Die onzekerheid voor werknemers en gebruikers willen wij niet in Den Bosch. En het college van B&W ook niet. Die komt met het voorstel om nu voor drie jaar afspraken te maken over het tarief met de aanbieders voor huishoudelijke hulp in onze gemeente.
GroenLinks kon in principe wel akkoord gaan met die afspraak om de komende drie jaar 22 euro per uur te garanderen. Een schoon huis in minder tijd? Ook prima! Maar veel gebruikers vinde koffiedrinken met hun hulp nog belangrijker dan schone ramen. En ook in de nieuwe aanpak moet dit kopje koffie blijven vinden wij. De wethouder was dat met ons eens, hij zag niets in een 'witte tornado' die door het huis trekt. Toch zijn wij er niet helemaal gerust op en overwegen wij een motie om ook in de toekomst dit sociale aspect van huishoudelijke zorg, het even samen koffiedrinken, te kunnen blijven garanderen.
Mijn bijdrage in de commissie van vorige week:
De fractie van GroenLinks kan instemmen met het voorstel. Ook wij vinden het belangrijk dat de werknemers van de aanbieders van huishoudelijke hulp zekerheid krijgen over hun werk en dat aanbieders niet kunnen overgaan tot collectief ontslag zoals elders inNederland geprobeerd wordt. Voor de inwoners van onze gemeente die van thuishulp gebruik maken is het prettig dat zij hun vertrouwde hulp kunnen houden. We realiseren ons ook dat de aangekondigde bezuinigingen van de rijksoverheid om een andere aanpak vragen.
Wel hebben we nog een paar vragen en opmerkingen bij het voorstel:
1. het tarief wordt voor drie jaar vastgesteld. Dat vinden we erg lang. Wat nu een gezond basistarief is en een cao-conformloon garandeert aan de werknemers kan dat na verloop van tijd niet meer zijn als de gemiddelde inflatie 3% blijft.
2. Blijft er ruimte voor nieuwe aanbieders van thuiszorg door deze aanbesteding? Worden er bij de aanbesteding ook aanvullende voorwaarden gesteld zoals bijvoorbeeld de eis dat de aanbieders voldoende stageplaatsen beschikbaar stellen voor leerlingen van het mbo? In Tilburg blijkt dit voor scholen een probleem te zijn.
3. We begrijpen de noodzaak van de nieuwe werkwijze, 'een schoon huis kan in minder tijd' ,wel gaan we ervan uit dat de gemeente de klanttevredenheid blijft onderzoeken en maatregelen treft als die gaat teruglopen. Natuurlijk kan de zorgaanbieder een vrijwilliger gaan zoeken om koffie te drinken met de klant, maar wij willen wel graag dat dit niet bij een vroom voornemen blijft en het in de praktijk straks niet gebeurt. De thuishulp is voor veel klanten een belangrijk sociaal contact, het koffiedrinken daarom een belangrijke gebeurtenis in de week - nu is daar tijd voor - als die tijd wegbezuinigd wordt - want dat gebeurt natuurlijk eigenlijk - moet er tijdig een alternatief zijn en die vrijwilliger ook echt gevonden, door de thuiszorgaanbieder of een andere instelling in de wijk. Ook dat mag wat ons betreft in het klanttevredenheidsonderzoek worden meegenomen.