eerlijke kans op een gezond en gelukkig leven met de gezondheidskloof die steeds meer toeneemt of op gelijke kansen om te kunnen wonen in deze prachtige gemeente.

Dat is onze inzet en met dezelfde inzet zullen we ook de onderhandelingen ingaan, dank ook aan de verkenner voor het rapport. Voor mij en voor mijn fractie is het heel simpel, we hebben de afgelopen vier jaar door bestuursverantwoordelijkheid te nemen de koers van de gemeente verlegd, thema's zoals kansengelijkheid, talentontwikkeling, duurzaamheid, vergroening en klimaat kunnen nu ook. Het moet groener, het moet socialer, het moet inclusiever en met dat in ons achterhoofd en met een warm hart en een rechte rug gaan wij de komende tijd door. Dank u wel."