Met de herontwikkeling van het GZG en het impopulaire betaald parkeren bij het Engelermeer afgevoerd van de agenda bleven er nog maar 3 onderwerpen over waarover gesproken werd door de Bossche gemeenteraad: het theater, de cultuurhistorische visie en een economisch investeringsfonds.

Verslag raadsvergadering 20-02-2023


Een nagenoeg lege raadsagenda betekent meestal dat 1 à 2 dagen van tevoren de mailbox overloopt met initiatief voorstellen, moties en/of interpellatie verzoeken. Zo niet deze keer. Met slechts 3 puntjes op de agenda werd het een snelle vergadering. De avond begon met de beëdiging van Harald Opdam, die voor de Bossche Groenen Judith Hendrickx zal vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof.


Het Theater


Het voorstel waarover vanavond besloten moest worden was een aanvraag gelden vrij te maken voor de volgende fase van het onderzoek. Nu gebleken is uit de eerste verkenning dat op Parade in ieder geval de minimumeisen realiseerbaar zijn moeten er volgende stappen gemaakt worden. Omdat dit volledig in lijn ligt met het proces zoals dat door het college (in opdracht van de raad) is ingezet was hier weinig bezwaar tegen. De coalitie partijen gaven aan blij te zijn met de resultaten, hoewel GroenLinks en PvdA nogmaals duidelijk maakten dat Paleiskwartier toch echt hun eerste keus zou zijn geweest. Maar liever dit dan geen nieuw theater. Enigszins verassend was het dat ook Bosch Belang instemde met het verzoek, hoewel ze eigenlijk liever het huidige theater willen renoveren. De vraag of ze in de toekomst misschien toch zullen instemmen met nieuwbouw werd enigszins ontweken.


De Cultuurhistorisch visie


De lof voor dit stuk was groot. Zo’n beetje alle partijen spraken positieve woorden. Het was Rosmalens Belang die een wat opmerkelijke motie inbracht. De heemkundekring Rosmalen heeft in haar onderkomen geen beschikking over toiletten of stromend water. De ingediende motie riep op hier iets aan te doen. Verschillende partijen vonden deze motie te weinig in de aard van de visie, en te nadrukkelijk uitvoering was en waren van mening dat deze motie hier niet thuishoorde. Wethouder Hoskam was die mening ook toegedaan, en ontraadde de motie om precies die reden. Wel voegde hij er aan toe best bereid te zijn te gaan zoeken naar een oplossing voor het probleem. Met deze toezegging trok Rosmalens Belang de motie terug. 


Economisch Investeringsfonds


Al in de commissie was veel aandacht besteed aan het voorstel een economisch investeringsfonds op te zetten. Hoewel het nog niet duidelijk is hoe dit fonds gevoed zal gaan worden werd het initiatief door de raad omarmd. Investeren in werkgelegenheid in deze tijden van crisis is een goede zaak, vonden veel partijen. Iedere fractie gaf aandachtspunten mee aan de wethouder. Omdat deze aandachtspunten nogal verschillend van aard waren vroeg GroenLinks raadslid Erik de Rooij de wethouder om een tussenstap in te bouwen, en eerder dan gepland nog eens naar de raad te komen met een update. Veel partijen steunden dit verzoek en het werd door wethouder Hoskam toegezegd.


Dat het fonds pas in maart 2014 kan starten werd door verschillende fracties erg laat gevonden, maar de mogelijkheden om het eerder actief te krijgen zullen klein zijn, zei de wethouder. 


Ook lag er een door een groot deel van de raad mee ingediende motie om het voor PlantLab gereserveerde geld in dit fonds te storten als PlantLab niet snel van de optie gebruik maakt. De vraag naar de gedegenheid van het voorstel over PlantLab (destijds onder tijdsdruk snel genomen) kwam ter discussie, maar smoorde snel weer met een toezegging dat dit uitgezocht zal gaan worden en teruggekoppeld aan de raad.


Zo waren we na anderhalf uur klaar. Uniek was dat vast niet, maar wel bijzonder!


Opmerkelijk:

  • Paul van de Krabben verzocht de coalitiepartijen maar vast wat te regelen met het structuurfonds, zodat het investeringsfonds sneller in werking kan treden. Op de vraag of de oppositie daar dan buiten gehouden moet worden gaf hij aan dat hij goed weet wanneer er voor de oppositie iets te halen valt en wanneer niet…