Al lange tijd is GroenLinks een fervent pleitbezorger van een goed jongerencentrum in Den Bosch. Het cultureel jongerencentrum in de vorm die het de afgelopen twee jaar heeft gehad, ‘The Talent Factory’, is echter geen succes gebleken. In de komende raadsvergadering wordt de gang van zaken rond The Talent Factory geëvalueerd en de blik op de toekomst gericht. Wat is er misgegaan, maar vooral: hoe zouden wij als GroenLinks dat goede cultureel jongerencentrum wél graag zien? GroenLinks-raadslid Erik de Rooij zette tijdens de commissievergadering van 23 september het onderstaande standpunt uiteen.
‘Toen enkele jaren geleden de plannen voor een cultureel jongerencentrum vorm kregen, koos de gemeenteraad voor een ‘culture & commerce’-formule: commerciële jongerenactiviteiten zouden in deze vorm de culturele jongerenactiviteiten financieel mogelijk maken. De gemeente zou het cultureel jongerencentrum niet financieren, maar slechts op afstand een (faciliterende) rol spelen.
Terugkijkend kan geconcludeerd worden dat de oorspronkelijke formule gedurende het ontwikkeltraject van The Talent Factory steeds verder losgelaten is, zowel door de ondernemer als door de gemeente. De ondernemer van The Talent Factory hield zich niet aan de opdracht alleen activiteiten voor en door jongeren te organiseren, en organiseerde gaandeweg steeds meer commerciële activiteiten voor andere doelgroepen op de locatie die juist bedoeld was als jongerencentrum. Door allerlei problemen rond The Talent Factory, zowel in financiële zin als in de facilitaire sfeer, werd er bovendien een steeds groter beroep gedaan op de gemeente, en heeft deze de oorspronkelijke faciliterende rol op afstand steeds verder losgelaten.
Als GroenLinks concluderen wij dat The Talent Factory niet het cultureel jongerencentrum is gebleken dat wij in gedachten hadden. Het centrum miste de toegankelijkheid die een ontmoetingsplek voor jongeren zou moeten kenmerken: de openingstijden waren beperkt, voor veel activiteiten werd entree geheven en bovendien werden er veel commerciële activiteiten voor andere doelgroepen georganiseerd. De ervaringen met The Talent Factory leren ons dan ook dat de ‘culture & commerce’-formule voor het cultureel jongerencentrum dat wij in gedachten hebben niet de aangewezen vorm is.
GroenLinks zou het cultureel jongerencentrum graag geleid zien door een cultureel ondernemer, maar wel ondersteund met subsidie vanuit de gemeente. Een goed cultureel jongerencentrum voldoet in onze ogen aan enkele belangrijke eisen:
-het wordt geleid door een cultureel ondernemer, die voor, maar vooral samen met jongeren werkt;
-het wordt gehuisvest in een goed gebouw op een centrale, voor jongeren toegankelijke plek;
-het wordt niet overgelaten aan de markt, maar ontvangt subsidie vanuit de gemeente voor huisvesting, exploitatie en het organiseren van activiteiten.
Wij zouden graag zien dat de bovengenoemde punten als uitgangspunten terugkomen in een nieuw raadsvoorstel. GroenLinks hecht bijzonder sterk aan de komst van een goed cultureel jongerencentrum. Sterker nog: de afspraak om deze raadsperiode gezamenlijk vorm te gaan geven aan een goed en solide cultureel jongerencentrum was voor GroenLinks een belangrijke reden om deel te nemen aan het college met de VVD, PvdA en het CDA.’
Door Nina van de Goor, communicatiemedewerker fractie.