Van rustig op gang komen na het zomerreces was geen sprake dit jaar. Inmiddels hebben we al twee extra raadsvergaderingen achter de rug. De één over de herindeling en de ander met het interpellatiedebat over de Bartenbrug. Wethouder Ruud Schouten heeft moeten opstappen en GroenLinks maakt niet langer deel uit van de coalitie. Laten we stellen dat, toen we aan de zomer begonnen, dit niet het beeld was dat we voor ons hadden bij de raadsvergadering van 10 september 2013.
De raadsvergadering van 10 september 2013 vanuit een ander perspectief
Winkeltijden
Eigenlijk was het bij dit onderwerp al duidelijk wat er zou gaan gebeuren. Slechts twee partijen, 4 raadsleden, hadden dusdanige problemen met het concept van vrije openingstijden op zondag dat ze tegen het voorstel stemden. "GroenLinks een partij die voor consuminderen is. Toch stemmen wij van harte in met het voorstel" sprak GroenLinks (toen nog waarnemend) fractievoorzitter Erik de Rooij. "Wanneer mensen inkopen doen mogen ze wat ons betreft zelf weten".
Dat mensen hun geld maar één keer kunnen uitgeven is natuurlijk waar, maar als ze de mogelijkheid niet hebben in onze stad zullen ze het ergens anders doen, was een veel gehoord argument.
Vanaf vanavond mag iedere winkel in het centrum van Den Bosch dus op zondag open. Over twee jaar zal er een evaluatie plaatsvinden.
De bij hoort er bij
GroenLinks raadslid Anske Heerkens mocht plaatsnemen in de banken van het college om het initiatiefvoorstel "De bij hoort er bij, in Den Bosch" te verdedigen. In dit voorstel wordt de gemeente gevraagd bij-vriendelijk om te gaan met de openbare ruimte, in samenwerking met verschillende instanties zoals het Bossche platform biodiversiteit. In de commissie was al overwegend positief gereageerd op het voorstel, en met enkele aanpassingen was de raad vanavond heel enthousiast. Frans van Valkenburg, raadslid voor Bosch Belang, kwam zelfs naar het katheder voor zijn bijdrage. Hoewel hij begon met de al eerder veelvuldig gemaakte grap "GroenLinks gaat zorgen voor een nieuwe bijenkorf in Den Bosch" bleek al snel dat hij toch vooral het belang van het voorstel wilde benadrukken en erg blij was dat ook in onze stad meegeholpen wordt aan het voortbestaan van deze voor mens en natuur zo belangrijke soort.
De raad nam het GroenLinks voorstel unaniem aan. Een prachtig resultaat!
De BIM
De BIM, de Bossche Investerings Maatschappij, is financieel niet gezond meer. Het voorstel tot herfinanciering is dan ook erg logisch, zeker als je bedenkt dat de gemeente voor 99% aandeelhouder is. Dat de financiële situatie niet geweldig is geeft wel reden tot nadenken over de toekomst. Met die insteek lagen er twee moties, die ook nog eens verdacht veel op elkaar leken.
Een deel van het debat op dit onderwerp ging dan ook meer over waar de moties nou precies van elkaar verschilden en hoe de termen "herinterpretatie" en "discussie" moesten worden uitgelegd. Waarom wilde de coalitie nou zo nodig een eigen motie indienen en niet in overleg met D66 aan een gezamenlijke motie werken? Even werd er zelf gedebatteerd over de vraag wie nou Liberaler is: D66 of VVD.
De uiteindelijke uitkomst: eerst zorgen voor een financieel gezonde BIM en dan nog eens goed denken en praten over de rol die de BIM in de toekomst moet gaan spelen.
De OV visie
Goed dat er een visie ligt was de eenstemmige mening. Maar er werden toch ook veel zorgen uitgesproken. Wat gaat er gebeuren met de transferiumbussen nu de provincie heeft aangegeven niet meer (mee) te willen betalen? Hoe wordt het maatwerk geleverd waarover in het stuk gesproken wordt, om juist de dorpskernen te verbinden? De gemeente heeft weinig invloed op de provinciale beslissingen, maar de zorgen in de Bossche raad zijn behoorlijk.
