De burgemeester verbond zijn ongelukkige uitspraak met de algemene polarisatie in de maatschappij en gaf als voorbeeld daarbij de bewoners van het woonwagenkampje aan de Hildebrandstraat. Die willen eigenlijk staanplaatsen erbij en zijn daarom boos over de vestiging van het AZC. “Ja, aan al die problemen moet wat gedaan worden, maar eerst is er het grote probleem waar veel stadsgenoten mee te maken hebben: discriminatie en institutioneel racisme, ook bij de overheid.”
“Waarom roept die ondoordachte, onzorgvuldige en onacceptabele uitspraak zoveel reacties op bij de Marokkaanse gemeenschap en anderen? Omdat mensen die net als ik hier geboren zijn, maar waarvan de ouders of zelfs de grootouders al tientallen jaren geleden van verder kwamen nog steeds niet als Nederlander worden gezien en geaccepteerd.
Die blijven Marokkaan of Turk en horen nog steeds de ‘vraag waar kom je vandaan?’ Van de Schutskamp, uit de Hofstad? Nee, waar kom je eigenlijk vandaan?”
Die worden bijvoorbeeld nog steeds geweigerd aan de deur van sommige horeca-instellingen. Die kampen volgens een berichtje van de NOS van vorige week nog steeds met stagediscriminatie als zij hun MBO-opleiding willen afmaken.
Die worden als raadslid op werkbezoek bij een gemeentelijke instelling geconfronteerd met discriminatie zonder dat aanwezige ambtenaren hier wat van zeggen. Die worden volgens een recent onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven als ambtenaar binnen de gemeenteorganisatie geconfronteerd met discriminatie met alle gevolgen vandien voor werkplezier of doorstroommogelijkheden. Enige raadsfracties hebben vragen gesteld over dit onderzoek.
Dat lijkt mijn fractie het belangrijkste probleem wat nu aangepakt moet worden, voordat we aan de slag gaan met polarisatie in het algemeen. Wat gaat de burgemeester hier concreet aan doen de komende tijd? Hoe denkt hij zo het vertrouwen van de Marokkaanse gemeenschap en anderen terug te winnen?”