Onlangs besloot de gemeenteraad om op termijn het de binnenstadsring tot een 30-kilometerzone te maken: een van de onderdelen van de Koersnota, het plan van oud-wethouder Bart Eigeman om de Bossche binnenstad autoluw te maken. Onze partijgenoot Arie Bijl somt voor ons nog eens de voordelen op, én de nieuwe uitdagingen voor GroenLinks.


De Duitsers hebben een prachtig woord: die Altstadt. Dat woord roept veel meer associaties op dan ons woord binnenstad.


Alt is eerbiedwaardig, denkt aan middeleeuwen, smalle straatjes en stegen met opeens een machtige kathedraal en dromerig water. Oh, kijk daar eens! En het roept op tot koesteren,flaneren en een terrasje pakken. Wij hebben dat woord niet maar wel een mooie binnenstad. Met een te vormen vestingring om de oude stad heen: Parklaan, Hekellaan, Zuidwal, Zuid-Willemsvaart, Brugstraat, Koningsweg en via het Heetmanplein weer terug bij de Parklaan.

En die vestingring wordt zo ingericht of beter, moet zo ingericht worden, dat alleen nog maar bestemmingsverkeer naar de binnenstad komt. Dat betekent dat zo'n 50% van het autoverkeer niet meer in de stad komt en dus op die ring. Het doorgaande verkeer wordt geweerd door de snelheid op die ring terug te brengen naar maximaal 30 km per uur door een uitgekiende inrichting. Het is voor de verkeers- en stedebouwkundigen een uitdaging om dit ook feitelijke te realiseren: geen doorgaand autoverkeer meer.

Wat is de winst?

De verblijfskwaliteit van anderen -fietsers, voetgangers en gehandicapten, wordt fors verbeterd. En, voor alle bewoners van de binnenstad. Er verdwijnt immers ruwweg de helft van de autoverkeersbewegingen.

Minder geluidoverlast: het wordt stiller. Minder stank van benzine- en dieseldampen. En minder fijnstof. Dat is een heel goed bericht voor onze gezondheid.

Minder luchtverontreiniging door minder autoverkeer en langzamer autoverkeer. Dat laatste vermindert ook het gebruik van fossiele brandstof: op weg naar de klimaatneutrale stad.

De recreatie- en flaneerruimte van de binnenstad gaat tot haar grenzen aan toe. Toerisme en kooppubliek ervaren een aantrekkelijker stad. En daarmee de middenstand in de stad. Er komt door de autoluwheid ruimte vrij voor groen, fiets en voetganger.

Meer kansen voor allerlei vormen van biodiversiteit. Het dimensioneren van de ruimte verschuift van auto naar groen en voetganger. Groen heeft een weldadige inwerking op gezondheid en productiviteit.

Met deze stap komen nieuwe stappen inzicht. En de uitdaging voor GroenLinks. Zoals het bundelen van bestemmingsverkeer. Ik denk hierbij aan o.a. de pakjesbezorgers. Maar ook futuristisch onderzoek: hoe ziet de fysieke winkelstand en stad eruit over enkele jaren na de webshoprevolutie? Hoe bevorderen we het elektrisch rijden, hoe promoten we de deelauto? Dus ook binnenstedelijk minder auto(bewegingen). En hoe breiden we zo'n gezonde, leefbare  mensenstad uit tot aan de A2 en de A59 (en verder) tot de klimaatneutraliteit bereikt is.

De stad, onze stad, zet zich hiermee op de kaart.

Arie Bijl