Verslag Raadsvergadering 3 juni 2012

De publieke tribune van de Bossche raadszaal was goed gevuld. De medewerkers van het Theater aan de Parade moesten opnieuw veel geduld opbrengen. Al tijden wachten ze op goed nieuws over de nieuwbouw van het theater. Deze avond moesten ze wachten op het debat over dit onderwerp, dat pas aan het einde van de raadsvergadering werd gevoerd. Er stond meer op de agenda!

Vanwege de overvolle agenda werden in de loop van de vergadering een aantal punten geschrapt. De GroenLinks motie “OV Sneldienst naar Veghel en Uden langs Zuid-Willemsvaart” zal daardoor op een ander tijdstip worden behandeld.

Voorstel eenzaamheid

Het CDA, in dit geval Mw. v.d. Sloot kwam met een initiatiefvoorstel om eenzaamheid in onze gemeente te bestrijden. Tijdens de bespreking van dit voorstel in de commissie, vorige week, was al door veel partijen aangegeven dat dit punt thuis zou horen in het sociaal beleidsplan van de gemeente. Met enkele aanpassingen in de tekst werd dit voorstel dan ook eigenlijk een verzoek om eenzaamheid als extra aandachtspunt binnen dit beleid aan te merken. Veel partijen konden zo met het voorstel leven en stemden in. GroenLinks heeft het voorstel niet gesteund. De GroenLinks fractie erkent de problematiek, maar zag in dit initiatief voorstel weinig maatregelen die bijdragen aan een oplossing van dit probleem. Volgens GroenLinks moet er worden toegezien op een goede uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Begroting 2012

De begroting 2012 is al lang geleden behandeld. In dit geval ging het om een aanpassing. Het college had de raad een voorstel gedaan om structureel (ieder jaar) 1.7 miljoen in het structuurfonds te storten. (Structuurfonds is een fonds waarin de gemeente geld reserveert voor grote projecten op langere termijn). De raad voelde hier weinig voor, zeker omdat er nog veel onduidelijk is over de financiële gevolgen voor de gemeente van de beslissingen in Den Haag. Enkele amendementen werden samen gevoegd en de raad besloot tot het uitstellen van deze beslissing tot november, als er meer duidelijkheid is. 

Ontmoeten in de wijk

Over het voorstel “Ontmoeten in de wijk” was veel te doen. Enkele partijen vreesden het sluiten van buurthuizen als gevolg van dit voorstel, en legden een eis van een minimum van 1 buurthuis per wijk op tafel. Wethouder Weijers stelde dat een minimum aantal geen optie is, en dat er ten alle tijden zal worden gekeken naar behoefte. Als er iets verdwijnt zal er in de wijk een alternatieve locatie voor activiteiten moeten zijn. De aanpassing om in iedere wijk tenminste 1 accommodatie te hebben was realistischer, hoewel al snel bleek dat de definitie van dat woord ook ruim geïnterpreteerd kan worden. Zo leek die interpretatie soms niet veel meer af te wijken van het oorspronkelijke voorstel van het college. GroenLinks legde bij dit agendapunt een tweetal voorstellen op tafel. Het verzoek om voor organisaties die van Brede Bossche Scholen gaan gebruiken in ieder geval het eerste jaar gratis te houden werd door de wethouder positief beoordeeld. Ook vroeg GroenLinks in een motie om een notitie over hoe nieuwe initiatieven en participatie in wijken gefaciliteerd gaan worden. Deze motie werd ruim gesteund.

N279

De Bossche gemeenteraad werd ook gevraagd vanavond een menig te geven over een provincievoorstel tot “opwaardering” van de N279. GroenLinks ziet niets in dit plan. Al eerder was dit standpunt op onze site te lezen. Fractievoorzitter Peter van Doremalen betoogde dan ook dat de raad niet alleen erg laat om een standpunt werd gevraagd, ook wees hij nadrukkelijk op de te verwachten gevolgen van het voorliggende besluit. GroenLinks diende een amendement in dat vroeg om een variant die niet leidt tot problemen bij aansluiting met de A2. Daarnaast lag er een GroenLinks motie om de gevolgen voor de stad te onderzoeken mocht deze aansluiting er toch komen. De raad bleek echter niet onder de indruk en het provinciale voorstel werd zonder het amendement en zonder de motie aangenomen.



