Bij de voorjaarsnota kijkt het college van B&W vast vooruit naar de begroting voor 2009 die eind dit jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De partijen in de gemeenteraad laten weten wat ze van al die voornemens vinden. Fractieleider Ruud Schouten van GroenLinks concludeerde : "Er zitten nog wel wat kuiltjes in het wegdek, maar de onze fractie kan de route naar 2009 van het college heel goed volgen".
De voorjaarsnota 2008 is van een geheel ander karakter dan de kadernota’s en begrotingen van de afgelopen jaren.Vorig jaar nog heeft de raad zich door een oneindige lijst bezuinigingen moeten worstelen en vanavond staat het jaarverslag over 2007 ook op de agenda.
De verschillen tussen de jaren zijn te groot, voorzitter. Dat moeten we toch vaststellen.
Twee opmerkingen worden opgeroepen bij de voorjaarsnota, op weg naar de begroting 2009.
Enerzijds: "het geld klotst tegen de plinten". Ofwel: dit is geen voorjaarsnota waarin we de meest zware bezuinigingen tegenkomen (nogmaals: het kan verkeren!) maar een nota waarin uitgaven gedaan worden.
Anderzijds: het wat cynische "Is het beleid of is er over nagedacht?" (Jan Schaefer). Er wordt veel beleid voorgesteld. Maar het nieuwe beleid dat wordt voorgesteld, vraagt om een samenhangende achterliggende visie. En daar hebben we goed naar moeten zoeken. Ook in tijden van rijkdom blijft het zaak te kiezen!
En hoor ons aan: het is belangrijk en goed om de stad verder te ontwikkelen. Om kansen te grijpen als die er zijn. Daar vindt u, college, de fractie van GroenLinks achter u.
Met andere woorden: er is ruimte, er zijn mogelijkheden, er wordt gekozen en doet het college dat nu goed?
Financieel beleid
Er is overdadig veel geld beschikbaar en het college besteedt dit geld, tot de laatste cent. Niet in "meer meer meer" maar in "beter beter beter" zegt het college hierover. Dat is een uitspraak die de fractie van GroenLinks herkend en onderschrijft. Maar in de praktijk, zo zullen we zometeen aangeven, is er ook sprake van "meer meer meer" en daarbij stellen wij dan ook vragen.
Voorzitter, de fractie van GroenLinks vindt het van het grootste belang dat in tijden van relatieve overvloed sterk geïnvesteerd wordt in collectieve voorzieningen ten behoeve van de minder draagkrachtigen in de samenleving. Ook daar kom ik nog op terug.
Investeringen
Er wordt veel geld gebruik voor investeringen 19,8 miljoen. En dan wordt ook nog structureel de kosten voor de onderwijshuisvesting financieel gedekt.
Als het even meezit is er dan zelfs nog ruimte voor een donatie van het structuurfonds van 2,4 miljoen. De vraag is echter of dit bedrag wel voldoende is om de ambities van de komende jaren te dekken. Die vraag blijft vooralsnog voor een deel open.
Onze fractie is blij met de langjarige investering in de fiets en met de investering in de luchtkwaliteit. Over dit laatste echter kan en moet worden gezegd dat wij verwachten (en daar hoef je geen superdeskundige voor te zijn) dat dit probleem niet in 2 jaar opgelost zal zijn. Is hier toch sprake van vooruitschuiven van problemen?
Minder blij, voorzitter, is onze fractie met de plannen rond het Herman Moerkerkplein. GroenLinks is een verklaard tegenstander van historiserend bouwen en/of reconstructie. Renovatie verdient steun maar Anton Piecken niet. Ook al omdat het blijkbaar inpasbaar is in de plannen voor het GZG-terrein. Nou die willen we dan graag eerst beoordelen.
Exploitatie
In de exploitatie gebeurt vooral veel. Soms goed, soms minder goed. Er is alvast veel geld beschikbaar voor nieuw beleid op het gebied van cultuur. En dat terwijl er nog geen nieuwe cultuurvisie is. Maar dit is de voorjaarsnota en voór de definitieve vaststelling van de begroting moet en zal die cultuurvisie wel zijn vastgesteld.
Voorzitter, GroenLinks heeft moeite met het creëren van nieuwe reserves en fondsjes. We hebben dit bezwaar als we kijken met een financiële bril maar ook als we kijken met een inhoudelijke bril.
