Vanavond werd de puthuisdiscussie voor de zoveelste keer gevoerd met vele argumenten die iedereen al meerdere keren gedeeld had. Tot GroenLinks fractievoorzitter Ufuk Kâhya het woord kreeg. Vanachter het katheder leidde hij zijn presentatie in. Niet de Bossche bevolking in twee kampen verdelen maar verbinden was zijn boodschap. Een virtuele put, hij is er maar staat er niet: Augmented reality.

Naast het puthuis werd er ook gesproken over onder andere het transferium Willemspoort, het Asielzoekerscentrum, en de opschorting van de ouderbijdrage in de jeugdzorg.

Verslag van de raadsvergadering van 14 april 2015

Transferium Willemspoort

GroenLinks is een groot voorstander van transferia. Toch was de fractie niet gelukkig met het voorstel om een transferium van 1100 plaatsen te bouwen aan de Deutersestraat. Zo veel verkeer zo dicht op een natuurgebied? Wat betekent het voor de volkstuinen van De Honderd Morgen, is er wel serieus gekeken naar de alternatieve locaties?

Twee leden van de coalitie waren door omstandigheden afwezig. Dit kon, door verdeeldheid in de coalitie, zo maar betekenen dat het voorstel het niet zou halen. Onder het motto “we willen de milieu effecten in beeld krijgen” werd de raad gevraagd in te stemmen met het voorlopig terugnemen van het voorstel.

Starterslening

Succes was er voor GroenLinks. Een initiatiefvoorstel om de starterslening weer terug te brengen werd aangenomen.  Het voorstel, ingediend samen met de PvdA, wil starters op de woningmarkt een steuntje geven bij het vinden van een eerste koopwoning. De starterslening was er al eerder, maar het geld was op. In het voorstel wordt het college verzocht te onderzoeken hoe de nieuwe leningen gefinancierd kunnen worden.

Puthuis

Al dagen, nee weken was dit het gesprek van de dag. Gaat het puthuis er echt komen? Voor en tegenstanders wisselden opnieuw argumenten uit, argumenten die eigenlijk iedereen al wel kende. D66 kreeg de ruime binnen de coalitie om tegenstander te blijven, maar zeker toen ook de Bossche Volkspartij aangaf vóór het puthuis te zijn was duidelijk wat er ging gebeuren.

Toch werd het onderwerp wel degelijk nog interessant. GroenLinks fractievoorzitter Ufuk Kahya koos er voor zich niet als voor- of tegenstander neer te zetten maar presenteerde een virtueel alternatief. Een puthuis dat verschijnt op je smartphone of tablet. Het eerste “augmented monument” ter wereld. Een geweldige kans om de oude resten zichtbaar te houden en de cultuurhistorie toch onder de aandacht te brengen.

Ondanks veel positieve geluiden in de raad haalde het voorstel het niet. Het raadsvoorstel wel. Zelfs een hoofdelijke stemming kon de twijfelaars niet verleiden toch tegen te stemmen. Zo werd met 21 stemmen voor en 15 stemmen tegen besloten dat het puthuis, plus de Mariakapel met zo’n € 340.000 aan gemeentelijk geld gebouwd gaan worden.

AZC

Dat er draagvlak is in de Bossche raad voor een asielzoekerscentrum was al enkele maanden geleden duidelijk geworden. Unaniem werd het voorstel om aan het verzoek van het COA (centraal Orgaan opvang Asielzoekers) mee te werken aangenomen. Nu lag er een procesvoorstel. Hoe gaan we de geschikte locatie bepalen?

Hier waren wel duidelijk tegenstellingen. VVD, Bosch Belang en in mindere mate de BVP wilden een versmalling van de criteria: liever minder mensen, liever buiten een woonwijk, etc. GroenLinks zette in op het kunnen meedoen in de Bossche samenleving. Dicht bij andere mensen, in de buurt van faciliteiten, scholen, speeltuinen.

Uiteindelijk werd slechts één amendement aangenomen. De raad zal één maal extra worden geïnformeerd. Een element waar iedereen positief over was: in het procesvoorstel wordt er alles aan gedaan om met de belanghebbenden op te trekken en draagvlak te creëren. Laten we er alles aan doen om onze gasten zich welkom te laten voelen!

Opschorting ouderbijdrage jeugdzorg

Al op 2 februari stelde Antoon van Rosmalen namens GroenLinks vragen over de ouderbijdrage in de jeugdzorg. Volgend op de onbevredigende antwoorden werd het onderwerp ook op de agenda gezet voor de commissie MO (Maatschappelijke Ontwikkelingen). Toen bleek dat de zorg die in de GroenLinks fractie leeft breed gedeeld werd in de raad was een motie in deze raadsvergadering een logisch gevolg.

Toch ontstond er een curieuze situatie. Enkele dagen voor de raadsvergadering kwam er een brief van wethouder Kagie. Hij gaf hierin aan een voornemen te hebben de ouderbijdrage op te schorten. Met deze insteek wilde hij ook, zo schreef hij, het regionaal overleg in.

Juist dit laatste was reden om de motie toch aan te houden. De raad heeft zich in de vorige periode ingezet om eigen regie te kunnen houden en zo min mogelijk zeggenschap over te dragen aan de regio. Natuurlijk is het prima om samen op te trekken, maar wat betreft de GroenLinks fractie was het bijzonder belangrijk dat de Bossche raad juist in deze situatie en op dit moment een uitspraak zou doen.

Ook wethouder Kagie onderkende dat. In niet subtiele bewoordingen liet hij weten eigenlijk maar twee opties te zien: het intrekken van de motie door GroenLinks of unanieme steun voor de motie. Het eerste was geen optie wat betreft de fractie. De wethouder maakte het de andere partijen, ook de enkele twijfelaar toen een stukje makkelijker door aan te geven de motie over te zullen nemen. Zo kon de raad unaniem instemmen. De ouderbijdrage in de jeugdzorg zal in onze gemeente worden opgeschort, in ieder geval tot het onderzoek van staatsecretaris van Rijn is afgerond.

En verder..

Ook werd er besloten dat tuincentra voortaan dierenbenodigdheden mogen verkopen, dat inwonende kinderen van woonwagenbewoners de standplaats kunnen overnemen en dat het makkelijker moet worden voor burgers om inzicht te krijgen aan wie gegevens uit de basisregistratie persoonsgegevens worden verstrekt.