Voor de raadsvergadering van 28 januari was er een korte agenda met een paar flinke onderwerpen. De Bossche raad zou de Bossche raad echter niet zijn als een korte agenda door interpellatieverzoeken en moties “vreemd aan de orde van de dag” (actuele onderwerpen) niet alsnog lang gemaakt zou worden. Hoofdpunten waren het tactisch kader WMO(Wet Maatschappelijke Ondersteuning)/Jeugdzorg, de ruimtelijke structuurvisie en de plannen voor het tracé van de oude Zuid-Willemsvaart. Op de tribune was men vooral geïnteresseerd in de behandeling van de motie over de bouw van een Parkeergarage aan de Maijweg. De Maijweg bewoners waren namelijk boos!

Verslag van de raadsvergadering van 28 januari 2014

Voor het eerst duurde het vragenhalfuurtje ook echt een half uurtje. Rosmalens Belang werd gerustgesteld door toezeggingen van de burgemeester. De jeugd die in het centrum van Rosmalen voor overlast had gezorgd en mishandelingen had gepleegd zal hard worden aangepakt. Er is een 7 stappen plan gemaakt! Ook schuwt de burgemeester niet de ouders van deze jongeren op het matje te roepen, zelfs al gaat het om meerderjarigen. Ongetwijfeld een geruststellende gedachte.

De “oudjes” voor de McDonald's hoeven niet te vertrekken. “Maar,” zo stelde burgemeester Rombouts “ze dienen zich wel aan de regels te houden”. Als ze niet meer schuilen en roken in het portiek van de McDonald's en geen mensen meer naroepen met hun “Bossche bekkies” komt het helemaal goed.

Ultrakort parkeren

3 maanden geleden had de Bossche gemeenteraad veel aan te merken op het voorstel van het college over ultrakort parkeren. Het plan werd flink door de raad aangepast voordat er mee kon worden ingestemd. Nadat maar liefst 7 ondernemers hadden geklaagd waren VVD en PvdA plotseling overtuigd van hun dwaling en wilden ze toch liever het originele voorstel.

Je kan je afvragen of deze korte periode voldoende was om een goed beeld te krijgen van de nieuwe  regeling. En als het ultrakort parkeren in deze periode desastreuse gevolgen heeft gehad voor de ondernemers (hoeveel faillissementen in deze periode, hoeveel omzetdaling die niet aan de crisis kan worden geweten) kan je je afvragen waarom de fracties van VVD en PvdA dit niet hadden zien aankomen.

Voordeel voor de kerkgangers: ze kunnen weer gewoon gratis parkeren bij kerkbezoek in het centrum!

Ruimtelijke structuurvisie

In de structuurvisie worden wensen geschetst, een ideaalbeeld, zo vertelde wethouder Snijders. Het verzoek van GroenLinks om een inventarisatie van maatregelen om te komen tot een klimaatbestendige stad vond hij hierbinnen dan ook niet passen. Als motie (zie bijlage) kon de wethouder zich wel vinden in het verzoek. De raad ook en dus zal, los van de structuurvisie, gekeken worden wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn voor onze stad en hoe we ons kunnen voorbereiden.

Visie oude tracé Zuid-Willemsvaart

Waar de voorbereidende discussie vooral ging over welk bureau welk scenario op welke manier zou moeten gaan uitwerken werd er in de raad gelukkig wat constructiever gedebatteerd. Het voorstel van GroenLinks om een stap over te slaan en constructief aan de slag te gaan (met het scenario “levendig water”) werd niet door de raad opgepakt. De scenario's “rustig water” en “levendig water” zullen dus beide verder worden uitgewerkt. Wethouder Snijders wil daarbij nadrukkelijk de bewoners van de stad betrekken en dat is natuurlijk heel mooi.

De Maijweg

Via een flink spandoek en applaus vanaf de publieke tribune maakten de bewoners van de Maijweg duidelijk dat ze er bij waren vandaag. Het vooruitzicht een parkeergarage naast de deur te krijgen was voor hen duidelijk niet prettig.

