Vorige week werd door GroenLinks Den Bosch het jaarlijkse Groene Lintje uitgereikt. Het Groene Lintje is een aanmoedigingsprijs voor een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor groen en/of het milieu in de stad. Na oproepen in de Bossche omroep en via de sociale media waren er een zestal genomineerden. Tijdens een gezellig samenzijn bij lunchcafé "In de Roos"werd bekend gemaakt wie het lintje dit jaar volgens de jury het meest verdiende.
Juryrapport:
Wat de jury jullie op het hart wil drukken: we kunnen maar één lintje uitreiken, maar eigenlijk verdienen jullie er allemaal één. De nominatie voor het Groene Lintje kun je zien als een groot compliment voor al jullie harde werk, inzet en doorzettingsvermogen.
Oscar de Groot:
Met zijn talent voor tuinieren heeft hij een prachtige tuin aangelegd bij de Zusters van Orthenpoort, in Den Bosch.
Volgens een bewonderaar van Oscars tuiniertalent: “Groeit en bloeit de tuin, zélfs in het barre voorjaar, dat wij dit jaar gehad hebben.”
Ben van Bennekom:
Deze animator van het Heempark Den Bosch vertroetelt meerdere dagen per week verschillende planten en insecten in het Heempark, en behoedt op deze wijze vele soorten voor uitsterven.
Monique Dongelmans:
Deze vrouw is goed voor mens én milieu. Naast dat de jury haar mooie winkel waardeert, waarderen wij ook vooral aan Monique dat zij de kennis die zij heeft verspreidt, en zo een sneeuwbaleffect creëert, waarbij steeds meer mensen enthousiast raken over duurzaamheid, en een eerlijke en gezonde levenswijze.
En passant zet zij een netwerk op, onder startende ondernemers, die ook bezig zijn met goed doen. Vanuit de binnenstad verspreidt zich zó, onder leiding van deze vrouw, een lekkerruikend, en goed voelend, weldadig optimisme.
Arie Bijl:
De jury had moeite zijn uitgebreide takenpakket te noteren, met zo veel dingen houdt deze man zich bezig. Wij waarderen al zijn bezigheden, maar zijn vooral ook enthousiast over de verbindende rol die Arie zo moeiteloos vervult.
Ondanks al zijn talenten en successen is deze man niet naast zijn schoenen gaan lopen.
Een geïnterviewde bewonderaar verwoordde het als: “Hij is een super lieve, en goeie man.” Gewaardeerd werd: “Hij slaat een brug tussen jong en oud. Hij voelt zich thuis bij alle mensen en elke leeftijdsgroep. En hij geeft graag studenten een kans om verder te komen.”
“Deze man doet altijd gewoon, maar is toch heel bijzonder.”
Derk Kuiper:
Je kunt het aan hem overlaten om de imkerwereld weer op de kaart te zetten. Op zijn twitteraccount vond ik de tekst: “Derk is a thinker and do-er, exploring ways for people to live the best possible life on Earth, while caring for the natural environment, and other people.”
Oftewel: deze man doet iets met groen.
Derk is fantastisch bezig als imker in Den Bosch. Leden van de jury hebben eerder dit jaar zijn bijenhouderij bij de Oosterplas bezocht, en zijn daar erg enthousiast geworden over zijn passie en inzet voor bijen. Een bewonderaar vertelde dat ze het ook zo leuk vindt dat hij bijenkorven houdt op een dak in de binnenstad: “Dat is pas écht stadsimkeren.”
Bovendien is hij een succesvol imker, hoorden wij, aaangezien dit jaar al twee verschillende soorten honing geslingerd konden worden. Zo is dankzij hem het merk ‘De Bossche binnenstadshoning’ een feit geworden.
‘De slimme buurt’, Chris Kleijzen en Jos Derks:
Dit project is gestart in meerdere wijken in Den Bosch. Maar genomineerd zijn de twee vrijwilligers die dit project in Hintham, en in andere wijken, nu al tot een succes hebben gemaakt: Chris Kleijzen en Jos Derks, a.k.a. the energieboys. Dankzij Chris en Jos is het verduurzamen van de wijk Hintham nú al een succes.
Zoals aangedragen werd over hen door de nomineerder: “Landelijk wordt er barweinig aan het verduurzamen van de samenleving gedaan, maar dankzij vrijwilligers en enthousiastellingen zoals Chris en Jos, hoeven we niet te wanhopen.”
Wat de jury vindt: een betere toekomst kan al starten met voorlichting krijgen over bijvoorbeeld het besparen op energieverbruik.
De jury heeft veel waardering voor dit soort lokale initiatieven én voor de vrijwilligers die deze projecten mogelijk maken.
De winnaar:
Naar het oordeel van de jury, komt het groene lintje, ‘de felbegeerde broche,’ dit jaar toe aan:
Ben van Bennekom, van het Heempark in Den Bosch.
Een e-mail die wij kregen over Ben is een goede opsomming van onze redenen om hem te kiezen. Daarom citeer ik nu uit die mail over Ben:
“Volgens ons is de beste kandidaat voor het Groene Lintje, Ben van Bennekom. Ben is ca. 8 jaar geleden gestart om het Heempark van Den Bosch nieuw leven in te blazen. Gedurende vele jaren is er vrijwel geen aandacht aan besteed, zodat het park er erg verwaarloosd uit begon te zien.
Ben van Bennekom is een gepensioneerde biologieleraar, die een aantal jaren geleden de nieuwe opbouw van het Heempark op zich heeft genomen. Dit doet hij met een enorme inzet. Hij stuurt een groep vrijwilligers aan die iedere donderdag in het park bezig is. Daarnaast geeft hij ook rondleidingen en maakt het maandverslag. Kortom, hij is iedere dag met het park bezig.
Het resultaat mag er zijn: er worden momenteel al 900 verschillende soorten planten en insecten geteld, waarvan een aantal die vrijwel nergens anders meer voorkomen. Het is dan ook een genot om door het park te wandelen. Wij zijn ervan overtuigd dat Ben zeker voor het Groene Lintje in aanmerking dient te komen.”
En daar was de jury het mee eens.
Gefeliciteerd Ben!