Raadsvergadering 13 december 2011, een verslag van Patrick Leenders

Al voor de raadvergadering begon was duidelijk dat twee onderwerpen de avond zouden gaan beheersen. Het initiatiefvoorstel voor een Puthuis met Mariakapel maakte al veel emoties los maar ook de Parkeergarage Vonk & Vlam (Hekellaan) kwam inclusief geschiedenis weer op de agenda van de gemeenteraad terecht.

Bij aanvang van de vergadering werd eerst de nieuwe PvdA wethouder Jeroen Weyers benoemd. Ik vemoed dat onze Wethouder Bart Eigeman erg blij zal zijn dat het college weer compleet is. Ik wens mijn vroegere voetbalmaatje Jeroen natuurlijk veel succes in zijn nieuwe rol en hoop dat hij veel van zijn ambities kan waarmaken.


Het Puthuis

Na het vaststellen van een aantal voorstellen kwam het initiatiefvoorstel om een Puthuis met Mariakapel te plaatsen op de Markt al vroeg aan de orde. Wat je verder ook van dit voorstel mag vinden, woordvoerder voor de initiatiefnemers, Dhr. Masselink (Stadspartij Knillis), gebruikte terecht het woord emotie. Emotie zou er voldoende getoond worden in dit debat.

Peter van Doremalen trapte voor GroenLinks af. Aangezien er in de raad al een meerderheid zich achter het voorstel geschaard had kon hij niet veel meer doen dan nogmaals onze standpunten benadrukken: herbouw is geen cultuurhistorie, herbouw is nep, herbouw is nostalgie. De keuze voor dit voorstel en dit ontwerp is willekeurig en selectief.

Maar een misschien nog wel belangrijker punt is de rol van de Mariakapel in het voorstel. In het kader van scheiding van Kerk en Staat is het vragen om een Mariakapel op zijn minst vreemd, eigenlijk zelfs ongepast. De overheid dient geen religieuze uitingen te plaatsen of te faciliteren zo betoogde Peter. Onder de indieners, maar ook bij het CDA was dit als vloeken in de kerk. Zou GroenLinks dan ook geen geld meer willen steken in het onderhoud van de St. Jan? Het verschil tussen herbouw en preservatie was niet voor iedereen duidelijk, zo bleek. Een mariakapel (met een kleine letter m dan, denk ik) is bovendien toch zeker geen religieus bouwwerk werd er geroepen!! Dit is een kwestie van emotie, niet religie!! De verontwaardiging was te proeven. Wat denkt GroenLinks wel niet te kunnen beweren in dit huis van de heer, uh raad!!

PvdA deelde onze argumenten, net als D'66 dat liever vooruit kijkt dan het verleden terug te willen bouwen. SP wilde vooral iets leuks en gezelligs dat ook zeker niet duur is in deze crisistijd. De BosscheGroenen wilden, en kregen, er een boom bij (nee geen eik). Wethouder Eigeman plande maar vast een kwart miljoen in voor het project en het CDA claimde te weten wat de Bosschenaar wil n.a.v. een internetenquête onder maar liefst 300 al dan niet Christelijke internetters. Het college sprak met één mond maar had meerdere gedachten die Dhr. Van de Krabben (Bosch Belang) wel meende te kennen maar graag zelf van eenieder vernam, en de krul die het kruis vervangt bovenop de kapel mag niet verward worden met Maria zelf.

Om een lang, verwarrend en vooral emotioneel verhaal kort te maken, aan het einde van het liedje was er een meerderheid voor het voorstel, werd de boom aan het plan toegevoegd en haalde de GroenLinks motie om de scheiding kerk en staat te respecteren (en af te zien van de kapel) het met 17 stemmen voor, net niet. Om geen 45.000 euro uit te hoeven geven voor een reparatie van de vernielde glasplaat boven middeleeuwse resten van de put op de Markt  komt er nu dus een onderzoek en mogelijk een nieuw project van enkele tonnen, met niet-religieuze mariakapel….


Moties en Amendementen

De fractie steunde de moties voor het meebetalen aan de sanering van tuinhuisjes (met asbest) op het terrein van de Volkstuinvereniging Pastoor Barten. Volgens ons raadslid Anske Heerkens is de gemeente overigens wettelijk eigenaar en dus  verantwoordelijk voor deze huisjes. Dat zou toch al betekenen dat de kosten voor deze sanering bij de gemeente komen te liggen. Om rechtsongelijkheid te voorkomen werd ook het amendement om het financieel plafond in het voorstel sociaal-medische indicatie weg te halen, gesteund.

De parkeergarage aan de Hekellaan

De door het college ter inzage gegeven stukken over dit onderwerp waren inhoudelijk geheim. Dit betekende dat er in dit debat dus ook niet over gesproken kon worden. Aan de hand van een helemaal en volledig fictief voorbeeld over een wel erg luxe nieuw te bouwen woning met parkachtige tuin in de Grote Wielen legde Dhr. Kagie (Leefbaar) uit wat hij verstond onder kaders. Waarom heeft de wethouder de raad nou niet ingelicht over de veranderingen in deze kaders, zo vroeg hij zich af?

Ondanks dat het niet informeren van een raad natuurlijk zeer kwalijk kan zijn, leek niemand aan te sturen op grote problemen voor wethouder Hoskam. Deze probeerde uit te leggen dat verschillende rekenmodellen toegepast kunnen worden om tot de meest gunstige aanbesteding te komen. Gelukkig werden ook de doelen als het autoluw maken van de binnenstad en het koersplan door de wethouder benoemd. Beide zaken zijn in het kader van fietsvriendelijkheid en ontlasten van de binnenstad belangrijke punten voor GroenLinks om met deze garage akkoord te kunnen gaan.

Met name de afname van het aantal parkeerplaatsen werd twijfelachtig gevonden, en de marge van 10% bleek toch echt nieuw. Met name CDA en VVD gaven de wethouder erg veel ruimte. Het VVD gaf zelfs aan liever een kleine garage te hebben dan geen garage. Met een nadrukkelijke belofte om vóór de aanbesteding naar de raad terug te koppelen liep de raadsvergadering, nog net voor middernacht, af.

Nadat mevrouw Hoog Antink werd geëerd voor haar 10 jarig jubileum als raadslid voor D'66 was het tijd voor de borrel. Een welverdiende borrel!