In de commissie ROB van 24 februari 2015 pleitte GroenLinks opnieuw tegen de komst van extra goederentreinen door Den Bosch. GroenLinks agendeerde een bespreeknotitie in de raadscommissie ROB om het College op te roepen samen met bewoners en actiegroep ‘Goederentreinen Nee!’ zich maximaal in te spannen om de overlast voor onze gemeente tot een minimum te beperken.

In het kader van het programma Hoog Frequent Spoor is er sprake van een verwachte toename van het goederenvervoer door Den Bosch. GroenLinks ziet dit niet zitten, omdat wij vinden dat nut en noodzaak twijfelachtig zijn en vrezen dat het met veel overlast gepaard zal gaan. Er gaat nu een informatiebijeenkomst komen waarin gemeente en inwoners samen gaan kijken welke mogelijkheden er voor de gemeente zijn om tot een zo goed mogelijke oplossing voor de bewoners te komen. GroenLinks is blij met deze toezegging van de wethouder.

"Het is ongehoord dat we meer zware treinen met bovendien giftige stoffen dwars door de binnenstad zouden laten rijden als dit niet eens nodig is. We weren vrachtauto's steeds meer uit de binnenstad, laten we dan ook zware goederentreinen weren. Hierin steunen wij de actiegroep" aldus, Rene Vonk. "Daarom hebben wij de brief van de actiegroep op de agenda van de commissie gezet.” 

GroenLinks vindt het onnodig dat er meer treinen door Den Bosch gaan rijden. Hiervoor hebben we de Betuwelijn aangelegd die beter benut kan worden. Daarnaast is de binnenvaart een beter en milieuvriendelijker alternatief. Wij betwijfelen dus of de hoge kosten (meer dan 700 miljoen) opwegen tegen de maatschappelijke ongemakken.

Als de treinen er toch komen wil GroenLinks dat de gevolgen hiervan beperkt worden door voldoende  geld te reserveren voor maatregelen, zoals het minder hard laten rijden van de treinen, zeker in de nacht. GroenLinks is voor een fijne en gezonde leefomgeving. Hiervoor blijven we ons de komende tijd inzetten.