Met de Bartenbrug opnieuw op de agenda leek het weer een bewogen avond te worden. Enkele dagen voor de raadsvergadering werd bekend dat nieuwe tegenslagen opnieuw voor vertraging zullen zorgen. Ook het ruimtelijk kader Willemspoort en de gemeenschappelijke regeling voor bedrijventerrein Heesch-West waren onderwerpen waar nog de nodige discussie over verwacht werd. Een avond dus met een volle agenda en verschillende gevoelige onderwerpen. Een avond waarop veel en lang gesproken werd.
Verslag van de raadsvergadering van dinsdag 10 december
Bartenbrug
Met het recente nieuws bleek het raadvoorstel eigenlijk al niet meer actueel. Het verzoek van GroenLinks fractievoorzitter Erik de Rooij om het onderwerp van de agenda te halen en in januari naar de status van de brug en de voorstellen te kijken kreeg dan ook brede steun. Zo was het eerste gevoelige onderwerp snel van tafel.
Bedrijventerrein Heesch-west
Het bedrijventerrein op Heesch-west was een volgend onderwerp. Het bedrijventerrein bevind zich op het grondgebied van de gemeenten Bernheze en Maasdonk. Door de gemeentelijke herindeling zal het deel Maasdonk vanaf 2015 gedeeltelijk Bosch grondgebied zijn. Er is met de verschillende gemeenten hard gewerkt aan een gemeenschappelijke regeling. Deze regeling wordt aan alle gemeenteraden aangeboden. De gemeenteraad van Bernheze ziet echter een aantal problemen. Op de eerste plaats leeft de angst dat er categorie 5 bedrijven (zwaarste categorie wat betreft vervuiling en overlast) zich in de toekomst zullen mogen vestigen. Daarnaast is er weerstand tegen het plaatsen van windturbines.
In het plan zijn geen windmolens opgenomen, maar er is wel geanticipeerd op aanpassing die zouden kunnen worden gemaakt zodat dit wel mag. GroenLinks ziet graag dat die mogelijkheid nu al zou worden ingebouwd. Er klonken twee tegenargumenten uit de raad. Het grondgebied is nog niet van Den Bosch, dus is het vreemd om er nu al beslissingen over te maken. Bovendien vonden veel partijen het niet netjes. De motie zou tegen het zere been van Bernheze zijn.
Bosch Belang fractievoorzitter Paul van de Krabben maakte het bont. Hij stelde voor om eerst de samenwerking te regelen en geen eisen of vragen te stellen. Als de samenwerking een feit is heeft Den Bosch toch de grootste stem en kunnen we dit soort zaken alsnog makkelijk regelen zo redeneerde hij.
Of het een geste was richting Bernheze of het vermoeden dat de motie niet op een meerderheid kon rekenen werd niet helemaal duidelijk, maar de motie werd ingetrokken. Wel deed de raad op initiatief van Peter van Doremalen de uitspraak categorie 4.2 maximaal te vinden voor dit bedrijventerrein. De wethouder had aangegeven dat dit signaal van de raad gewaardeerd zou worden.
Ondanks dat het streven naar duurzaamheid door de raad even op een zijspoor werd gezet ten gunste van een soepeler samenwerking met Bernheze kon de raad instemmen met de voorgestelde gemeenschappelijke regeling.
Management rapportage
GroenLinks diende naar aanleiding van de management rapportage de motie budgetrecht in. In de rapportage roept de accountant de raad op om meer verantwoordelijkheden te pakken. Al eerder had de raad een motie aangenomen met de intentie meer zeggenschap af te dwingen bij budgetafwijkingen van meer dan €250.000. De invulling die daaraan was gegeven was echter niet helemaal zoals die bedoeld was. Via een nieuwe motie werd dit dus opnieuw geprobeerd.
