Deze week nam de Bossche raad het 'Aanvalsplan Werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt' aan. De mogelijkheden voor de gemeente om mensen naar werk te begeleiden zijn beperkt, op de budgetten daarvoor bezuinigde de rijksoverheid de laatste jaren immers fors. GroenLinks vindt het aanvalsplan onvoldoende. Ook mist de partij de aanbevelingen van deskundigen als professor Wilthagen, die op verzoek van de gemeenteraad zijn reactie op het plan gaf. Meer mensen op zoek naar werk dan er in Den Bosch banen zijn (of komen), dat vraagt om een heel andere aanpak.
Overal in het land willen gemeenten aan de gang met experimenten binnen de Participatiewet. Want werkzoekenden vinden eerder een baan of een zinvolle dagbesteding als je hen ruimte en vertrouwen geeft. (Ook werkgevers vinden trouwens gemakkelijker een kandidaat voor hun vacatures in die groep als de overheid minder knellende regels hanteert). In Tilburg en Utrecht liggen uitgewerkte plannen te wachten op goedkeuring door de minister. GroenLinks kwam vorige maand in Nijmegen en Amsterdam met een initiatiefvoorstel voor zulke experimenten. In Eindhoven sprak GroenLinks een jaar lang met allerlei betrokkenen in de stad om tot een uitgebreid voorstel te komen dat met ruime steun in de raad werd aangenomen en veel (landelijke) publiciteit opleverde.
Het is hoog tijd dat we in Den Bosch niet langer afwachten en hier zelf experimenten beginnen. Ufuk Kâhya: 'Behalve een goed aanvalsplan heb je ook lef nodig om de strijd te winnen. De gemeente moet nu het lef hebben om de grenzen van de Participatiewet op te zoeken en experimenten te beginnen."