Deze week besloot de gemeenteraad over de begroting voor volgend jaar. GroenLinksfractieleider Ruud Schouten keek bij behandeling van die begroting 2010 al even verder. Ook als er straks bezuinigd moet worden wil GroenLinks blijven investeren in mensen en de kwaliteit van de stad. “ Het kan niet zo zijn dat uitgaven voor natuur en milieu of voor welzijn, sociaal-culturele- of sportvoorzieningen of scholen sluitpost worden.”
Voorzitter,
Vandaag neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting 2010.
De laatste begroting van dit college en een begroting onder druk door de economische situatie in Nederland en Den Bosch. Ook een begroting op weg naar verkiezingen.
Het collegeprogram is met ambitie ter hand genomen en dat heeft tot resultaat geleid. Het één sneller dan het ander. Dat wel. Daarvan is ook in deze begroting nog veel terug te vinden. Positief om te noemen zijn de fietsenstallingen, de straatcoaches, de 073-pas en de opwaardering openbare ruimte die we hier terug vinden. In de commissies is hierover al gewisseld.
Om het een te bereiken is het nodig om ook naar bestaand beleid te kijken. Het college heeft via de kruisjeslijst een inkijk gegeven hoe dit proces zich heeft afgespeeld. Heilige huisjes bestaan niet meer en effectiviteit van beleid moet het uitgangspunt zijn. Het zal nodig zijn om deze afwegingen in de toekomst nog sterker te maken en ook om hierover het publieke debat te voeren. En laten we niet vergeten dat we ook met een klimaat en energiecrisis te maken hebben. De toekomstgerichte meetlat moet zijn te kiezen voor mens en milieu
De financiële situatie in de toekomst is niet helder, maar moeten we toch minimaal zorgwekkend noemen. Een dreigende korting op het gemeentefonds is te verwachten.
Het uitgangspunt van GroenLinks is dat we blijven investeren in mensen en de kwaliteit van de stad. Ook als er bezuinigd moet worden. Het kan niet zo zijn dat uitgaven voor natuur en milieu of voor welzijn, sociaal-culturele- of sportvoorzieningen of scholen sluitpost worden. Om hiermee maar alvast een voorschot te nemen op de voorjaarsnota van volgend jaar.
De oud voor nieuw-exercitie is dan dus meer dan ooit aan de orde. Want de sociale woningbouw moet op peil blijven, de nadruk op energiebesparing, het ov, de fiets moet blijven en het wijkgericht werken en de wmo verdienen de nodige ondersteuning. En dat allemaal binnen verantwoord financieel beleid.
GroenLinks dient een amendement in over de sociaal culturele accomodaties (A ..) en steunt de amendementen over de WMO en het computerhuis.
In de discussie over de besteding van de Essent-gelden is door het college een keuze gemaakt. Vasthouden aan de hoogte van het “dividend’ en daarnaast investeren in energiebesparing en investeren in een breed spectrum aan structuurversterking via het structuurfonds. In de opinie van GroenLinks moet er ruimte zijn om te schuiven met ambities. Niet, ik herhaal niet, het verminderen van ambities (wij moeten de stad blijven besturen zonder te gaan stilstaan in ontwikkeling), maar, als nodig schuiven in het tijdspad is wel een optie. Dit biedt ruimte in het structuurfonds voor extra inzet in duurzaamheid.
Het college heeft gekozen voor het veilige scenario van, naast het zekerstellen van de dividendinkomsten, 51 miljoen en niet van 87 miljoen euro. Wij gaan in deze begroting vaststellen dat het Essent-bedrag besteed wordt.
Met uitzondering van het verschil tussen 51 en 87 miljoen. De raad moet steeds geïnformeerd blijven over de ontwikkelingen op dit gebied. Er is dus zeker een concrete verwachting van extra beschikbare middelen, al is het moment daarvan en de precieze hoogte nog onbekend.
De GroenLinks-fractie wil meegeven hoe we hiermee dienen om te gaan. Zoals ik zojuist al aangaf moeten we, als gemeente, ook in bezuinigingstijden, de basisgarantie kunnen blijven geven. 12 miljoen vastzetten levert een extra exploitatieruimte op van een 0.5 miljoen per jaar. Niet bezuinigen op sport, cultuur en welzijn op dat moment. Het lijkt koffiedik-kijken maar dit heet vooruitzien! En dat is wat dit college én het volgende ook zal moeten doen.
Voorzitter, er is een polarisatie gaande in de samenleving waarin uitsluiting van groepen en het roepen van holle kreten gemeengoed dreigt te worden. In de gemeenteraad van Den Bosch zijn wij daarvan tot nu toe bespaard gebleven.
In de visie van GroenLinks is het tijd om positieve politiek, zonder weg te lopen voor de problemen in de samenleving en met oog voor de toekomst, als uitgangspunt te nemen. Deze begroting biedt daarvoor kansen.