Opvallend was hoe nadrukkelijk wethouder Hoskam de motie afwees. Hij spraak over het maandelijks moeten opstellen van een jaarrekening. “Een karikatuur van de werkelijkheid” noemde D66 raadslid Van Miltenburg dat. Er tekende zich een duidelijke meerderheid voor de motie af in de raad. Ondanks dat bleef Hoskam komen met matige tegenargumenten. Alleen van Rosmalens Belang kreeg hij enige steun. De motie werd dan ook ruim aangenomen en de wethouder zal er, of hij het leuk vind of niet, invulling aan moeten geven. Hopelijk naar tevredenheid van de raad dit keer.
Rapport transitie jeugdzorg
Over het rekenkamerrapport over de aankomende transitie jeugdzorg was niets dan lof te horen. Ook het college was blij met de aanbevelingen. Toch was er een amendement ingediend. Rosmalens Belang ziet graag, met steun van GroenLinks als mede indiener, een financiële en organisatorische risicoanalyse en opties voor samenwerkingsvormen. Met enige aanpassingen in tekst en tijdspad had wethouder Weyers geen moeite met het amendement, dat dan ook werd aangenomen.
Ruimtelijk kader Willemspoort
Een raadsvoorstel waarin de raad wordt gevraagd te besluiten wat we allemaal niet gaan doen. Dat is vragen om weerstand. Dat moet Wethouder Sneijders ook aangevoeld hebben, want via een brief liet hij enkele dagen voor de raadsvergadering weten wat er allemaal wel gaat gebeuren in het gebied. Van een verschraling, waar Paul Kagie over sprak, was volgens de wethouder dan ook absoluut geen sprake. We moeten blij zijn dat er weer sociale huurwoningen gebouwd gaan worden en we hebben geen tijd te verliezen was de strekking van zijn verhaal.
In de raad kwamen zorgelijke geluiden over fijnstof in verband met het niet overkluizen van de randweg. Erg actueel, want nieuw Europees onderzoek toont aan dat fijnstof in lagere hoeveelheden dan de wettelijke normen al gevaarlijk kan zijn. In de tweede kamer deed PvdA bewindsvrouw Mansveld uitspraken over strengere normen voor fijnstof. In de raad hoorden we van de kersverse fractievoorzitter van de PvdA andere geluiden. Zolang we binnen de huidige wettelijke normen zitten hoeven we ons nergens druk over te maken, zo stelde ze.
Een ordevoorstel om later nog eens naar de raad met verbeterde plannen terug te komen haalde het net niet. Het ruimtelijk kader zelf wel.
En verder:
* Nu er door het college meetbare doelen zijn toegevoegd aan de plannen richting een excellente AgriFood regio Noordoost Brabant kon de raad akkoord gaan.
* De raad stemde in met een kleinschalige pilot voor gratis Wifi hotspots in de binnenstad, ondanks zorgen over het potentiele gevaar van straling door enkele raadsleden.
* Veel steun was er voor een onderzoek naar breedbandinfrastructuur, naar alle waarschijnlijkheid in begrijpelijk Nederlands: glasvezel.
* De regels voor de bestemming van het spinhuiswalcomplex mogen worden versoepeld.
* De vlietdijk blijft langer open. GroenLinks stond vrij geïsoleerd in de opvatting dat de eerder gemaakte afspraken daarover zouden moeten worden nagekomen.
Ten slotte
De raad mocht vanavond stemmen over een vierde termijn van Burgemeester Rombouts. Met 34 stemmen voor en slechts 4 tegen zal de raad een aanbeveling doen om Dhr. Rombouts opnieuw tot burgemeester te benoemen.
Opvallende momenten:
- Judith Hendrickx liet Peter van Doremalen uitspreken!
- Door de hoofdelijke stemming aangevraagd door D66 hebben we eindelijk alle raadsleden een keer horen spreken…
- Als Diana Brok (Rosmalens Belang) een aanpassing in haar amendement tot drie keer toe moet herhalen merkt ze laconiek op: ”zo lang ben ik nog nooit aan het woord geweest in de raad”.