Esther de Ruiter: “De klimaatcrisis wordt nog ingrijpender dan de coronacrisis. We moeten blijven investeren om die crisis te voorkomen. Nu en in de volgende raadsperiode. In opwekking van duurzame energie, in klimaatadaptatie, in vergroening en in duurzame mobiliteit. Die rekening kunnen we niet doorschuiven naar toekomstige generaties.

Maar er ligt nog een rekening die we niet mogen doorschuiven. De coronacrisis heeft nog eens heel duidelijk de kansenongelijkheid in onze maatschappij aangetoond. Een schrijnende kansenongelijkheid die fors dreigt toe te nemen. We mogen ook niemand het kind van die rekening laten worden.”

 

Algemene beschouwingen - Niet doorschuiven, blijven investeren

Voorzitter,

Het  Coronavirus heeft een grote impact gehad op onze inwoners en het gemeentelijk huishoudboekje. Dat betekent dat er geen ruimte is voor nieuw beleid. Wat de financiële gevolgen zijn, is nog onduidelijk. Komt er nog een recessie of blijkt het mee te vallen? Volgens Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank en mijn voormalig klasgenootje, blijkt het gelukkig vooralsnog mee te vallen.

Met de komst van de vaccins gloort er weer licht aan het einde van de tunnel, en weer herstel van het openbare leven en de economie. Ook moet er volgens Klaas Knot werk gemaakt worden van de verduurzaming van de economie. We hebben niet veel tijd meer om in 2050 klimaatneutraal te worden. Lukt dit niet, dan staat ons een ingrijpender crisis te wachten dan de corona crisis. Woorden die GroenLinks van harte onderschrijft.

Deze rekening moeten we niet doorschuiven naar toekomstige generaties. Daarom moeten we nu en in de volgende raadsperiode blijven investeren om de klimaatcrisis te voorkomen.

Maar er ligt nog een rekening die we niet mogen doorschuiven. De coronacrisis heeft nog eens heel duidelijk de kansenongelijkheid in onze maatschappij aangetoond. Een schrijnende kansenongelijkheid die fors dreigt toe te nemen.

  • Kansenongelijkheid binnen het onderwijs – kinderen bleken bijvoorbeeld niet over een laptop te beschikken om onderwijs op afstand te kunnen volgen.
  • Kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt – denk aan al die ZZP-ers die plotseling zonder opdrachten kwamen en ook niet beschikten over een financiële buffer.
  • Kansenongelijkheid wat gezondheid betreft: sommige mensen kunnen nu eenmaal niet thuiswerken en liepen daardoor meer risico. We mogen niemand het kind van die rekening laten worden

GroenLinks gaat voor  een duurzame gemeente

We hebben met de vaststelling van de RES 1.0 in de vorige raadsvergadering een mooie belangrijke eerste stap gezet. Maar we zijn er nog lang niet. De komende periode zal er flink geïnvesteerd moeten blijven worden in zon en windenergie om in 2050 klimaatneutraal te worden. In klimaatadaptatie. En in vergroening van onze dorpen, buurten en wijken of in duurzame mobiliteit.

Verder moeten we blijven investeren in relaties met andere overheden, zoals het rijk en provincie. Om zo te zorgen dat ook zij in onze gemeente investeren. Mooi dat ons station in de MIRT van het rijk is opgenomen, het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Een forse investering in onze gemeente. Eén die het mogelijk maakt dat die ook duurzaam en goed bereikbaar blijft in de toekomst.

GroenLinks gaat voor een inclusieve gemeente

GroenLinks wil dat iedereen mee kan doen.  Een gemeente die zorgt voor mensen die dakloos zijn, waar armoede zoveel mogelijk voorkomen wordt en waar geen plaats is voor discriminatie of uitsluiting.

GroenLinks gaat voor een solidaire gemeente

Door de coronacrisis neemt kansenongelijkheid toe. We moeten zorgen dat de onderwijsachterstanden niet toenemen. Samen met onderwijs en welzijnsveld gelden die het rijk beschikbaar zet goed laten landen, en impact maken op kinderen en hun gezinnen. Zodat zij vooruit komen, kansen krijgen en volop mee kunnen doen. Blijven investeren in goede onderwijshuisvesting.

Jongeren moeten kansen krijgen en weerbaar worden. Kunst en cultuur kan hierbij een belangrijk vliegwiel zijn. Daarom moeten we ook voldoende gaan investeren in de meest laagdrempelige culturele voorziening in onze stad, Huis73.

Ik kijk er naar uit dat we straks weer kunnen genieten van kunst en cultuur. Een mooie Bossche zomer, voorstellingen in het Theater aan de Parade en festivals voor jongeren.

GroenLinks gaat voor een gezonde gemeente

GroenLinks wil blijven investeren in positieve gezondheid. Juist nu moeten we doorpakken om gezondheidsverschillen tegen te gaan. Er is een relatie tussen gezondheid en lage sociale economische status. De levensverwachting is bij hen veel lager. Ook schulden levert naast stress gezondheidsrisico’s op.

We moeten onze inwoners weerbaarder maken tegen pandemieën zoals Covid-19. Zowel fysiek als mentaal. Dat betekent investeren in een aantrekkelijke groene omgeving, fietspaden zoals we deze in onze gemeente hebben en onze inwoners blijven uitnodigen om hier gebruik van te maken.

Dat betekent investeren in de mentale weerbaarheid van jongeren. We hebben tijdens de coronapandemie gezien dat jongeren veel opofferingen moesten brengen. Vrienden niet meer kunnen ontmoeten, niet naar school kunnen, geen uitlaatklep hebben. Dit kan leiden tot depressies bij jongeren.

Voorzitter,

We willen de kosten niet afwentelen op toekomstige generaties. Voor 2022 hebben we de begroting nog op orde en blijven we investeren in ons bestuursakkoord. Daarna blijft de financiële toekomst van onze gemeente nog onzeker. Willen we onze taken zoals het sociaal domein als gemeente fatsoenlijk kunnen blijven uitvoeren dan dient het rijk over de brug te komen. We vertrouwen erop dat het college elke mogelijkheid aangrijpt, in ieder verband, om de regering daarop aan te spreken.