Bij instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg komen minder cliënten, waarschijnlijk omdat die voortaan 200 euro eigen bijdrage moeten betalen. Cliënten lopen zo zorg mis die ze nodig hebben. Door het Lenteakkoord wordt die eigen bijdrage weer afgeschaft. GroenLinks vraagt zich af of de gemeente voor sommige cliënten zolang die eigen bijdrage lan bijbetalen.
Betreft: schriftelijke vragen Art.39 Reglement van Orde
Onderwerp: Eigen Bijdrage GGZ
Geacht College,
De GGZ-instellingen hebben te maken met een daling van het aantal cliënten, waarschijnlijk als gevolg van het invoeren van een eigen bijdrage van € 200,- op
jaarbasis. Hierdoor krijgen (beoogde) cliënten niet meer de zorg die ze nodig hebben. Ook worden behandelingen stopgezet. In het “Lenteakkoord” wordt de Eigen Bijdrage regeling voor de GGZ per 1-1-2013 weer afgeschaft.
- De gemeente Amsterdam heeft inmiddels besloten de Eigen Bijdrage voor GGZ patiënten met een minimuminkomen te gaan vergoeden. In Rotterdam vergoedt Bouman GGZ instelling de Eigen Bijdrage uit eigen middelen.
- Is het College met GroenLinks van mening dat door de invoering van de Eigen Bijdrage in de GGZ ongewenste situaties (d.w.z. cliënten die zorg nodig hebben en die nu hierdoor die zorg niet kunnen krijgen)zijn ontstaan?
- Is het College bereid met de GGZ instelling (Reinier van Arkel) in de stad, in overleg te treden om het eerder genoemde probleem, in gezamenlijkheid,op te lossen?
Met vriendelijke groet,
Namens de GroenLinks fractie