In de raadsvergadering van maandag 3 juni werden het jaarverslag 2012, de actualisatie van de begroting 2013 en de voorjaarsnota 2014 in één sessie besproken. Dit leverde een lange, niet altijd even interessante avond op. Wel werden alle moties die GroenLinks (mede) had ingediend deze avond aangenomen. Er waren enkele opvallende momenten. Bovendien keerde Ufuk Kâhya terug als raadslid voor GroenLinks en nam Pieter de Boer voorlopig afscheid.
Verslag raadsvergadering 3 juni
Jaarverslag 2012
Op dit punt was het alleen GroenLinks die op initiatief van Erik de Rooij en in samenwerking met de PvdA een motie had ingediend. De begroting van 2012 bleek op sommige punten flink af te wijken van wat verwacht was. De motie vroeg om iedere wijziging van €250.000 of meer eerst door de raad te laten beoordelen. Hoewel het college daar weinig in zag en de motie ontraadde stemde de raad unaniem in. Vast niet uniek, maar redelijk bijzonder.
Actualisering begroting 2013
Van de 6 ingediende amendementen werden er 3 al ingetrokken voor er gestemd werd. Van de overige 3 werd er uiteindelijk maar 1 aangenomen. In de begroting had het college opgenomen dat ongeveer 1 miljoen aan WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gelden die niet besteed waren, gebruikt zouden gaan worden voor het realiseren van andere ambities. Onder de aanname dat er de komende tijd opnieuw bezuinigd moet gaan worden, en dat juist voor de WMO extra geld nodig zou zijn accepteerde een groot deel van de raad dit idee niet. De argumenten van het college dat stilzitten en afwachten (geld reserveren dus) niemand verder brengt, dat het niet zeker is dat er opnieuw bezuinigd gaat worden vanuit Den Haag en hoe, en dat het aannemen van dit amendement een flink gat in de begroting zou schieten zorgden er niet voor dat de indieners van gedachten veranderden. Het college kan dus op zoek naar geld om het ontstane gat in de begroting te dichten.
Voorjaarsnota 2014
Met name de coalitiepartijen toonden zich erg tevreden met de voorjaarsnota. Na een beleidsarme nota vorig jaar was het nu weer een compleet plan. Met name enkele oppositiepartijen hadden graag weer een beleidsarme nota gezien, en vonden het niet realistisch nu ja te zeggen tegen plannen die na een nieuwe reeks bezuinigingen vanuit Den Haag toch zullen moeten worden herzien. Enigszins verassend was het dat ook coalitiepartij CDA woorden van een dergelijke strekking liet horen.
Het CDA verraste ook met een motie over de Sortiebrug. Hoewel deze partij destijds zelf het voorstel voor deze brug had ingediend wilden ze er nu vanaf. Niet de oplopende prijs was de motivatie, maar extra kosten aan het St. Jansbolwerk na de ontdekking van humus in de muren aldaar. Extra kosten waar de rest van de raad (nog) niets van af wist. De andere coalitiepartijen lieten duidelijk weten weinig waardering te hebben voor deze actie van het CDA. Ze gaven aan zich graag aan hun afspraken te willen houden. Het was duidelijk dat het CDA niet in de buurt van een meerderheid zou komen voor deze motie. Extra vreemd was het dus toen een voorstel om de motie nog eens in de commissie toe te lichten werd afgewezen door CDA fractievoorzitter Ben Wagemakers, en hij de motie liet wegstemmen.
Een viertal moties (mede) ingediend door GroenLinks werden aangenomen:
- De gemeente zal het armoedebeleid opnieuw gaan bekijken en herijken
- De gemeente zal onderzoeken of gemeentelijke gebouwen kunnen worden ingezet als werklocatie dan wel broedplaats voor ZZP’ers
- Een budget voor ondersteuning initiatieven biodiversiteit zal worden opgenomen in de begroting voor 2014
- De gevolgen van het inkrimpen kinderopvanglocaties m.b.t. het verhelpen van taalachterstand bij kleuters zullen in kaart worden gebracht
Vreemd
Ook had GroenLinks, samen met de PvdA en CDA een motie “vreemd aan de orde van de dag” ingediend. Een motie die de gemeente oproept de ontwikkeling van kloosterhotel De Soete Moeder financieel te ondersteunen. Als voorwaarde werd wel een onafhankelijk onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen gevraagd. Er heerste enige verwondering in de raad toen enkel partijen zeiden al over een dergelijk rapport te beschikken en dit ter illustratie toonden. Onduidelijkheden over een al- dan niet vertrouwelijke status van dit rapport werden op deze avond niet helemaal helder. Wethouder Ruud Schouten gaf aan dat hij bereid is naar geld voor deze gemeentelijke bijdrage te gaan zoeken. In de raad heerst grote sympathie voor het project en de motie kon op flinke steun rekenen.