Onderschat het leven en de activiteiten van een raadslid niet. Neem nou het nieuwe theater. De afgelopen weken en dagen waren gevuld met inspreekavonden, expert meetings en discussie bijeenkomsten. Maar een hele, hele enkele keer zijn ze vroeger dan verwacht klaar en mogen ze op tijd hun eigen weg gaan. De raadsvergadering van 11 april was zo’n zeldzaam geval. Dit verlag van deze vergadering is dan ook kort, de vergadering zelf werd na iets meer dan een uur afgerond.
Mededeling
Zoals iedere raadsvergadering werd er begonnen met een ogenblik stilte, maar al snel was het hilariteit alom toen de voorzitter meldde dat één van de wethouders een mededeling wilde doen. Gelukkig was het niet wethouder Van Olden die als vijfde in de rij zijn vertrek aankondigde. Wethouder Schouten was het die, op een serieuzere noot, de raad informeerde over de ms13 problematiek zoals die het nieuws haalde. Ms13 is een Amerikaanse “gang” en blijkbaar kopiëren kinderen op enkele Bossche scholen gedrag dat in deze bende gebruikelijk is. Het zou daarbij om gewelddadig gedrag gaan. De wethouder legde uit wat de gemeente doet om hier zo effectief mogelijk mee om te gaan. Er zal door verschillende instanties nauw samengewerkt moeten, en gaan worden.
De agenda
Er waren weinig punten op de agenda waar nog over gesproken moest worden. De meeste onderwerpen waren al in de commissie aan bod gekomen en waren duidelijk en goed genoeg aldus de raad. Wel haalde een motie van het CDA een meerderheid. Er werd in deze motie gevraagd om de term “Social Return” (Social return is het maken van afspraken met betrekking tot arbeids- en stageplaatsen bij aanbestedingen van diensten, werken en leveringen) op te nemen in de statuten van de beheerstichting vastgoed museumkwartier. Hoewel de wethouder aangaf dat dit al in de samenwerkingsovereenkomst staat, en deze net zo veel zekerheid en houvast biedt als de statuten, werd het door de raad toch belangrijk genoeg gevonden.
Theaterfestival Boulevard
Al jaren is het theaterfestival Boulevard een grote publiekstrekker voor onze stad op cultureel gebied. Door een stapeling van bezuinigingen van de gemeente en provincie ontstaat er dit jaar een flink financieel tekort. Het grootste deel van dit tekort is door de organisatie zelf al opgevangen, maar voor de laatste €125.000 is dat niet gelukt. GroenLinks diende samen met de PvdA, D’66, SP en de Bossche Groenen een motie in met de vraag dit bedrag éénmalig te investeren in het festival. De raad heeft immers een soort “reparatiefonds” opgericht om gevolgen van stapeling van bezuinigingen te kunnen opvangen. Voor GroenLinks hield Antoon van Rosmalen zijn eerste betoog over standpunt van de fractie. De overige partijen gaven echter aan, ondanks een naar eigen zeggen grote sympathie voor het festival, andere keuzes te willen maken. De suggestie werd gedaan om dit geld te halen uit het cultuurbudget. Wethouder Weyers gaf aan dat door grote bezuinigingen hier echt niets meer te halen valt. Ook werd als reden aangevoerd dat het reparatiefonds is opgericht om rijksbezuinigingen op te vangen, niet eigen of provinciale. De motie werd verworpen.
Tot slot
Een motie van de SP over passend onderwijs haalde het niet. Op de eerste plaats verwacht de gemeente wel aan de leerplichtwet te kunnen voldoen maar ook vond de raad dat terughoudend moet worden opgetreden als het gaat om moties met landelijke onderwerpen.
Ook dit keer viel er een jubileum te vieren. André Rotman van (op dit moment) de VVD was 10 jaar actief in de raad. André, proficiat!
Zo eindigde de raadsvergadering slechts een uurtje nadat deze was begonnen.