Er was een primeur deze avond. GroenLinks raadslid Anske Heerkens heeft het voor elkaar gekregen dat voortaan kraanwater i.p.v. bronwater geschonken zal worden in het bestuurscentrum, en niet alleen tijdens de raadsvergaderingen! Net zo lekker, maar een stuk duurzamer! Onder het genot van een glas water werd er gesproken over oa verkeersveiligheid, de Bartenbrug, regionale samenwerking, uitbreiding van het Bossche zwemwater en het rekenkamer rapport over “klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch”.
Verslag raadsvergadering 11-12-2012
Aan het begin werd door voorzitter Rombouts nog eens genoemd dat er nu kraanwater en geen bronwater meer geserveerd werd aan de raadsleden. Een stap de goede kant op!
Vragenhalfuurtje
Rosmalens Belang maakte van het vragenhalfuurtje gebruik om verduidelijking te krijgen over de stand van zaken rond de aan te leggen fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart (ter hoogte van de Graafsebaan). Hoewel Rijkswaterstaat niet meer enthousiast lijkt voor het project hoopt de wethouder ze toch van de noodzaak te kunnen overtuigen. Wethouder Hoskam gaat er nog steeds van uit dat de brug begin 2014 gerealiseerd kan zijn.
Regionale samenwerking
Blijkbaar verloopt de samenwerking met de gemeenten Bernheze, Maasdonk en Oss niet altijd opperbest. Iedereen gaf aan samenwerking belangrijk te vinden, maar er werd openlijk gesproken over het toevoegen van het bedrijventerrein Heesch-west aan onze gemeente. Gezien de investeringen die daar al zijn gedaan moet er daar iets gaan gebeuren. Niet alle partijen zijn hiervan voorstander. De SP benadrukte dat samenwerking iets ander is dan inlijven en GroenLinks had de nodige bedenkingen bij een nieuwe deel gemeente dat niet over het eigen grondgebied te bereiken is. Duidelijk werd wel dat er geen eis ligt van de provincie dat er op het terrein zg. Categorie 5 (bedrijven met een zwaardere milieu belasting) moeten kunnen komen. Op dat aspect vind de gemeente Maasdonk in haar standpunten ’s-Hertogenbosch aan haar zijde.
Verkeersveiligheid
De plannen voor de verbetering van de verkeersveiligheid kregen veel steun in de raad. Toch wilden veel partijen de plannen nog aanvullen. Aansluitend op het thema “De kracht van de stad” werd toegevoegd dat maatwerk belangrijk is en samen met bewoners, wijkraden, e.d. gewerkt kan worden aan verbeteren van de verkeersveiligheid.
Zwemwater
Kort komt het hier op neer: op dit moment is er volgens het college geen geld voor een extra zwembad in onze stad. Dat een recent rapport zegt dat we nu al een tekort hebben, is vervelend. Enkele partijen, waaronder GroenLinks vinden dat het college haar best moet blijven doen om financiële middelen te vinden voor een nieuw bad, dat dan in het kader van de spreiding waarschijnlijk op West zou moeten komen. Ufuk Kâhya diende namens GroenLinks een motie in om hierbij vooral duurzaamheid en klimaatneutraliteit in de planning mee te nemen.
Op initiatief van Rosmalens Belang wordt de haalbaarheid van een tijdelijke oplossing door Kwekkelstijn onderzocht. Het idee is het bad gedeeltelijk te overkappen. Op deze manier zou er ook gezwommen kunnen worden in koelere periodes. De motie hiertoe werd aangenomen ondanks dat de wethouder het niet echt zag zitten geld uit te geven voor een tijdelijke oplossing.
Klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch
Naar aanleiding van het rapport van de rekenkamer was er in de commissie al een flinke discussie geweest over de voortgang richting het doel van een klimaat neutrale stad. Was de raad niet goed genoeg geïnformeerd of was ze zelf niet scherp genoeg geweest op de ontwikkelingen? Is de weg naar een klimaat neutrale stad een lineaire of niet? Een gepassioneerde Paul Masselink (Stadspartij Knillis) stelde dat de raad zelf de verantwoordelijkheden moet nemen, dat het onwenselijk is om op dit gebied alles exact in procedures vast te leggen, juist omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. Woorden waarbij wethouder Schouten zich alleen maar aan kon sluiten.
Moties van GroenLinks over een lokaal energiebedrijf en een klimaatplatform werden voor nadere uitwerking, en misschien een beetje vanwege tijdgebrek, doorgeschoven naar de commissie voor verdere discussie.
De Bartenbrug
De volledige oppositie vroeg om een rekenkameronderzoek naar de problemen die zijn ontstaan bij de bouw van de Bartenbrug. Omdat de onderhandelingen voor een oplossing tussen gemeente en aannemer nog in volle gang zijn had wethouder Schouten hier problemen mee. Toen het verzoek werd aangepast en het onderzoek werd gevraagd op een moment nadat de onderhandeling zijn afgesloten was het probleem uit de wereld, en kon ook het college en de coalitie instemmen met een onderzoek door de rekenkamer.
Tot slot:
Aan het einde van deze lange avond werd natuurlijk nog stilgestaan bij het (tijdelijk) vertrek van GroenLinks raadslid Ufuk Kâhya. Mede doordat de kans groot is dat Ufuk na zijn half jaar stage bij het Amerikaans congres terug zal keren in de raad werd dit afscheid kort maar leuk onder de aandacht gebracht.
Meer aandacht werd besteed aan het afscheid van Paul Masselink. Meer dan 40 jaar was hij actief in de gemeentepolitiek, maar nu vond hij dat het tijd was om te vertrekken. Niet alleen waren er mooie woorden, bloemen en cadeaus, ook werd Masselink onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Opmerkelijke momenten:
- Wethouders “ Hosman” en “Sneijder” kennen elkaar nog niet zo lang bij naam.
- Judith Hendrickx(s) van de Bossche Groenen vergat met mede indieners te overleggen toen ze aangaf haar motie over wietteelt wel door te willen schuiven naar de volgende raadsvergadering. Haar verklaring: “Ik ben niet echt gewend steun te krijgen in deze raad”.
- Mede indiener D66 kondigde de volgende motie aan als een motie van de volledige oppositie “en de Bossche Groenen”
- Een gepassioneerde Paul Masselink werd na zijn betoog over klimaat en duurzaamheid door wethouder Schouten gevraagd om als adviseur op dit onderwerp aan te treden.