Opnieuw sprak de Bossche gemeenteraad dinsdag 11 maart over het nieuwe theater aan de parade. Het mag dan een procesvoorstel zijn geweest, het onderwerp op zich maakt emotie los en verdeelt de meningen. Ook deze keer werd over het onderwerp flink gedebatteerd. Daarnaast was de publieke tribune gevuld met mensen die zich zorgen maken over de mogelijke verschuifdatum van het betaalmoment van bijstandsuitkeringen. Een discussie met mogelijk een flinke impact voor sommige uitkeringsgerechtigden. Maar natuurlijk was er meer te bespreken, en was er een GroenLinks jubileum!

Verslag van de raadsvergadering van 11 maart

Verplaatsen betaalmoment bijstandsuitkering

Via een brief had het college de raad laten weten de betaaldatum van bijstandsuitkeringen te willen verplaatsen. Hoewel voor sommige argumenten best iets te zeggen is zijn de problemen hiervan voor veel mensen groot. Het college wil enkele maanden achter elkaar de datum twee dagen verschuiven, en zo uit te komen op een totale verplaatsing van 15 dagen. Het probleem is natuurlijk dat de betalingen van kosten niet mee schuiven. Je huur betalen voordat je je geld hebt gekregen is dan ook niet mogelijk. Voordelen als het niet terug hoeven betalen van gewerkte uren (maar die met de uitkering van volgende maand verrekenen) en lagere kosten voor de gemeente wegen niet op tegen de problemen die mensen tegen gaan komen.

De Bossche Groenen hadden dit punt al in de commissie aan de orde gebracht. Veel partijen maken zich zorgen en ook GroenLinks ziet erg weinig in het verplaatsen van het betaalmomenten. Er lag dan ook een motie klaar met de oproep dit niet te doen, en alleen de nieuwe instroom op de nieuwe datum te laten uitbetalen. Hierover ontstond een voornamelijk juridische discussie over de mogelijkheden. De wethouder kon geen uitsluitsel geven maar voelde de zorgen in de raad goed aan. Met de toezegging de optie serieus te gaan onderzoeken, terug te komen naar de raad en tot die tijd niet te gaan schuiven kon de raad verder. Zonder dat de motie in stemming werd gebracht.

Het ondernemersfonds

Het voorstel om namens het ondernemersfonds een reclamebelasting in te voeren was niet onomstreden. In de commissie FES, voorafgaand aan dit raadsvoorstel, waren er al een tiental insprekers over dit onderwerp. Met name op de draagkrachtmeting onder ondernemers was veel kritiek. Sommige ondernemers hadden geen uitnodiging ontvangen en er was veel onduidelijkheid. Slechts 127 van de ruim 800 toekomstig belastingplichtigen brachten een stem uit, waarvan 62% voor het fonds stemde (de ondernemersvereniging had zichzelf een 60% meerderheid als voorwaarde opgelegd). GroenLinks fractievoorzitter Erik de Rooij riep het college om deze reden ook op het voorstel alsnog terug te nemen en te wachten op een beter georganiseerd onderzoek.

Wethouder Hoskam was dat echter niet van plan. Hij gaf zelfs aan dat het draagvlakonderzoek wat het college betreft niet eens had gehoeven. Het instellen van (deze) belasting is een recht dat de raad heeft. Het is dus aan de raad het aan te nemen of af te wijzen. Ook in de raad was er maar een krappe meerderheid (waarbij vooral de ene stem voor het voorstel bij de PvdA opviel) maar haalde het voorstel het wel. De binnenstad van Den Bosch krijgt dus een ondernemersfonds.

Een motie van De Bossche Groenen om de medezeggenschap in de besteding van de gelden te verbeteren werd ook aangenomen, met steun van GroenLinks.