Parkeren aan het Engelermeer

Het grootste deel van de raad zag niets in een voorstel om meer dan €70.000 uit te geven om, als alles goed gaat, €50.000 te verdienen. Het idee van betaald parkeren bij het Engelermeer op zich stuitte al op veel verzet. Of het aan de tijdsdruk lag of niet, een voorstel van Bosch Belang om als alternatief parkeergeld te gaan heffen bij het terrein van de Talent Factory bleek interessant genoeg voor de wethouder om te onderzoeken. Voorlopig blijft parkeren bij het Engelermeer dus gratis.

Visie Openbaar Vervoer

Ook hier ging de tijd een rol spelen. De voorzitter trok maar tien minuten uit voor dit onderwerp. Meer bleek niet nodig, want de wethouder had weinig moeite met het verzoek van GroenLinks, Knillis en Leefbaar om een visie op het gemeentelijk openbaar vervoer voor te bereiden. Ook de raad had er geen problemen mee en het voorstel werd aangenomen.

Interpellatie Theater

Er waren een tweetal interpellatieverzoeken (verzoek om een debat) rond het nieuws dat het college zal gaan voorstellen om geen theaterlocatie voor te leggen aan de raad. Dat collegevoorstel komt zelf pas volgende maand in de raad. Dat niet alle oppositiepartijen samen deze aanvraag deden was opvallend, maar er was dan ook een belangrijk verschil, zou later duidelijk blijken. D’66 en De Bossche Groenen stelden een aantal vragen over het proces. Ook Bosch Belang, Leefbaar, Knillis en SP hadden een lijst met vragen opgesteld. Via een PowerPointpresentatie passeerden maar liefst 16 vragen de revue. Op de tribune werd inmiddels een spandoek getoond met de tekst: “Stilstand = achteruitgang”. Een overduidelijk statement van de medewerkers van het theater.

Wethouder Weijers antwoordde uitvoerig en open op de vragen. Met name het overleg tussen wethouders en fractievoorzitters stuitte de oppositiepartijen tegen de borst. Het gevoel dat besluitvorming buiten de raad gehouden werd vond men erg kwalijk. De alternatieve voorkeurslocatie op Kop van ’t Zand is zo nooit in de raad geweest. Ook de fractievoorzitters van de coalitiepartijen werd gevraag het proces te beschrijven zoals zij dat ervaren hadden.

Er werd een stevige discussie gevoerd. Bij de afsluiting van het debat bleek het grote verschil tussen de twee oppositie blokken. Met zichtbare aarzeling diende D’66 fractievoorzitter Jan Smit een motie van afkeuring in, mede namens de Bossche Groenen. Deze motie kan worden gezien als een logisch gevolg van de manier waarop deze partijen stonden tegenover de gang van zaken rond de locatiekeuze voor het theater. Een motie van afkeuring is een zwaar instrument en Smit wekte de indruk liever constructief mee te werken dan uit te zijn op een val van de coalitie. Dit bleek ook uit een tweede motie die hij indiende. Deze motie riep het college op nog eens te heroverwegen en toch te komen met een locatiekeuze.

Namens de andere 4 partijen voerde Paul van der Krabben het woord. Fel werd het college onder vuur genomen. De wethouder verdiende een motie van afkeuring door op deze manier politiek te bedrijven. Het resultaat van deze verfoeide  “politieke spelletjes”, stond de partijen echter wel aan, dus ondanks alle kritiek werd er niets gedaan, niets ingediend, niets gesteund.

De motie van afkeuring kreeg weinig steun. De motie met de oproep om alsnog een locatie aan te wijzen wat meer. GroenLinks stemde verdeeld over deze laatste motie. Beide moties haalden toch geen meerderheid. Zo zal op 26 juni het voorstel over de locatiekeuze (maar dus zonder locatiekeuze) in de raad behandeld worden. We moeten afwachten of de raad mogelijk zelf nog met een locatievoorstel komt. Hoewel de kans klein lijkt heeft GroenLinks de hoop nog niet opgegeven.