Op dinsdag 8 oktober vergaderde de Bossche gemeenteraad over oa het initiatiefvoorstel voor een ondernemersfonds, ultrakort parkeren in de binnenstad, het rekenkamerrapport over de regionale economie en de komst van PlantLab naar de Gruyterfabriek. Onderwerpen die, op het ultrakort parkeren na misschien, weinig te maken hebben met de afspraken die partijen maakten in het coalitieakkoord. Dat bleek dan ook duidelijk in de stemverhoudingen.

Verslag van de raadsvergadering van 8 oktober 2013

Ondernemersfonds

Nog geen maand geleden was het belangrijk om de Bossche ondernemers vrijheid te geven. De vrijheid om iedere zondag de winkel te mogen openen. Deze keer probeerde Rosmalens Belang weer eens de raad achter het al vaker voorgestelde ondernemersfonds te krijgen. Bedrijven worden verplicht mee te betalen aan een fonds dat wordt gebruikt om winkelgebieden interessanter te maken. Tot zo ver de vrijheid van de ondernemers. Dat het deze keer lukte was vooral te verklaren door de volledige draai van de VVD. Jan Smit (D66) las voor uit de notulen en zo bleek dat de argumenten die de VVD nu gebruikte om in te stemmen exact dezelfde waren als de argumenten die ze de vorige keer gebruikten als verklaring om tegen het voorstel te zijn.

De GroenLinks fractie vindt het oprichten van een ondernemersfonds geen taak voor de overheid. Die mening werd gedeeld door oa D66 en opvallend genoeg 4 van de 5 leden van de PvdA.

Ultrakort parkeren

Namens de GroenLinks fractie gaf Anske Heerkens aan dat GroenLinks het liefst het binnenstadsparkeren zou beperken tot plaatsen voor bewoners. Ultrakort parkeren draagt niet bij aan de koersnota. Omdat het ultrakort parkeren een nadrukkelijk opdracht van de raad was wilde de fractie dit voorstel toch op waarde beoordelen. Het feit dat in het voorstel "ultrakort" een uur mag duren vond GroenLinks, net als veel andere partijen, te lang. Ook verschillende maximum tijden op verschillende plaatsen in de binnenstad werd verwarrend gevonden. Een groot deel van de raad diende dan ook een amendement in om deze punten te wijzigen.

Het amendement gaat uit van maximaal een half uur parkeertijd in de gehele binnenstad. Ook vroeg het amendement om handhaving op zondagen vanaf 12.00u. Een logische tijd, want vanaf dat moment kunnen de winkels in de binnenstad open zijn. Met name het CDA maakte zich erg druk om het feit dat dit betekent dat kerkgangers op zondag ook moeten gaan betalen voor het parkeren van hun auto. Er werd gesproken over traditie en verworven rechten. Ook Rosmalens Belang oefende druk uit op de indieners om de zondagshandhaving pas om 14.00u in te laten gaan.

De indieners (D66, PvdA, SP, VVD en GroenLinks) voelden daar, ook na een korte schorsing, weinig voor. Het amendement werd aangenomen zonder aanpassingen. Het (gewijzigde) voorstel werd hierdoor niet meer gesteund door oa CDA en Rosmalens Belang.

Vaststellen basistarieven huishoudelijke hulp

Zo’n beetje alle partijen zijn erg blij met het contract voor 3 jaar. Dit geeft zekerheid voor de aanbieders, gebruikers en werknemers in de huishoudelijke hulp in een tijd van bezuinigingen. Toch diende de GroenLinks fractie samen met de PvdA een tweetal moties in. Eén motie vroeg om stageplaatsen bij het bestuurlijk aanbesteden. Volgens de wethouder was dit al geregeld in de afspraken rond “social return”.  Met de toezegging hierover in de toekomst duidelijker te communiceren kon de motie dus worden teruggetrokken.

De andere motie wees op het sociaal aspect. Niet alleen schoonmaken, ook aandacht voor de mensen waar de hulp geboden wordt.

Op dit tweede punt was een alternatieve, deels overlappende, motie ingediend door een groot aantal partijen. Toch was er een flink verschil. Waar de motie van GroenLinks nadrukkelijk vraagt om actief iets te doen om het sociale aspect te waarborgen, vraagt de andere motie om monitoring. Zijn mensen tevreden na de proefperiode? Natuurlijk is het belangrijk te onderzoeken of de gebruikers tevreden zijn bij verandering van werkwijze, maar GroenLinks had zorgen vooraf. Zorgen die blijkbaar niet gedeeld werden.  Zelfs de PvdA steunde bij de stemming de eigen motie niet meer.

De monitoring gaat wel plaatsvinden.

Rekenkamerrapport regionale economie

In de commissie vergadering was de angel al uit dit debat gehaald. Het leek er op leek dat de rekenkamer in haar advies doelde op het stoppen met de vijfsterrenregio. In de commissie was al duidelijk gemaakt dat het inzetten op zowel de regio als lokale nieuwe jonge ondernemingen van belang is. De raad kon de aanbevelingen uit het rapport nu zonder problemen overnemen.

PlantLab

Net als ongeveer twee jaar geleden werd van de Bossche gemeenteraad gevraagd vrij plotseling een besluit te nemen over de komst van PlantLab. Het grote verschil was dat de in het vorige voorstel de gemeente zou participeren, in dit voorstel faciliteert de gemeente. Toch is ook dit niet zonder risico. De zorg rondom mogelijke Europese problemen m.b.t. staatssteun kon de wethouder grotendeels wegnemen. Andere zorgen niet. Door het voornemen het oude pand (de Gruyterfabriek) voor een enkele euro te verkopen, en de afspraak dat de gemeente het, indien nodig, voor taxatiewaarde terugkoopt bracht nogal wat vragen naar boven. Ook is er nog steeds geen duidelijkheid over een “business case” voor PlantLab. Is deze er? Wie heeft hem gezien en hoe is deze beoordeeld?

De insteek van de verschillende partijen in de raad liep ver uiteen. Van een enorm enthousiasme van de VVD tot een zeer kritische houding van D66. GroenLinks steunde het voorstel niet, met als belangrijkste argument de manier waarop de raad onder (tijds)druk wordt gezet.

Het voorstel werd aangenomen. PlantLab vestigt zich dus in Den Bosch. Als het aan de gemeenteraad ligt.

Opmerkelijke momenten:
-    Als je punt d en e van een voorstel wilt wijzigen en dan punt c wilt schrappen wat worden punt d en e dan…
-    PvdA stemt tegen een motie die het zelf mee heeft ingediend. Als hierop verbaasd wordt gereageerd heeft Inke Katoen het antwoord klaar “Ja voorzitter, het is héél bijzonder maar de wethouder heeft me weten te overtuigen”.
-    Als VVD er Rotman beweert dat de VVD de laatste jaren “leading” is geweest op het punt van duurzaamheid klinkt er gelach. CDA’er Van Beers vraagt om 3 voorbeelden.
-    Het college geeft aan geen bezwaar te hebben tegen de stekking van een motie van D66. Wel heeft het college moeite met de overwegingen in de motie. Welke overwegingen? Alle overwegingen!
-    Paul van der Krabben kon het niet laten meerdere malen te benadrukken hoe coalitiepartijen verschillend stemden. Wat hem betreft komen er morgen nieuwe verkiezingen.