Vrijdagavond bezocht ik het Wijktheater in de Brede School Haren/Donk/Reit. Zeventig mensen uit de wijk traden op voor de wijk. In leftijd variërend van 7 tot 70 jaar. Vier meisjes traden voor het eerst op met een zelfgemaakte streetdance: de BSOtjes. Dertig vrouwen traden voor het eerst op met smartlappen: de Noorderdiva’s. In het nagesprek met de tien vrijwilligers die een grote uitvoering vier keer per jaar organiseren, vertelden ze wat er met de deelnemers gebeurt.
"Ze voelen wat het is om de aandacht van het publiek te krijgen. En ze krijgen applaus voor wat ze zelf hebben laten zien. De beleving van theater maken, krijgt een vervolg: interesse in elkaar, interesse in theater. Niet het consumeren, het ontvangen van theater verandert, het theater doen verandert. Als de deelnemers elkaar maandag tegenkomen, zijn ze blij dat ze meegedaan hebben!"
Een podium scheppen waar verandering plaatsvindt, dat is de bijdrage die GroenLinks al ruim tien jaar aan de stad geeft. dat is de reden dat ik de uitspraak van Obama, "Yes, we can!" verander: "Yes we can!" is prachtig. De wereld kijkt hoopvol toe. Tien jaar collegedeelname brengt ons de ervaring dat we kunnen zeggen: "Yes, we do!" In de politiek begin je nooit bij nul. Je moet, vergelijk het met het gebouw van De Gruyterfabriek, rekening houden met wat er is en kijken of je dat kunt beïnvloeden. GroenLinks heeft in tien jaar tijd een sterke invloed op de architectuur van de stad gekregen: op welke keuzes er worden gemaakt.
Dat is geen kwestie van een standpunt innemen en dat volhouden. Het is niet te vangen in een besluit in het college en de gemeenteraad. Het gaat om de kunst de visie op verder liggende toekomst te vertalen in concrete stappen nu. Die ervaring - dat verandering echt mogelijk is - , moeten we wel aan anderen overbrengen. Zin in de toekomst, het nieuwe logo van GroenLinks, betekent dat je enthousiasme deelt. Zin in de toekomst is ook: zinvolle keuzes als uitgangspunt nemen als podium van verandering!
En dat is niet altijd makkelijk, laat ik een veelbesproken voorbeeld nemen: de Parkeergarage Hekellaan. De plannen voor die garage zijn niet los verkrijgbaar in de toekomstvisie van GroenLinks. Het gaat niet om een keuze voor een garage, voor nog meer plek voor auto’s. Het gaat om een trendbreuk in de stad met het terugdringen van het autogebruik als leidraad: een keuze voor een verkeersluwe binnenstad die wel bereikbaar is door betere fietsvoorzieningen, betere openbaar vervoer en meer transferia in combinatie met een aantal parkeermogelijkheden aan de rand van de binnenstad.
Economie, milieu, leefbaarheid gaan hand in hand. Wie tegen de garage Hekellaan is, deelt niet het verderweg liggende toekomstperspectief! Daar hoort bij dat we allerlei stappen gezet hebben onderweg naar die verkeersluwe stad:
- De parade is autovrij en de Markt ook!
- er rijden meer bussen rijden sinds de nieuwe busregeling van december 2008(van 4 naar 6 transferiumbussen, meer bussen naar wijken, beter aansluitend op de treinen bovendien);
- de fiets krijgt meer plek: overal fietsen in de binnenstad als dat kan, in 2009 een grote fietsenkelder in de Kerkstraat;
- in 2009 gaat een elektrisch busje rijden in de binnenstadsdriehoek;
- in 2009 gaat het transferium (500 plaatsen) op de Pettelaar open;
Zin in de Toekomst kan ook omdat er samenwerking mogelijk is. Het perspectief van GroenLinks wordt gelukkig gedeeld en resultaten worden samen met vele anderen vormgegeven:
VV collega Pauli werkt hard aan het evrbinden van economie en duurzaamheid, economie en onderwijs;
CDA collega Eugster knokt om mensen in wijken de kans geven om mee te doen door een gode invulling aan de WMO te geven;
PvdA collega’s Weterings en Snijders werken hard aan armoedebestrijding, het opknappen van wijken heeft echt vaart gekregen waarbij buurtbewoners een grote rol spelen, sport en cultuur in wijken worden steeds meer georganiseerd als podium om te laten zien wat je kunt.
Dat vraagt van GroenLinks: zicht op de verder weg liggende toekomst, de bereidheid om ons idealisme praktisch te willen vertalen en om losse beslissingen altijd te blijven plaatsen in een groter geheel. Voor de komende tijd, de gemeenteraadsverkiezingen komen al weer dichterbij, zullen we veel gesprekken moeten voeren om te kijken wie ons toekomstperspectief deelt.
En daarbij is het goed te weten dat doorzettingsvermogen hard nodig is. Want resultaten blijven soms lang uit. In september 2000 organiseerden we een autovrije zondag, met een ansichtkaart: een historisch besluit voor een historische binnenstad. En zie daar. Acht jaar later is de Markt een woonerf! Acht jaar is lang en toch: het resultaat is daar!
En er is zo veel resultaat: Er is een nieuwe skatehal, de tijdelijk draait goed, in voorbereiding, en dat wordt een energieneutraal gebouw op Sportpunt de Hambaken!In 2000 was er één Brede School, nu bereiden we de zevende voor!
Niet het standpunt dat er meer brede scholen moeten zijn en dat dat geld mag kosten, maakt het verschil. De ervaring van bewoners, dat ze een podium hebben om te beleven dat ze applaus krijgen, dat is belangrijk: "Yes, we do!" De ervaring dat we verandering organiseren, geeft ons zin in de toekomst! Doe met ons mee, binnen GroenLinks, en ook daarbuiten!
Bart Eigeman
wethouder