Dinsdag 3 en woensdag 4 juni vergaderde de Bossche gemeenteraad over o.a. het jaarverslag 2013, de beleidsarme voorjaarsnota 2015 en een herziening van het vreemdelingenbeleid. Er werd gesproken over De Heus (foto), De Kleine Beurs Rosmalen en subsidie voor het Bosch Winterparadijs. Flinke ophef was er ontstaan over het bericht dat de gemeente ’s-Hertogenbosch misschien wel eens de start van de Giro d’Italia van 2016 zou willen organiseren. De vergadering werd op de tweede dag afgesloten met een interpellatie van GroenLinks in over de vertraagde voortgang van de fietsenstalling onder het station.

Verslag van de raadsvergadering van 4 en 5 juni

Vragenhalfuurtje

Het bericht op Omroep Brabant dat Den Bosch wel eens interesse zou kunnen hebben in het organiseren van de start van de Giro d’Italia had bij zowel de VVD als de lokale partijen vragen opgeroepen. Wethouder Van Olden meldde dat er sprake was van een eerste oriëntatie, niet meer, niet minder. Toch zou het onderwerp later op de avond terug komen in de vorm van een “motie vreemd aan de orde van de dag”.

Jaarverslag 2013

Het jaarverslag was voor velen de gelegenheid om niet alleen terug te kijken op 2013 maar op de hele afgelopen raadsperiode. Er waren vooral positieve  geluiden te horen in de raad. De lasten voor de bewoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn gedaald en de algemene reserve is weer op niveau. Afgesproken was dat er vanavond geen algemene beschouwingen zouden worden gehouden. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen waren over het algemeen erg positief, de oppositiepartijen waren meestal wat kritischer. De enige die toch uitgebreid ging beschouwen en een flink kritische toon aansloeg was Jan Smits namens D66. Met het coalitieakkoord in de hand wees hij de coalitie en het college op verschillende ambities die volgens hem geen successen hadden opgeleverd. De felle reacties die volgden maakte de vergadering in ieder geval levendig. Helaas ging het kritische verhaal van D66 uit als een nachtkaars. Dan deed Paul Kagie het namens de lokale Bossche partijen het een stuk korter, bondiger en effectiever. Naast een hele reeks complimenten stipte hij ook even aan waar het echt nog wat beter zou kunnen. En dat bleef hangen.

Een moties over cultuureducatie die GroenLinks steunde haalde het niet en motie over kinderopvang die ook de steun had van de GroenLinks fractie wel.

Actualisatie begroting 2014 en voorjaarsnota 2015

De voorjaarsnota loopt vooruit op de begroting van 2015. Die begroting is vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in november beleidsarm gehouden. Beslissingen voor 2015 worden overgelaten aan de raad die op 1 januari van dat jaar zal aantreden. Toch waren er een flink aantal moties. Zowel GroenLinks als de coalitiepartijen CDA, VVD en Rosmalens Belang dienden een motie in m.b.t. de voorgenomen verhoging van de subsidie aan het Noord Brabants museum. Het plan om dit de komende jaren te doen was duidelijk een beslissing die juist wel gaat over langere tijd, en dus beleid. Beide moties hadden als strekking dit éénmalig te doen, maar de GroenLinks motie ging wel uit van het handhaven van het ambitieniveau. Blijkbaar zag de meerderheid in de raad dat ook zo, zeker nadat de andere motie het niet had gehaald.

Een motie “Fairtrade gemeente” van GroenLinks, PvdA en de Bossche Groenen haalde het niet. Ondanks dat de raad al in 2008 heeft uitgesproken een fairtrade gemeente te willen worden. Het verzoek dit nog voor het einde van deze raadsperiode te bewerkstelligen kreeg geen meerderheid.

De kleine beurs en herziening vreemdelingenbeleid

De voorstellen van het college voor een bijdrage voor de gedwongen verhuizing De Kleine Beurs, een kringloopwinkel in Rosmalen en het uitbreiden van de opvang van (uitgeprocedeerde) asielzoekers vond veel steun in de raad. De discussie ging echter vooral over geld. Niet de hoeveelheden, maar uit welk potje. In het collegevoorstel zou het geld uit de reserve WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) moeten komen. De GroenLinks fractie kon zich hierin vinden, het gaat tenslotte over maatschappelijke ondersteuning.

Sommige partijen vonden echter dat het geld voor De Kleine Beurs ergens anders vandaan zou moeten komen. Een amendement om het geld uit de algemene reserve te halen redde het niet. Gelukkig bleek dat geen reden om het voorstel niet alsnog te steunen.

Het voorstel “Herziening vreemdelingenbeleid” zorgde voor een soortgelijke discussie. GroenLinks woordvoerder Ufuk Kahya wilde ook weten of bepaalde groepen die buiten boot vallen welkom zouden zijn in de opvang. Het voorstel spreekt daar wel over, maar uit antwoorden op technische vragen kon iets anders worden opgemaakt. Landelijk beleid botst precies op dit punt met uitspraken van het Europees hof. Het antwoord van de Burgemeester was duidelijk! Gelukkig vond in de raad bijna iedereen het belangrijk om voor iedereen te zorgen die dat echt nodig heeft. 

Uitzondering was de VVD…

Interpellatie fietsenstalling

Korte tijd geleden was de raad duidelijk te spreken over de motie die Peter van Doremalen namens GroenLinks indiende over de fietsenstalling onder het NS station. Het werd dan ook vreemd gevonden dat via de media moest worden vernomen dat de plannen vertraging hebben opgelopen. Had de wethouder de raad niet zelf moeten informeren?

De wethouder gaf aan te hebben willen wachten tot hij over meer zaken duidelijkheid had, zoals ook de toekomstige rol van de huidige beheerder. Verder zette de wethouder de toekomst nog eens uitgebreid uiteen. De raad sprak de wethouder nog aan op het beter benutten van een goede onderhandelingspositie. Verder liet de raad het er bij.

En verder…

  • De gemeente gaat handhaven als de geur bij De Lanen niet binnen categorie 5 blijft.
  • Was de raad erg enthousiast over de plannen voor het gebouw van De Heus.
    Het voorstel over subsidie (van welk geld?) voor het Bosch winterparadijs komt nog een keer terug in commissie en raad.
  • De eventuele verkoop van de Verkadefabriek is en blijft een bevoegdheid van het college, wel zal de raad de kans krijgen om daarvoor kaders te stellen.
  • Het college mag verkennend onderzoeken of het zin heeft zich bezig te gaan houden met het organiseren van de start van de Giro, of niet.

Opvallende momenten:

  • Na een flinke discussie over de voorjaarsnota was het Judith Hendrickx die namens de Bossche Groenen als laatste het woord kreeg en misschien nog wel de meest rake opmerking plaatste: “Er is genoeg gezegd voorzitter, ik heb niks meer toe te voegen”
  • Jolanda Lensen van Stadspartij Knillis legde uit dat een boer in het Fair Trade systeem juist te weinig betaald krijgt. Niet te vertrouwen dat Fairtrade.
  • Term van de avond werd het door GroenLinks fractievoorzitter Erik de Rooij geopperde “constructieve kwaliteitsopositie”.
  • Bij afwezigheid van 2 raadsleden zijn er hoeveel stemmen te verdelen???