Mensen krijgen soms psychiatrische klachten en kunnen dan een gevaar voor zichzelf en anderen vormen. Om ongelukken te voorkomen hebben ze dan hulp of zorg nodig. Soms betekent dat opname in een instelling, vrijwillig of verplicht.
 

Vanaf 1 januari 2020 komt daarvoor een nieuwe wet: wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (wvgzz). De nieuwe wet verandert veel voor gemeenten.
 

Antoon van Rosmalen: “De gemeente hoort een meldpunt in te richten. Daar kunnen burgers melden dat zij zich zorgen maken over een bepaald persoon. Na zo’n melding start de gemeente een onderzoek. Als het nodig is volgt een aanvraag voor een machtiging tot verplichte zorg bij de rechter.“

 

Die verplichte zorg kan iemand dan krijgen in een instelling, maar ook poliklinisch of thuis. Meer dan nu het geval is worden familie of mantelzorgers bij dit proces betrokken.
 

Al heel snel verandert er dus heel veel. De GroenLinksfractie wil graag weten hoever de gemeente is met de voorbereiding en stelde daarom vragen aan het College van B&W.