Vlak voor Carnaval viel bij alle Bosschenaren een vrolijk oranje gekleurde kaart in de bus. "Denk mee, doe mee... in uw eigen wijk." Zo introduceerde wethouder Bart Eigeman het wijkgericht werken in onze stad. Even eerder had de gemeente al zes wijkmanagers benoemd.

Die wijkmanagers moeten niet alleen weten wat er leeft in hun wijk. Ze brengen wijkbewoners en instellingen als politie en Divers bij elkaar. Aan de wijktafel kunnen dan problemen worden besproken, maar ook nieuwe ideeën voor de buurt ontwikkeld. Bewoners, instellingen en wijkmanager kunnen samen de gemeente tot beleidsverandering brengen. Want veel actieve bewoners willen nog serieuzer genomen worden door de gemeente. De verschillende afdelingen binnen de gemeente kunnen meer en beter samenwerken. En ook de samenwerking van de gemeente met partners als basisscholen, de politie, Divers en de woningbouwcorporaties kan beter. Vanwege deze drie ervaringen uit de alledaagse praktijk van actieve bewoners komt de wethouder met het wijkgericht werken.

"Met wijkgericht werken willen we er, samen met u, aan werken dat u nog prettiger woont en trots bent én blijft op uw wijk. In de hele gemeente willen wij bewoners meer gaan betrekken bij het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk en de andere ontwikkelingen." aldus zijn boodschap. De wethouder in het Brabants Dagblad: "Ik beloof geen paradijs op aarde, maar het zou mooi zijn als mensen er een stuk tevredener van worden."

Vaak wordt bij grote projecten gedacht aan het bouwen van huizen of de aanleg van wegen. Bart Eigeman ziet de leefbaarheid in buurten en wijken als zo'n groot project. Met de verkiezingsleus "Goud in de wijken" trok de wethouder indertijd de aandacht. Met de invoering van het wijkgericht werken laat hij zien dat die slogan hem politiek ernst is.

Meer informatie over het wijkgericht werken op de website van de gemeente: wws.s-hertogenbosch.nl

Het boekje 'Goud in de wijken' is tegen portokosten verkrijgbaar via een berichtje naar: info@groenlinksdenbosch.nl