Procesvoorstel theater aan de Parade

In een procesvoorstel zitten geen inhoudelijke keuzes meer als renoveren of nieuwbouw, paleiskwartier of parade. Toch ging de discussie weer veel over de kosten van nieuwbouw en of we op het paleiskwartier niet meer theater voor minder geld zouden krijgen. Met name GroenLinks werd uitgebreid bevraagd. Zou de GroenLinks fractie, nu de partij geen deel meer uit maakt van de coalitie, zich niet beter kunnen inzetten voor een theater op die plek?

GroenLinks woordvoerder Ufuk Kâhya gaf aan dat de fractie nog altijd achter het compromis staat. Het is de beste kans op een nieuw en toekomstbestendig theater. Wel wil GroenLinks meer mensen betrekken in de klankbordgroep, zoals jonge theatermakers en kunstenaars, en de Bossche bevolking een nadrukkelijke stem geven in de keuze voor een definitief ontwerp. Het digipanel bestaand uit zo’n 2000 mensen voldoet onvoldoende. Een meerderheid in de raad was het daar mee eens.

De VVD wilde graag voor het moment dat de laatste 2 ontwerpen aan de stad voorgelegd gaan worden de raad nog een kans geven om te beoordelen of deze ontwerpen wel aan de kaders voldoen. Ook dat leek een meerderheid van de raad een goed idee.

Moties vreemd aan de orde van de dag

We hadden vanavond nog 5 moties over onderwerpen die aanvankelijk niet op de agenda stonden (de zg. moties vreemd aan de orde van de dag). Ieder kreeg 10 minuten van de voorzitter maar de meesten bleken dat niet eens nodig te hebben.

  • Zowel raad als wethouder willen dat er wordt ingezet op een andere route voor buslijn 63/66 om overlast te beperken.
  • Aan de veiligheid van de oversteek Vlietdijkpad – Vlietdijk is al het één en ander gedaan en de wethouder zal zorgen dat er zo nodig nog meer gebeurt.
  • De raad krijgt een beter overzicht en meer mogelijkheden om zich uit te spreken rondom Wabo procedures.
  • De raad was het met wethouder Van Olden eens dat het niet aan de gemeente is om een baan te vinden voor schoonmakers die niet mee kunnen naar een nieuwe werkgever.

Een van de laatste moties vreemd aan de orde van de dag kwam namens GroenLinks van de hand van Peter van Doremalen. Het verzoek om naast een gratis fietsenstalling ook de mogelijkheid op een betaalde stalling te houden vond gehoor. Hoewel het natuurlijk de NS is die deze stalling exploiteert zal de wethouder zich inzetten om dit te bereiken. Ook was hij het er mee eens dat de manier waarop de huidige gratis stalling wordt gedraaid niet al te netjes is. Ook daar moet verbetering in komen.

Voor het einde van de vergadering was er nogmaals aandacht voor Peter. Inmiddels is hij 10 jaar actief in de gemeenteraad. Een jubileum. Met een korte speech, een bloemetje en een cadeau werd hij tot besluit nog even in het zonnetje gezet. 
Opvallende momenten:

  • Als reactie op Jos van Son (Rosmalens Belang) reageert Frans van Valkenburg (Bosch Belang) redelijk scherp. Zijn verklaring daarvoor is iets minder duidelijk: “Als u de bal op de stip legt, kop ik hem in”.
  • Na talloze interrupties bij het onderwerp theater stelt de voorzitter (Burgemeester Rombouts) voor mensen eerst uit te laten spreken. “Of is dat tegen de aard van sommigen? Mevrouw Hendrickx?”
  • Na een wat wollig antwoord van wethouder Hoskam grijpt de voorzitter terug op een eerder door Paul Kagie gemaakte opmerking: “wij serveren hier heldere thee” zegt hij terwijl hij zijn kopje omhoog houdt. Droog reageert Hoskam: “Dat is geen thee, dat is water”.
  • Bij het moment van aandacht voor het 10 jarig raadsjubileum van Peter van Doremalen zegt de burgemeester: “We hebben vaak gelachen. Met u, om u en, laten we eerlijk zijn, ook wel af en toe over u”.