In de afgelopen raadsvergadering werd besloten dat de Toekomststoel, aangeboden aan de gemeenteraad door de Klimaatcoalitie op 10 december jl, een zichtbare plek krijgt in het bestuurscentrum. Wies sprak Elly van Noorden, oud penningmeester van GroenLinks Den Bosch en mede-aanbieder van de Toekomststoel, over dit heuglijke feit.
Hoi Elly, hoe ben jij eigenlijk betrokken bij de Klimaatcoalitie?
Een paar jaar geleden heb ik me aangesloten bij Grootouders voor het Klimaat. Ik had toen net mijn eerste kleinkind, Lara, en als je dan bedenkt hoe de toekomst op allerlei gebied zal zijn voor zo’n hummeltje en haar nakomelingen, dan wordt het koud om mijn hart en krijg ik pijn in mijn buik. Zeker nu er nog 2 kleintjes onderweg zijn. Grootouders voor het Klimaat is een van de organisaties die samen met onder andere Extinction Rebellion samen de Klimaatcoalitie vormen. Grootouders voor het Klimaat is een landelijke organisatie met lokale afdelingen. Het Bossche netwerk is opgericht door Arie Bijl.
Waarom hebben jullie een Toekomststoel aangeboden aan de gemeentepolitiek?
De Toekomststoel is een initiatief van Jan Terlouw, die volgens mij ook lid is van Grootouders voor het Klimaat. Het initiatief is omarmd door Grootouders voor het Klimaat. Deze stoel staat symbool voor alle toekomstige generaties. We willen dat de overheid bij ieder besluit dat genomen wordt terdege rekening houdt met de impact van het besluit op toekomstige generaties. Daarom moet de stoel op zoveel mogelijk plekken staan waar politieke keuzes worden gemaakt. Het liefst in een raadszaal, als extra zetel. Daarom hebben we deze Toekomststoel aangeschaft en op 10 december aangeboden aan de gemeenteraad. Dat hebben we samen met o.a. de Klimaatcoalitie gedaan. De aanbieding was een groot succes. Er was een enorme opkomst, er waren toespraken, een koor zong het klimaat(strijd)lied en de 2 meest betrokken wethouders, Rick Vermin en Mike van der Geld, namen namens de gemeenteraad de stoel in ontvangst.
Wat vind je ervan dat de Toekomststoel op een publiek toegankelijke en zichtbare plaats in het bestuurscentrum komt te staan?
Ik begrijp best dat onze wens niet past binnen de regels om een raadszaal neutraal in te richten, en ik vind de uitkomst in Den Bosch, een plaats in de openbare ruimte van het bestuurscentrum, geweldig! Het idee van Volt om bij ieder raadsvoorstel ook een toekomstparagraaf op te nemen juich ik zeer toe, een figuurlijke toekomststoel. De toekomststoel is straks, na plaatsing, voor iedereen zichtbaar, niet alleen voor politici, maar ook de inwoners en andere belangstellenden van onze mooie gemeente. En raadsleden komen de stoel dan altijd tegen op weg naar de raadszaal. Hopelijk kan er wat uitleg bij komen en komt zo het gesprek op gang over het klimaat en de toekomst.
Wat wil je nog meegeven aan de GroenLinks fractie over de Toekomststoel?
Ik wil de fractie oproepen te stoppen met praten. Het is tijd voor actie, dus ga wat doen. Dat moet de fractie benadrukken en daarop moet zij sturen in de gemeenteraad. Niets doen is geen optie en ook de coalitie heeft zich gecommitteerd aan een klimaatneutrale gemeente in uiterlijk 2045. Dat zou ik graag zelf meemaken, maar ik wens het in ieder geval mijn kinderen, kleinkinderen en hun nageslacht toe. Dus, aan de slag!
Elly, hartelijk bedankt voor het interview en het mede-aanbieden van de Toekomststoel aan de Bossche gemeentepolitiek. Onze fractie zal iedere kans aangrijpen om het gesprek over het klimaat en de toekomst te voeren in de raadszaal.