In de raadsvergadering werd opnieuw uitgebreid gesproken over de plannen van de coalitiepartijen rond het nieuw te bouwen theater aan de Parade, aan de Parade inderdaad. Ook waren er een drietal verzoeken tot nadere uitleg of verantwoording door het college, interpellaties. GroenLinks wilde bijvoorbeeld nadere uitleg over de redenen voor het beëindigen van een demonstratie van Somalische asielzoekers voor het gebouw van het IND. Ook waren er een hele reeks moties “vreemd aan de orde van de dag” ingediend.

Verslag Raadsvergadering 9 oktober 2012

Het theater

Na het goedkeuren van een hele rij bestemmingsplannen, een enkele met een stemverklaring van dezen of genen, was er slechts 1 punt van de originele agenda over: het amendement (wijzigingsvoorstel) van de coalitie op het plan rond het nieuw te bouwen theater aan de parade.

Hoewel het misschien logischer was geweest als er één woordvoerder was namens de coalitiepartijen voerde ieder toch het woord namens de eigen partij (GroenLinks overigens mede namens de PvdA). Ondanks dat straalde de coalitie meer eensgezindheid uit op dit onderwerp dan in tijden het geval was. De oppositie was er duidelijk naar op zoek verschillen tussen de samenwerkende partijen bloot te leggen, maar dat bracht minimaal succes. De coalitie liet zich alleen op het punt van de eigendomsgrens van de te bebouwen grond wat verschillend uit, maar weigerde hiervan een groot punt te maken. Dat gold ook voor de vele andere als/dan vragen die gesteld werden. “Laten we eerst de gevraagde onderzoeken afwachten” en “Als we geen vertrouwen hadden in de mogelijkheid dit te realiseren zouden we het college niet op pad sturen met deze opdracht” waren de meest gehoorde antwoorden.

Ook de wethouder bevestigde dat de locatie zal zorgen voor de nodige uitdagingen, maar was toch vooral blij dat het proces nu weer in beweging was gekomen.

De moties van D’66 om ook de kosten voor bouw in het paleiskwartier te laten onderzoeken, al was het maar als vergelijkingsmateriaal, haalde het niet. Een meerderheid voor de locatie Paleiskwartier is er nu eenmaal niet, ongeacht de kosten. Ook de motie om renovatie te onderzoeken werd niet aangenomen. Zowel de coalitiepartijen als het college willen verbetering van het theater, oa met een groter podium. Dit is door nieuwbouw wel,  en door renovatie niet haalbaar.

Oost-tribune de Vliert

D’66 heeft zich verbaasd over het bedrag van €100.000 dat de gemeente beschikbaar zal stellen aan de stichting “Met heel mijn Hart” (supporters FC Den Bosch). Met name over de onveiligheid van de oost-tribune heeft de partij al vaker vragen gesteld, en steeds weer werd aangegeven dat er geen problemen met de veiligheid zouden zijn. In de verantwoording gaf wethouder Van Olden aan dat sociale veiligheid en fysieke veiligheid (voor het college) zeer verschillende zaken zijn. Fysiek voldoet de oost tribune nog altijd aan alle veiligheidseisen, hoe slecht de tribune er ook bij ligt. De BIM (Bossche Investering Maatschappij) ziet in het huidige economisch klimaat echter geen mogelijkheid tot bouwen van een nieuwe tribune. Door de scheiding van de soorten veiligheid was volgens de wethouder dan ook niet aan de orde dat het college de raad niet serieus zou nemen in de beantwoording van vragen.

Beëindiging demonstratie voor IND

Het recht om te mogen demonstreren vindt GroenLinks belangrijk. De mogelijkheid om In de vorige raadsvergadering verantwoording te vragen over het beëindigen van een demonstratie van Somalische asielzoekers eind juli/begin augustus werd de GroenLinks fractie ontnomen. Het recht om te demonstreren vindt GroenLinks echter dusdanig belangrijk dat het verantwoordingsverzoek opnieuw op de agenda kwam. Dit keer had de Bossche raad er geen probleem mee.

Niet het noemen van verschillende redenen in verschillende documenten was de drijfveer, niet de juistheid van redenen (subjectief en moeilijk achteraf vast te stellen),  maar het als redenen opgevoerde argument dat de demonstratie niet meer zinnig zou zijn was waarover GroenLinks opheldering wilde. Raadslid Ufuk Kâhya gaf aan niet de integriteit van de wethouder ter discussie te stellen.

Wethouder Sneijders, destijds als locoburgemeester verantwoordelijk, vertelde hoe hij de niet aangemelde (en dus illegale) demonstratie heeft getolereerd en hoe hij zich heeft ingespannen om onderhandelingen met de Somaliërs gevoerd te krijgen. Zaken waarvoor GroenLinks veel waardering kan opbrengen. Uiteindelijk vormde de te ernstig wordende verstoring van de openbare orde de reden voor het beëindigen  van de demonstratie.

Hoewel GroenLinks graag had gezien dat maatregelen ter voorkoming van de verstoring van de openbare orde waren genomen i.p.v. beëindiging, bleek de verklaring van de wethouder, na een korte schorsing, voor de GroenLinks fractie voldoende.

Bartenbrug

Dat de werkzaamheden aan de Bartenbrug stil liggen is moeilijk te begrijpen. Rosmalens Belang en CDA wilden uitleg van Wethouder Schouten hierover. Deze vertelde over de problemen die zijn ontstaan tussen bouwbedrijf en gemeente. De schuldvraag werd daarbij in het midden gelaten, vooral omdat het voor de gemeente belangrijk is dat de brug zo snel mogelijk in gebruik genomen kan worden. Vanuit dat oogpunt wordt nu naar een snelle oplossing gezocht. Zoals het er nu naar uit ziet betekent dat dat de brug pas in juni of juli 2013 in gebruik zal kunnen worden genomen.


Moties

Door het late tijdstip werden een aantal moties snel of niet meer behandeld. Wethouder Sneijders zegde toe zich in te zullen spannen om de kap van het Bos van Heijmans te voorkomen. Een motie die het college opriep zich in te spannen het NS nachtnet te behouden werd (ondanks de waarschuwing van wethouder Hoskam dat dit de gemeente wel eens geld zou kunnen gaan kosten) aangenomen en hetzelfde gold voor een D’66 motie die opriep tot haast maken bij de zoektocht naar een locatie voor het nieuwe VMBO.