'Heel teleurstellend, vindt GroenLinksfractievoorzitter Ufuk Kâhya de gang van zaken rond de stadsessays en de reactie van het college van B&W op zijn voorstel daarover een G1000 te organiseren. De discussie over de stadsessays lijkt definitief niet door te gaan, ook komt er geen G1000. Het college wil het nu aan een aantal jonge inwoners overlaten om te komen met een  'G-1000-achtig initiatief'. Alleen is het hoe, wat en wanneer''  daarvan nog niet bekend. Kâhya vreest daarom voor een derde gemiste kans.  

Overal in het land experimenteren gemeenten met nieuwe vormen van burgerparticipatie. GroenLinks ziet graag dat ook hier bewoners  daarmee snel  aan de gang  kunnen.

Open blik

Op uitnodiging van het vorige college van B&W kwamen vier deskundigen met hun visie op Den Bosch: 'Open blik op 's-Hertogenbosch.' 20 januari 2015 konden alle inwoners over dat  boekje  met de politiek en elkaar in gesprek gaan. Maar die bijeenkomst ging niet door, het nieuwe college presenteerde die avond het bestuursakkoord. Daarna kwam er geen nieuwe datum: burgemeester en wethouders leken geen behoefte te hebben aan die 'Open blik' en een  discussie over de toekomst van de stad.

Waarom geen G1000?

Waarom faciliteert u geen G1000 om het gesprek over de stadsessays te voeren? vroegen  GroenLinks en D66 in juni aan het college. Loot daarvoor een aantal willekeurige Bosschenaren, zo suggereerden Ufuk Kâhya en Mike van der Geld. Het willekeurig loten van inwoners die daarna samen aan de slag gaan om zaken in hun gemeente te veranderen en te verbeteren werkt  immers goed in een aantal plaatsten in Nederland. Dat kunnen we in Den Bosch ook uitproberen. Na drie maanden ligt er nu het antwoord.

een jaar later

Het college wil geen debat over de stadsessays en geen G1000. Nee, er komt nu een "G-1000-achtig debat  wat meteen de kans geeft te experimenteren met nieuwe vormen van burgerparticipatie en -activering." Jonge, innovatieve inwoners werken aan een voorstel, maar hoe, wat en wanneer - daar valt nu nog niets over te zeggen. Het college laat zich graag verrassen.

De stadsessays verschenen eind 2014. Nu bijna een jaar later liggen zij nog onbesproken te verstoffen. Te wachten tot een groep jonge Bosschenaren hen plotseling op G1000-achtige manier gaat wakker kussen.