We noemen het bestemmen van €100.000,- per jaar voor monumenten zonder dat daar een vast plan of doel aan wordt gekoppeld. Dan klotst het geld toch over de plinten heen!
Hetzelfde geldt voor de MIG (maatschappelijk initiatief geld). Dit is een voorbeeld van onnodig creëren van nieuw potje. Als de BIG (bewoners initiatief geld) moet worden aangepast, dan moet je dat doen. Je moet niet dan een nieuw potje openen.
Voorzitter, onze fractie vraagt zich echt af of het Jeroen Bosch Centrum, dat we al ruimhartig sponsoren opnieuw moet worden ondersteund. Naar ons oordeel speelt het centrum al een spel met de regels in de stad. We lazen dit in de krant en dit bevestigde onze eigen observaties. Zaak dat het college hierover duidelijkheid verschaft.
Onze fractie heeft ook geen behoefte aan erg dure fte’s, zoals accountmanagers of uitbreiding capaciteit toerisme en invoering van een duur toeristisch informatiesysteem. In de commissiebespreking zullen we nader op deze punten ingaan.
073-pas
Het college geeft op meerdere plaatsen in deze voorjaarsnota aan dat hij voelbaar wil investeren in mensen. In deze tijd is het van het grootste belang dat dialoog en ontmoeting gestimuleerd wordt. GroenLinks komt hierover over afzienbare tijd opnieuw met een initiatiefvoorstel.
Uitsluiting moet worden aangepakt o.a. door participatie te stimuleren. Betere participatie in de samenleving, van cultuur en/of sport is een van de redenen dat GroenLinks de 073-pas als inititatief heeft ingediend. Niet alleen als armoedebeleid, als is dat zeker een belangrijke meerwaarde van deze pas.
De tekst in de voorjaarsnota over de 073-pas is teleurstellend. Onze fractie vraagt het college om door te kiezen. Wij vragen niet om een onderzoek. Wij vragen helderheid. Bij de begroting willen wij dat het college inzichtelijk maakt niet of maar hoe de 073-pas met ingang van 01-01-2010 wordt ingevoerd!
CJC
Naast de onderwijshuisvesting wordt ook de door onze fractie steeds bepleite skatehal in de investeringen opgenomen. Dit is beleid waarover is nagedacht! Een goede keuze voorzitter van het college is om door te pakken op het cultureel jongerencentrum. Onze fractie steunt het opnemen van het CJC in het structuurfonds dan ook van harte.
In de commissie ROB zal onze fractie een ander onderwerp voor het structuurfonds, de openbaar vervoerverbinding tussen oost en centrum aan de orde brengen.
Verkeer en vervoer
De ambities op het gebied van verkeer en vervoer zijn groot. Het beleidsplan op hoofdzaken staat er vol mee en ook in het debat bereikbaarheid van vorige week en morgen wordt duidelijk dat wij veel willen op dit gebied. Maar in de voorjaarsnota zien we op dit gebied weinig terug. De kleine busjes, het fietsplan.
Misschien kan de ambitie worden waargemaakt zonder investeringen maar die vraag stellen wij hier toch. Wat kost het aan maatregelen en middelen om de ambitie van het verder autoluw maken van de binnenstad in 2009 werkelijk vorm te geven? En welke maatregelen mogen we hier in 2009 verder over verwachten.
Groen
Recent werd de groene kaart ´s-Hertogenbosch gepresenteerd. Een leuk initiatief. De groene delta staat al in de begroting opgenomen, dus we mogen het een en ander verwachten van het college in de komende jaren. Toch misten we concreet het initiatief Groen voor Schone Lucht!
Wat opviel in de voorjaarsnota is dat het klimaatbeleid wordt voortgezet. Gelukkig! Maar … De raad heeft in een eerdere discussie aangegeven voorkeur te hebben voor scenario 3. Een vergaand scenario. Het bedrag in de voorjaarsnota is de financiële vertaling van scenario 2? Dat wordt niet benoemd is dat kan natuurlijk niet zonder een serieuze onderbouwing. Juist als het geld over de plinten klotst moeten we de dijken van het klimaat niet vergeten, dunkt ons!
Voorzitter:
Conclusie; Er zitten nog wel wat kuiltjes in het wegdek, zoals de 073 pas en het groenbeleid, maar de onze fractie kan de route naar 2009 van het college heel goed volgen.