In december zal de gemeenteraad zich buigen over het GroenLinks initiatiefvoorstel ‘Bosch van de Hertog’, waarin meer aandacht voor de bomen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch centraal staat. Judith Hendrickx stelde het initiatiefvoorstel op, en licht toe waarom meer aandacht voor de bomen van ‘s-Hertogenbosch zo belangrijk is.

‘Er waren verschillende aanleidingen om als GroenLinks te komen met een initiatiefvoorstel rond het thema bomen.

In de eerste plaats misten we samenhang in het huidige bomenbeleid van de gemeente. Bij bijvoorbeeld nieuwe bouw- en infrastructuurplannen wordt vaak geen rekening gehouden met het al aanwezige groen op een te ontwikkelen plek. Omdat de bomen die ergens al staan vaak niet meegenomen worden in bouwplannen, worden er bij bouwwerkzaamheden veel bomen gekapt, waarna er in een later stadium vaak weer nieuw groen aangeplant wordt.

Dit is erg jammer en eigenlijk onnodig: wanneer er in een eerder stadium van de bouwplannen een inventarisatie gemaakt zou worden van de aanwezige bomen op een bepaalde plek, dan kan dit in de plannen ingepast worden en hoeft het bestaande groen, dat vaak al op een mooie en vanzelfsprekende manier onderdeel van de omgeving is geworden, niet verloren te gaan.. Het structureel toepassen van een zogenaamde ‘bomen effect analyse’, een inventarisatie van het aanwezige groen op een plek en de gevolgen van een bouwplan hiervoor, is in onze ogen dan ook een must.

Een tweede aanleiding om met dit initiatiefvoorstel te komen, is dat de status van monumentale bomen en de voorwaarden waaronder ze gekapt kunnen worden niet goed geregeld zijn. Op dit moment wordt de bescherming van het gemeentelijke bomenbestand geregeld door middel van het kapvergunningenbeleid. In de Algemene plaatselijke verordening (APV) is bepaald dat bomen ouder dan 50 jaar en bomen in bepaalde aangewezen gebieden alleen gekapt mogen worden met een vergunning. Daarnaast is er een door de gemeente aangewezen lijst van monumentale bomen die extra bescherming genieten.

Op dit moment is het echter vrij makkelijk om een kapvergunning voor een monumentale boom te krijgen, omdat ‘economische overwegingen’ als voldoende motief geldt om zo’n kapvergunning te krijgen. Wij zouden graag zien dat economische motieven niet langer voldoende zijn om een monumentale boom te mogen kappen: alleen veiligheidsoverwegingen zouden in principe een motief mogen zijn om een kapvergunning voor een monumentale boom af te geven. We hebben in Den Bosch maar een beperkt aantal monumentale, beeldbepalende bomen, en het is van belang om daar zuinig mee om te springen.

Een tweede probleem met de huidige regelgeving is dat alle niet-monumentale bomen (jonger dan 50 jaar en niet in een zogeheten ‘aangewezen gebied’) zonder het aanvragen van een kapvergunning gekapt mogen worden. Dat betekent dat beeldbepalende bomen van bijvoorbeeld dertig of veertig jaar oud, die vaak een vitaal en essentieel onderdeel van het straatbeeld in een wijk vormen, zomaar en zonder enig overleg en bezwaarmogelijkheid gekapt kunnen worden. Wij zouden graag zien dat de leeftijd waarop een boom zonder vergunning gekapt mag worden omlaag gaat.

We hopen met dit initiatiefvoorstel een aantal belangrijke zaken te verwezenlijken, In de eerste plaats vragen we de gemeente meer visie te ontwikkelen ten aanzien van hoe om te gaan met bomen. Bomenbeleid kan alleen goed vorm krijgen op basis van een heldere visie. Wat ons betreft zou het zeker onderdeel van die visie en het bijbehorende beleid moeten zijn dat er meer bomen geplant worden in de gemeente. Maar ook waar mogelijk het behoud van oudere en monumentale bomen zou een centraal uitgangspunt moeten zijn. Een ander belangrijk onderdeel van een goed bomenbeleid is het regelmatig inventariseren van de ‘monumentenlijst’: hoe staan de monumentale bomen in de stad erbij, hebben ze onderhoud nodig, moet de lijst aangevuld worden?

We moeten niet doorslaan in het behoud van bomen, in de zin dat iedere spriet behouden moet blijven, maar GroenLinks vindt het erg belangrijk om uit te gaan van dat wat er al is aan bomen en groen. Bomen zijn niet alleen goed voor een gezond en prettig leefklimaat in de gemeente, ze zijn ook blikvangers en roepen emotie op. Mensen bouwen echt een band op met de bomen in hun buurt, en de aanwezigheid van bomen bepaalt mede de kwaliteit van leven in de stad .We hopen dat dit initiatiefvoorstel aanleiding zal zijn om het belang van bomen in ‘s-Hertogenbosch voor eens en voor altijd te erkennen en vast te leggen in een goede visie en duidelijk bomenbeleid.’

 

Door Nina van de Goor, communicatiemedewerker fractie

 

voor de hele tekst van het initiatiefvoorsteL, klik hier