Zoals vastgesteld door de ALV van GroenLinks Den Bosch op 19 november 2012
1. Het bestuur draagt een kandidatencommissie voor aan de ALV, die bestaat uit vijf leden. De samenstelling van de kandidatencommissie is een goede afspiegeling van de leden van de afdeling. Ze zijn geen lid van de fractie en ten hoogste één bestuurslid kan lid zijn van de commissie. Minimaal één lid komt van buiten de eigen afdeling. Leden van de kandidatencommissie mogen zich niet beschikbaar stellen voor een verkiesbare of opvolgingsplaats. Ook draagt het bestuur een beroepscommissie voor. Deze bestaat uit twee leden waarvan één extern lid.
2. De kandidatencommissie kiest uit haar midden een voorzitter.
3. De belangrijkste taak van de kandidatencommissie is het werven van geschikte kandidaten, het voeren van selectiegesprekken en het samenstellen van de advieslijst voor de ALV. Hiervoor formuleert het bestuur een opdracht aan de kandidatencommissie met daarin de volgende onderdelen: het werven van voldoende geschikte kandidaten, die voldoen aan het profiel van kandidaat-raadslid. Gestreefd wordt naar een aantal van minimaal acht kandidaten voor verkiesbare en opvolgingsplaatsen (“blok 1”).
Uiteindelijk bepaalt de kandidatencommissie het aantal beschikbare geschikte kandidaten voor gemeenteraadszetels ("blok 1") en stelt een volgorde voor die door de ALV kan worden gewijzigd. Bij de voordracht geeft de kandidatencommissie een argumentatie voor de hele lijst en geeft ze een toelichting per kandidaat van blok 1. Ook geeft ze een korte toelichting op de gevolgde procedure.
De kandidatencommissie maakt een lijst van niet (of niet direct) beschikbare geschikte kandidaten ("blok 2") voor de niet-verkiesbare plaatsen en een "lijstduwer". Over blok 2 wordt in één keer gestemd op de genoemde ALV. De kandidatencommissie bepaalt het aantal plaatsen van blok 2. Streven is om de kandidatenlijst de maximale lengte te geven.
3.a Een kandidaat kan tegen het oordeel van de kandidatencommissie in beroep gaan bij de beroepscommissie. De beroepscommissie zal dan controleren of de selectieprocedure zorgvuldig is doorlopen. De uitspraak van de beroepscommissie is bindend. Wie definitief ongeschikt is bevonden voor de kandidatenlijst, kan zich bij de ALV niet meer kandidaat stellen voor de kandidatenlijst
4. De kandidatencommissie werft en toetst één of meer kandidaat-wethouders aan het profiel. Mits zij ook aan de criteria voor kandidaat-gemeenteraadsleden voldoen, kunnen de kandidaat-wethouders zich ook kandidaat stellen voor een (verkiesbare) plek op de lijst, maar dat is niet noodzakelijk. Niet de ALV, maar de toekomstige fractie besluit t.z.t. wie als wethouder wordt voorgedragen, indien GroenLinks deelneemt aan de coalitie.
5. Alle verkiesbare kandidaten (inclusief de lijsttrekker) moeten in principe bereid zijn vier jaar zitting te nemen in de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch.
6. Er vindt vooraf geen aparte verkiezing plaats van de lijsttrekker. De lijsttrekker hoeft geen kandidaat-wethouder te zijn, maar kan dit wel zijn.
7. De leden stellen op een ALV de definitieve kandidatenlijst vast door per plaats schriftelijk te stemmen. Wij kiezen dus niet voor een referendum.
8. De ALV stelt deze procedure, de voordracht van en de opdracht aan de kandidatencommissie en de profielschets van het kandidaat-gemeenteraadslid vast. De profielschets is te vinden in een aparte bijlage.
9. Aan het eind van de kandidaatstelling evalueert het bestuur het geheel en legt hierover verantwoording af aan de ALV. Daarna houdt het werk van de kandidatencommissie op.
10. Het tijdschema m.b.t. de kandidaatstellingsprocedure ziet er als volgt uit:
• 1 april 2014: sluiting kandidaatstellingsperiode gemeenteraadsverkiezingen
• eind mei/begin juni2014: advies kandidatencommissie
• 26 juni 2014: ALV waarin de kandidatenlijst definitief wordt vastgesteld
• november 2014: gemeenteraadsverkiezingen
• december 2014/januari 2015: evaluatie kandidaatstelling en vaststelling kandidatenlijst