Een nieuwe lente, een oud geluid. Dat van motorzagen en vallende hout. Overal sneuvelen bomen in onze stad. Voor bouwprojecten én natuurontwikkeling. Interviews met verontruste burgers in de krant en ingezonden brieven. Judith Hendrickx (GroenLinks) vindt het hoog tijd om met bomen in de binnenstad anders om te springen en stelt vragen in de commissie ROB.

 Geachte commissieleden,

In de stad verdwijnen er de laatste tijd veel bomen in verband met nieuwbouwprojecten zoals de vestingwerken, de randweg, de markt en het Willem Alexander ziekenhuis. Op dit moment ligt er een aanvraag voor een kapvergunning voor acht volwassen platanen en twee zuileiken aan de Beurdsestraat en de Zuidwal. Op de plaats van het gebouw waar vroeger de arrondissementsrechtbank in zat, wordt een appartementencomplex gebouwd, ontwikkeld door de firma Heijmans. De toekomstige bebouwing komt te dicht op de bomen te staan waardoor de bomen moeten wijken. Dit bouwplan lijkt in tegenspraak met artikel 103 van de Algemene Plaatselijke Verordening dat bepaald dat bomen binnen de historische binnenstadsring alleen mogen worden gekapt worden als er sprake is van zwaarwegende veiligheids-, economische- of historische redenen (aantasting van waardevolle gebouwen).

Naast de nieuwbouw op de plaats van het voormalige gerechtsgebouw zullen er door de uitbreiding van het Noord Brabantsmuseum in de omgeving van de Beurdsestraat, zoals het plan er nu uit ziet, sowieso al veel bomen moeten verdwijnen. Terwijl er in de binnenstad al relatief weinig "groen" te vinden is.

Om een grote kaalslag in de omgeving van de Beurdsestraat te voorkomen zou onze fractie graag zien dat in plaats van het verlenen van de benodigde kapvergunningen er wordt gekeken hoe de bomen kunnen worden ingepast in de nieuwbouwplannen. Met name voor de twee bijzondere en beeldbepalende platanen die vooraan in de Beurdsestraat staan op het verbindingsstuk met de Zuidwal en hiermee een geheel vormen met diezelfde platanen op de Zuidwal, die op hun beurt weer belangrijk zijn voor de "groene plint"; het zicht vanuit het Bossche Broek op de stad.

Bomen geven schaduw, schone lucht, een thuis voor allerlei organismen en verfraaien de omgeving. Laten we zuinig zijn op wat we aan bomen nog hebben in de stad.

Graag zou ik de leden van de commissie FES de volgende vraag willen voor leggen:

1) Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat we zuinig moeten zijn op het bestaande groen in onze stad?

2) Vindt u dat in de ontwerpfase van nieuwbouwplannen de bestaande bomen zouden moeten worden ingepast?

3.a) Bent u het met ons eens dat in plaats van het afgeven van een kapvergunning door de Gemeente ’s-Hertogenbosch er gekeken zou moeten worden hoe het bestaande groen in de omgeving van de Beurdsestraat in de nieuwbouwplannen kan worden ingepast?

3b) Vindt u dat het groen wat niet gespaard kan worden wel gecompenseerd moet worden in dezelfde omgeving?

4) Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat het aan een bomenvisie ontbreekt waardoor er onduidelijkheid is hoe om te gaan met het resterende bomenbestand?

Judith Hendrickx