Ineens ziet de wereld er heel anders uit en kan ik mijn agenda vrijwel schoonvegen. Even geen tijd voor het regulier overleg met ambtenaren over het nieuwe accommodatiebeleid. Of voor bijvoorbeeld bijeenkomsten met betrokken burgers over parkeerproblemen. Wel heel snel wennen aan een hele dag video-vergaderen in plaats van overleg aan tafel.
 

 

Eerst extra vergaderen met de burgemeester en collega-wethouders over allerlei zaken die nu dringend geregeld moeten worden. Van ruimere bevoorradingstijden voor supermarkten om de schappen gevuld te houden, schetsen hoe de marktkramen neer te zetten volgens RIVM-voorschriften tot het doorbetalen van de busjes die normaal leerlingen vervoeren maar nu even niet.

 

De scholen gaan dicht. Dan is het vooral belangrijk om samen met het hele onderwijsveld en de gemeenten in de regio te zorgen dat er voldoende noodopvang is. Niet alleen voor de kinderen van ouders met cruciale beroepen, maar juist ook voor de kwetsbare kinderen in een onveilige thuissituatie.

 

Leraren organiseren verrassend vlug thuisonderwijs voor al hun leerlingen. Maar kunnen al die leerlingen wel meedoen? Nee dus, dat is nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend.Samen met onderwijs en het bedrijfsleven lukt het gelukkig om voldoende laptops te bezorgen bij leerlingen die anders geen onderwijs kunnen volgen. Want als GroenLinkswethouder wil je zeker dat iedereen vanaf het eerste moment kan blijven meedoen.

 

In de eerste hectische weken zijn die meest dringende zaken wel geregeld. Langzaam wordt het tijd om na te denken hoe de wereld en onze gemeente er na de lockdown uit gaan zien. Hoe we kunnen omgaan met wat nog wel enige maanden ‘het nieuwe normaal’ zal zijn. En hoe we daarbij de schade kunnen beperken voor al die ondernemers die nu dreigen om te vallen. Voor de culturele instellingen die een heel seizoen verloren zien gaan. Voor onze inwoners, vooral voor onze kwetsbare burgers die uit zichzelf niet zoveel van zich laten horen.

 

Dat goed regelen, samen met de gemeenteraad en de rest van de stad, wordt de uitdaging voor de rest van het jaar.