Songfestival financieel te riskant

Het Eurovisiesongfestival volgend jaar in ’s-Hertogenbosch is natuurlijk een fantastisch plan. Toch is de fractie van GroenLinks Den Bosch geen voorstander. Organisatie van het evenement kost de gemeente te veel geld en de financiële risico’s zijn te groot.

Esther de Ruiter “Er hangen financieel donkere wolken boven Den Bosch. De gemeente komt straks o.a. geld te kort voor de zorg aan onze inwoners. Ik kan niet uitleggen dat we nu veel geld steken in het Songfestival en straks fors moeten bezuinigen, iets wat heel veel stadgenoten direct zal raken.”

De komende jaren kunnen de tekorten van de gemeente oplopen tot wel 11 miljoen euro. Daar komen de bedragen voor het Songfestival nog eens bovenop.

De gemiddelde kosten van het Songfestival zijn 15-30 miljoen euro. Naast de gemeentelijke bijdrage van 3 miljoen euro zijn er verder vooralsnog geen financiële garanties. Het is niet bekend of de provincie een financiële bijdrage gaat leveren. Premier Rutte heeft al wel aangegeven geen geld te willen steken in het Songfestival, terwijl het toch een Nederlands feestje is.

GroenLinks vond het financiële risico voor onze gemeente daarom te groot en stemde vorige week in de raadsvergadering tegen het voorstel om ’s-Hertogenbosch te kandideren voor de organisatie van het Songfestival en daarvoor een bidbook uit te brengen.