De fractie van GroenLinks bereiken steeds luidere signalen van jongeren dat zij de uitgaansmogelijkheden in 's-Hertogenbosch te beperkt vinden. De diversiteit ten aanzien van het uitgaansleven is de laatste jaren dan ook hard achteruit gegaan. Galaxy, Boortoren, Goldfinger zijn slechts enkele voorbeelden van uitgaansgelegenheden die in de afgelopen jaren zijn verdwenen. Jongeren zijn hierdoor genoodzaakt uit te wijken naar omliggende steden, Randstad of Antwerpen.
Aan het college van B&W ’s-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch, 26 maart 2004
Betreft: vragen ex.art.34 van het RvO m.b.t. jongerencultuur
De fractie van GroenLinks bereiken steeds luidere signalen van jongeren dat zij de uitgaansmogelijkheden in ’s-Hertogenbosch te beperkt vinden. De diversiteit ten aanzien van het uitgaansleven is de laatste jaren dan ook hard achteruit gegaan. Galaxy, Boortoren, Goldfinger zijn slechts enkele voorbeelden van uitgaansgelegenheden die in de afgelopen jaren zijn verdwenen. Jongeren zijn hierdoor genoodzaakt uit te wijken naar omliggende steden, Randstad of Antwerpen.
Deze signalen van jongeren heeft de fractie van GroenLinks ertoe gezet om in de gemeenteraadsvergadering van juli 2003 een amendement in te dienen. Het amendement kwam er in het kort op neer dat de fractie van GroenLinks de mogelijkheid om het pand van het Kruithuis in gebruik te nemen als een locatie voor jongerencultuur onderzocht wilde hebben. Dit amendement is destijds door een ruime meerderheid door de raad aangenomen en onderzoek zou worden verricht.
Conclusie van het onderzoek luidde echter dat het Kruithuis niet geschikt werd geacht voor een dergelijke voorziening voor jongeren.
Er werden door het college in deze commissiebrief van d.d.13 januari 2004 echter wel ander mogelijkheden voor jongeren gezien:
“Misschien is het in dit kader nog wel mogelijkheid om Het Kruithuis indirect voor deze doelgroep in te zetten door functies vanuit een ander pand door te schuiven naar het Kruithuis, de vrijkomende ruimte kan voor de doelgroep worden ingezet, dit wordt nog nader onderzocht. Ook andere mogelijke functies op het gebied van cultuur voor jongeren, waarbij horeca niet de hoofdfunctie is zullen nader worden onderzocht.”
Tot op heden heeft de fractie van GroenLinks nog niets naders van het college hierover vernomen.
Naar aanleiding van publiciteit rondom dit onderwerp zijn er veel burgers en ook ondernemers geweest die met ideeën en initiatieven voor jongeren contact hebben opgenomen met onze fractie. Ook zij onderkennen dit grote gemis onder jongeren en willen deze graag oplossen. Als grootste struikelbrok wordt het ontbreken van geschikte locaties mede als gevolg van het strenge gemeentelijke beleid rondom de aangiftes van (nieuwe of ruimere) horecavergunningen genoemd. Mede door dit strenge beleid is ruimte in ’s-Hertogenbosch, met name in de binnenstad, duur en schaars en biedt de markt geen en stimulerende plekken voor jongeren.
Gezien het grote aantal reacties, vele initiatieven van ondernemers en de grote behoefte onder jongeren dient er volgens de fractie van GroenLinks binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch een aantrekkelijker klimaat te worden gecreëerd voor initiatieven ten aanzien van jeugd en jongerencultuur.
Nu de Boulevard ook nog dakloos is geworden, verwacht GroenLinks van het college dat het zijn toezeggingen zoals aangegeven in het beleidsplan op Hoofdzaken op zeer korte termijn nakomt door passende locaties voor jongerencultuur aan te wijzen.
Dit komt ook terug in de SWOT analyse van het Grote stedenbeleid (raadsstuk april):
Daarom de volgende vragen:
Onderschrijft het college het schrijnende gebrek aan uitgaansgelegenheden en het onaantrekkelijke jongerenklimaat in ’s-Hertogenbosch zoals aangeven door jongeren? Zo nee, waarom niet?
De oude Stadsmanege in de casinotuin komt binnenkort vrij. GroenLinks zou hier graag een voorziening voor jongeren in gehuisvest zien. Vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek naar de haalbaarheid vraag ik het college of zij positief staat tegenover het huisvesten van een jongereninitiatief in de oude Stadsmanege.
Is de locatie van het voormalige Skateland (Kop van het Zand) als mogelijkheid voor jongeren onderzocht? Zo ja, wat waren de bevindingen. Zo nee, bent u bereid deze alsnog te onderzoeken?
Ziet het college nog andere mogelijke locaties waar jongerencultuur in gehuisvest kan worden?
Erkent het college dat mede door het strenge horecabeleid (weinig nieuwe afgiftes van vergunningen) er weinig initiatieven voor jongeren van de grond kunnen komen? Is zij bereid waar mogelijk soepeler met deze afgiften om te gaan om jongerencultuur meer ruimte te kunnen bieden?
Hoogachtend,
J. Hendrickx
Raadslid GroenLinks