GroenLinks vindt het bij de bereikbaarheid van de stad horen om ook in de nacht goede openbare vervoer verbindingen te hebben. Dit komt niet alleen de leefbaarheid en vitaliteit ten goede, maar draagt ook bij aan de economische aantrekkelijkheid van onze gemeente. Nederland houdt niet op bij de Randstad, ook Brabant moet ’s nachts bereikbaar zijn.
De provincie Brabant heeft eerder aangegeven niet langer te willen bijdragen aan het onrendabele nachtnet. De Nederlandse spoorwegen willen van de 5 grote Brabantse gemeenten voor 16 januari uitsluitsel over hoe de nachttreinen betaald gaan worden. Namens de GroenLinks fractie stelde Esther de Ruiter vragen:
Aan de Burgemeester en Wethouders van ‘s-Hertogenbosch ’s-Hertogenbosch, 8 januari 2015
Schriftelijke vragen ex art. 39 RvO m.b.t. Toekomst Nachtnet
Geachte voorzitter,
GroenLinks vindt het bij de bereikbaarheid van de stad horen om ook in de nacht goede openbare vervoer verbindingen te hebben. Een alternatief voor mensen die geen auto hebben of ervoor kiezen rond deze tijd niet te reizen met de auto van en naar onze regio vinden wij een positieve zaak. GroenLinks vindt het ook vanzelfsprekend dat onze eigen inwoners ook ’s nachts met het OV kunnen reizen. Dit komt niet alleen de leefbaarheid en vitaliteit ten goede, maar draagt ook bij aan de economische aantrekkelijkheid van onze gemeente. Nederland houdt niet op bij de Randstad, ook Brabant moet ’s nachts bereikbaar zijn.
In het Brabants Dagblad van vandaag en via informatie uit andere Brabantse steden hebben wij begrepen dat de Nederlandse Spoorwegen uiterlijk 16 januari 2015 wil weten op welke wijze de provincie en B5 steden de kosten wil betalen van de nachttreinen. Vanuit verschillende gemeenten, zoals Eindhoven, is er stevige kritiek op de vrij zwakke kostenonderbouwing van de NS. Ook worden er vraagtekens gezet bij de metingen en gebruikersaantallen die de NS gebruikt als verantwoording voor het verhogen van de benodigde bedrag. GroenLinks heeft daarom de volgende vragen voor het college:
- Wat vindt het college van de kostenonderbouwing van de NS en is het college bereid om samen met Eindhoven, Tilburg, Breda, Dordrecht en de provincie stevig te onderhandelen met de NS?
- Heeft het college al actie ondernomen richting de NS? Zo ja, welke acties?
- Is het college bereid om te zoeken naar alternatieve openbaar vervoer voorzieningen voor het late nachtnet, zoals bijvoorbeeld een nachtbus?
Namens de fractie van GroenLinks,
Esther de Ruiter
UPDATE 09-01-2015 20.00u: GroenLinks heeft samen met PvdA, SP en De Bossche Groenen een interpellatie aangevraagd over dit onderwerp. Hiervoor zal waarschijnlijk een extra raadsvergadering worden uitgeschreven voor de 16 januari.