Dinsdag 8 november werd in de Bossche gemeenteraad de marathonzitting gehouden over de begroting voor 2012. GroenLinks fractievoorzitter Ruud Schouten legt uit wat er in de raad besproken is en op welke punten de GroenLinks fractie zich nadrukkelijk heeft ingezet.

De economische crisis en de keuzes van de regering in Den Haag hebben grote invloed op de begroting van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De bezuinigingsdiscussie hebben we in het voorjaar al gevoerd. Toen zijn moeilijke beslissingen genomen om in totaal 15 miljoen euro te bezuinigen. Ongeveer de helft van deze 15 miljoen is apart gezet in het zgn. reparatiefonds om waar nodig (een deel van) de landelijke bezuinigingen op te kunnen vangen. Er komt namelijk nogal veel op ons af. Behalve transitie van jeugdzorg en AWBZ komt ook de Wet werken naar vermogen. En dan is er al stevig geschrapt in veel, vaak sociale, financiële potjes. Het reparatiefonds is ruim onvoldoende om alles te compenseren. Harde keuzes blijven nodig.

 

De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van ‘s-Hertogenbosch heeft zich gerealiseerd dat het in deze tijd niet past om veel nieuwe wensen te hebben. Maar twee punten waren voor onze fractie zeer belangrijk. Het niet-foutief inzetten van het geld uit het reparatiefonds en het redden van Meer met Elkaar.

 

Het college van B&W krijgt veel opdrachten van de gemeenteraad. Zo willen we een sterke en sociale stad zijn en blijven. Het college deed het voorstel om een deel van het reparatiefonds in te zetten voor het nieuwe VMBO en voor het nieuwe theater. Belangrijk om jongeren een betere kans te geven en belangrijk om de economie en culturele uitstraling van de gemeente te versterken.

GroenLinks (en bijna de hele raad) vond dat geen goede keuze.

Ja, zeggen wij tegen het college, jullie moeten actief, creatief en doortastend het coalitieakkoord uitvoeren, maar, zeggen wij ook, wij willen dat jullie, college, dat anders financieren. Niet via het reparatiefonds!

 

De raad heeft, via een motie van de coalitiepartijen, uitgesproken dat andere manieren gezocht moeten worden voor de voeding van het structuurfonds, het potje waaruit grote projecten als het VMBO en theater betaald moeten worden.

 

Voor GroenLinks was het overeind houden van Meer met Elkaar, een project voor en door vrouwen, heel belangrijk. De coalitiepartijen hebben een amendement opgesteld dat Meer met Elkaar, net als het ABC-project (alfabetisering), voortgezet kan worden. We gaan onderzoeken of het voor minder geld kan, maar het wordt voortgezet en daar was het ons om te doen. Het amendement werd met ruime meerderheid aangenomen.

 

Onze fractie vroeg nog aandacht voor de verdeling van verenigingssubsidies van sportverenigingen (er komt naar aanleiding van onze motie een voorstel van het college) en voor de krakers en stadslandbouw aan de Elststraat (ontruiming wordt niet opgeschort maar college gaat positief met ze in gesprek).

 

Ondanks de zware economische en financiële tijden en de nodige bezuinigingen staat ‘s-Hertogenbosch er, ook financieel, goed voor. Goed beleid van de afgelopen jaren heeft hier aan mee geholpen. Ook de gunstige ligging, de aard van de bedrijvigheid, de sfeer in de stad en wel meer redenen spelen hierin een rol.

 

Maar verantwoorde keuzes maken is belangrijk. Een sterke stad is een sociale stad is de stelling.

Ondanks de schijnbare andere keuzes van college en raad bij de begroting is de kracht van onze gemeente ook de goede samenwerking tussen raad en college.