De Bossche Groenen, Bosch Belang, Leefbaar en Stadspartij Knillis vroegen de wethouder via een motie om opnieuw in gesprek te gaan met bewoners en NS. Een oproep die gehoor vond. De motie riep ook op tot “een optimalisatie die tegemoet komt aan de wensen van alle partijen”. Hoogstwaarschijnlijk een onmogelijkheid. Ook kon, en wilde, wethouder Snijders niet toezeggen geen vergunnen te zullen verlenen vóór er overeenstemming tussen de partijen is. Dit verzoek werd dan ook al snel geschrapt uit de motie.

De kale motie die aangenomen werd deed niet meer dan oproepen tot een gesprek. Het is aan de wethouder, de NS en de bewoners er samen beter uit te komen!

Tactisch kader WMO/Jeugdzorg

Voor dit onderwerp waren maar liefst 3 amendementen (wijzigingsvoorstellen) en 7 moties ingediend. Het belang van dit onderwerp zit hem in de vele nieuwe taken die de gemeente gaat krijgen op het gebied van jeugd en zorg, maar ook in de vele onduidelijkheden die daar nog over bestaan. Er werd aandacht gevraagd voor mantelzorgers, het actief betrekken van de jeugd in de jeugdzorg, een Bosch PGB (PersoonsGebonden Budget) en de financiële aspecten. De raad vroeg zich ook af of de regie in de toekomst bij de gemeente of de zorginstellingen moet komen te liggen.

“1 gezin, 1 plan” is het nieuwe motto. Middels een boeiend, sterk en bovendien vermakelijk betoog van raadslid Antoon van Rosmalen (zie bijlage) vroeg GroenLinks zich dan ook af waarom er twee teams komen. 1 wijkteam en 1 jeugdteam. Die moeten toch kunnen integreren om er zo “1 gezin, 1 plan, 1 team van te maken”!!

Ook andere partijen zagen liever 1 dan 2 teams, maar over het tijdspad was veel discussie. De wijziging die GroenLinks voorstelde om niet met 2 teams te beginnen vond dan ook geen steun. De motie die samen met Rosmalens Belang was opgesteld om de twee teams op korte termijn alsnog samen te voegen kreeg dat wel.

De GroenLinks motie (zie bijlage) om kinderen, ongeacht status, te verzekeren van zorg werd raadsbreed aangenomen. Dat er in de huidige (nog niet aangenomen) versie van de jeugdwet staat dat kinderen zonder papieren geen recht op zorg zouden hebben is dus niet alleen tegen VN  verdragen, de Bossche raad wil er gelukkig ook niets van weten!

Investeringsfonds

“Een historische dag” werd het genoemd. Voor het eerst investeert de gemeente 10 miljoen ter bevordering van de werkgelegenheid. Hoewel de gemeente de financiële risico's probeert te beperken zijn die er volgens wethouder Hoskam wel degelijk. Desondanks was er vooral enthousiasme in de raad. Hoe je vanuit een investeringsfonds uitkomt bij crowdfunding weet bijna niemand, maar toch lag er een motie die vraagt om “inzichtelijk te maken welke rol de gemeente kan hebben in het stimuleren van crowdfunding”.

Voor 1 april zal het college daar uitsluitsel over (moeten) geven.

En verder

Hoewel Rosmalens belang het er niet helemaal mee eens was werden de verdere moties en het interpellatieverzoek verplaatst. Dit om te voorkomen dat de vergadering de volgende avond zou moeten worden voortgezet. Dat betekent waarschijnlijk opnieuw volle agenda volgende keer....

Opmerkelijke momenten:

  • Burgemeester Rombouts wilde graag weten of GroenLinks raadslid Antoon van Rosmalen het uiteindelijk nog ooit tot misdienaar had geschopt
  • Marianne van der Sloot (CDA) noemt in haar betoog een voorbeeld van zorgvuldig opbouwen “denk aan het bouwen van een brug...”  Misschien niet helemaal het goede voorbeeld.
  • De voorzitter inventariseert hoe lang ieder onderwerp nog nodig heeft: “Interpellatie?” “Kort! “Oversteek vlietdijk?” “Kort” “Buslijn 63/66?” "Die wordt nu heeeel kort!"