GroenLinks vraagt in de voorjaarsnota aandacht voor de speerpunten Inclusieve samenleving, zichtbaar groene leefomgeving en duurzaam gedrag. In een terugblik op de afgelopen 2 jaar werden o.a. de viering van KetiKoti, het programma Samen Gezond, de invoering van de ja/ja-sticker, de hearing over duurzaam gedrag, de motie voor meer groen bij het bestemmingsplan Brabantbad en het verder vergroenen van schoolpleinen aangehaald. Daarnaast zijn ook twee moties ingediend. De eerste om meer werk te maken om het doel van een klimaatneutrale gemeente in 2045 te halen en de tweede om investeringen in wijken en buurten integraler aan te pakken en daarbij te starten in de Hambaken.
Hieronder lees je de inbreng van raadslid Wies Korver.
Deze voorjaarsnota is in de commissies gebruikt als een mooi moment om halverwege deze periode terug te blikken. Dat zal ik hier ook kort doen, naast het bespreken van de moties.
Terugblikkend wil ik het eerst hebben over een inclusieve samenleving. GroenLinks is blij dat we vorig jaar voor het eerst KetiKoti hebben gevierd in onze gemeente en dat KetiKoti ook dit jaar weer gevierd zal worden in Den Bosch; hopelijk dit keer in aanwezigheid van meer raadsleden dan alleen die van GroenLinks. Ook een programma als Samen Gezond, dat onlangs in deze raad is aangenomen, en de Bossche Educatieve Agenda, dragen bij aan een inclusieve samenleving. En we waarderen het dat er in de voorjaarsnota extra middelen worden uitgetrokken voor het verder vormgeven van het inclusiebeleid, omdat dat hard nodig blijft.
Een zichtbaar groene leefomgeving is het tweede punt dat ik wil benoemen. Zo is GroenLinks bijvoorbeeld blij dat we bij het bestemmingsplan Brabantbad, dat onlangs voorlag, extra groen hebben weten toe te voegen door middel van een motie. Ook juichen we toe dat er samen met de provincie meer werk wordt gemaakt van de verdere vergroening van schoolpleinen.
Het laatste punt dat ik wil benoemen is duurzaam gedrag, wat GroenLinks belangrijk vindt om de klimaatimpact te verminderen. Zo wordt op initiatief van GroenLinks op 1 juli de ja/ja sticker geïntroduceerd en hebben wij, samen met de Partij voor de Dieren, het voortouw genomen in het organiseren van een openbare hearing over duurzaam gedrag.
Deze punten komen natuurlijk ook terug in de twee moties die wij zelf hebben ingediend:
De zichtbaar groene leefomgeving en duurzaam gedrag komen terug in onze motie Op weg naar een stappenplan klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch, dat is motie nummer 8, die wij indienen samen met de VVD, de Partij van de Arbeid, D66, Partij voor de Dieren, De Bossche Groenen, Volt en het CDA. Wij vinden het belangrijk om het doel uit het bestuursakkoord, als gemeente klimaatneutraal zijn in 2045, te halen. Het rapport van CE Delft laat zien dat we daarvoor onvoldoende op koers liggen. Vandaar deze motie, waarmee we beogen meer en andere stappen te kunnen gaan zetten, samen met inwoners, organisaties en ondernemers, om het doel wel te halen. Daarvoor willen we inzetten op scenario’s om te duiden hoe we het doel haalbaar maken en op het samenbrengen van allerlei initiatieven om overzicht te creëren en het lerend vermogen te vergroten.
Alle drie de punten, inclusieve samenleving, zichtbaar groene leefomgeving én duurzaamheid, komen terug in onze motie Integrale aanpak in buurten zoals de Hambaken, met nummer 20, die we indienen met D66 en De Bossche Groenen. Uit de wijk- en buurtmonitor blijkt elke keer weer dat er wijken en buurten zijn die systematisch laag scoren op een groot aantal aspecten. En natuurlijk spannen we ons als gemeente al in om daar verbeteringen in aan te brengen. Zo is bij de bespreking van de voorjaarsnota 2024 de motie koppelkansen aangenomen, die koppelkansen bij bouwprojecten beoogt. Volgens GroenLinks kunnen we daar nog een tandje bij doen. Wij hebben daarbij dan vooral voor ogen om verbeteringen zo integraal mogelijk aan te pakken en daarbij in eerste instantie te kijken naar de buurten die op alle of heel veel aspecten langdurig laag scoren. Met als voorbeeld en wat ons betreft als eerste buurt om mee aan de slag te gaan De Hambaken; een buurt waar al veel gebeurt, en toch nog veel meer kan gebeuren om echt goed resultaat te halen. Want een gezonde, prettige, veilige en groene leefomgeving bereik je niet door slechts op 1 aspect te investeren. En je bereikt de gezonde, prettige, veilige en groene leefomgeving ook niet door op elk deelaspect vanuit een eigen plan te investeren. Zelfs koppelkansen op het fysieke vlak, hoe mooi ook, zijn dan nog onvoldoende. Wat wel helpt is om domein overstijgend te werk te gaan. En daar natuurlijk de bewoners en organisaties die er actief zijn proactief bij te betrekken. In De Hambaken zijn ze daar klaar voor en zitten ze er zelfs om te springen. De motie roept het college op inzichtelijk te maken hoe de situatie nu is en in kaart te brengen wat er zou moeten gebeuren. Wij hopen dat iedereen in de raad meegaat in een integralere aanpak bij wijken en buurten die dat nodig hebben, met De Hambaken voorop, omdat kansengelijkheid, bestaanszekerheid en wonen in een gezonde en prettige leefomgeving van groot belang zijn voor gelukkige inwoners van onze gemeente.
Voorzitter, de moties 12 Werken vanaf dag 1 en
9 Beschikbaarheid digitale leermiddelen, beide van D66,
motie 2 Erkenning jonge mantelzorgers van het CDA,
motie 10 Maak alle kinderen blij, steun de kinderboerderij van de Partij van de Arbeid
en motie 21 Borging HOV lijnen met een hoofdletter H van de Partij voor de Dieren dienen we mee in, omdat deze vijf moties een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving, waar wij een groot voorstander van zijn.
Motie 7 Ontwikkeling van de Noordoosthoek in Nuland van Rosmalens Belang dienen we ook mee in, omdat we als raad ook moeten kijken naar hoe er in onze dorpen ook in de toekomst prettig en duurzaam gewoond kan blijven worden. Wat ons betreft past deze motie binnen de 20% uitbreiding die we acceptabel vinden bij nieuwe woningbouwplannen en we zijn blij met de extra vergroening die erin opgenomen is.
Ook motie 26 Samen gezond, samen tegen vapen van het CDA dienen we mee in. Deze motie sluit goed aan bij positieve gezondheid, dat bij GroenLinks hoog in het vaandel staat.
Moties 11 Ondersteuning activiteiten Centrummanagement Rosmalen
en 5 Website ook gebruiksvriendelijk voor ondernemers, beide van de VVD,
motie 6 Meer commerciële ruimte wijkcentra en verenigingen van Rosmalens Belang,
motie 13 Afronding renovatie gevel stadhuis en
motie 23 Nu kwartiermaken voor 400 jaar beleg van ’s-Hertogenbosch, beide van Bosch Belang
steunen wij, omdat we ons kunnen vinden in het doel van deze moties.
Bij de andere moties wachten wij het advies van de portefeuillehouder af of we steunen ze niet, omdat ze niet bijdragen aan onze kernwaarden van een inclusieve samenleving, een zichtbaar groene leefomgeving of aan duurzaam gedrag en het klimaat.