Voor een verder uitwerking van de visie zal eerst meer duidelijk moeten zijn vanuit de provincie. De wethouder zegde toe zijn uiterste best te doen daar waar mogelijk zijn invloed uit te oefenen.
De Binnenstadring
"Een verrijking van de stad" werden de plannen voor de binnenstadring genoemd. Ook GroenLinks ziet de uitvoering van de plannen met genoegen tegemoet. In de plannen wordt de ring niet alleen een 30km zone, ook komt er veel groen. Aantrekkelijker voor fietser en voetganger dus en bovendien veiliger. Voor automobilisten worden alternatieve routes gerealiseerd, waardoor het autoverkeer rond de binnenstad flink zal afnemen.
Zorgen waren er bij de GroenLinks fractie wel over de pas opnieuw geasfalteerde parklaan en de verkeerssituatie rond de parkeergarage hekellaan. In dit laatste geval wordt in de aanleg rekening gehouden met de situatie zoals die moet worden, vertelde wethouder Hoskam. In het geval van de Parklaan is inderdaad pas nieuw asfalt gelegd en zou het kapitaalvernietiging zijn om op korte termijn de situatie daar te veranderen. In de eindfase van het project zal dit asfalt volgens de wethouder toe zijn aan vernieuwing zodat het project binnenstadring ook daar kan worden afgerond.
Moties om versneld te beginnen met zowel de vestingboulevard als de oranjeboulevard werden door het college omarmd en door de raad aangenomen.
Reclame langs sportvelden
Om sportverenigingen de ruimte te geven wat extra eigen inkomsten te genereren stelt het college voor om de regelgeving uit te breiden. Sportclubs krijgen de mogelijkheid om ook reclame te plaatsen die naar buiten, dus niet alleen naar de velden, gericht is.
Discussie was er over de vraag of er wel regels nodig zijn en of het niet gewoon toegelaten moet worden als clubs er voor kiezen, maar volgens Wethouder Snijders is dat geen (goede) optie.
Interpellatie Bartenbrug (vervolg)
Na het aftreden van wethouder Ruud Schouten waren er nog veel vragen over de Bartenbrug onbeantwoord gebleven. Vandaar dat het debat vandaag werd afgerond. Wethouder Snijders, nu verantwoordelijk voor de openbare ruimte, kon nog steeds geen antwoorden geven op de vraag wat de uiteindelijk kosten zullen worden en wanneer de brug af zal zijn. Om die reden was vanuit het college dan ook verzocht om het vervolg van het interpellatiedebat uit te stellen. Daar hadden de indieners geen trek in.
Wethouder Snijders werd het vertrouwen gegeven om de zaak recht te trekken, en de mate waarin nu mensen daartoe worden ingezet werden genoemd als voorbeeld dat niet in april, maar nu pas bij het college doorgedrongen was dat zwaar geschut nodig was. Snijders bevestigde ook dat door het ambtelijk apparaat verkeerde inschattingen zijn gemaakt over gevoeligheid van informatie.
Juist deze informatievoorziening aan de raad was en is het punt van grote zorg. De volledige raad diende dan ook een motie in waarin werd opgeroepen de informatieplicht in de praktijk te verbeteren. Veel fractievoorzitters spraken op milde toon de noodzaak uit tot deze verbetering. Slechts een enkeling ging verder en vroeg met name ook om een cultuuromslag binnen het gemeentelijk ambtelijk apparaat. De zorg blijft dat het opstellen van een nieuw protocol mooie woorden met weinig gevolgen in de praktijk zullen blijken. Er is meer nodig om zaken echt te veranderen.
Wethouder Snijders gaf aan alles in het werk te stellen om tot snelle resultaten te komen.
Opmerkelijke momenten:
- Frans van Valkenburg zou het erg jammer vinden als onze kleinkinderen het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes dadelijk niet meer snappen, "omdat ze geen idee hebben wat en bij is".
- Natuurlijk moet ook een motie die door de volledige raad is ingediend in stemming worden gebracht. Toch klonk de vraag wat vreemd: “Wie is er tegen dit voorstel?”.
- De belangrijkste vraag van de avond werd gesteld door D66: “Kan de carnavals optocht dit jaar wel over de Bartenbrug?”