Afgelopen vrijdagmiddag, 22 februari, organiseerde GroenLinks Den Bosch haar eerste politieke café in een serie van cafés die nog komen gaat. Onderwerp was ‘groepswonen voor ouderen’, dat werd aangezwengeld door Kitty Hesen van Kilimanjaro Wonen. Dat het een onderwerp is dat leeft bleek allereerst uit de opkomst: er moesten in allerijl stoelen bijgehaald worden in het Mariapaviljoen, maar vooral ook uit de discussie die volgde op Kitty Hesens betoog.
Door Suzanne van Hees
Alleen al in Den Bosch bestaan verschillende locaties, zoals de oude Kameleon basisschool (foto), en in de buurt de Isabellakazerne in Vught, waarover druk gespeculeerd, gedacht en getekend wordt als toekomstige woningen. Voor ouderen met daarin al dan niet zorg verweven, maar ook voor gezinnen, alleenstaanden, kunstenaars en mensen met een beperking of leuker nog: een combinatie daarvan. Maar, omdat het wonen op deze manier nog betrekkelijk pionieren is en (nog) niet conventioneel, betekent het heel wat lobbyen, creatief denken en een lange adem.
Hesen sprak ook over de Zorgzame buurt, waarin een buurt in Eindhoven veranderde in een ware community, met een eigen gemeenschapshuis vol leven in de brouwerij. Dit draait volledig op vrijwilligers uit de buurt en er is voor elk wat wils: van borduren, conversatie Duits, tot jongeren die de buurt mee schoonhouden en daarmee wat zakgeld verdienen (heitje voor karweitje blijkt heel tijdloos te zijn). In de zorgzame buurt wordt vooral aandacht besteed aan het durven stellen van vragen, want dat blijkt nog een hele hoge drempel voor velen. Er lijkt in ieder geval draagkracht voor zo’n gemeenschapshuis en dito gevoel in de buurt: tot nu toe was het huis van de buurt om niet door de woningcorporatie ter beschikking gesteld, maar het ziet er naar uit dat het ook met huur gewoon open zal blijven.
Al met al een zeer inspirerende bijeenkomst, zeker voor een sociale partij als GroenLinks. En aan de politiek de opdracht om de welbekende obstakels van de soms ellenlange procedures in te korten en ingewikkelde vergunnings- en bestemmingplantrajecten te vereenvoudigen.
Maar tegelijkertijd klonk er ook de oproep aan burgers, toekomstige bewoners van dit soort bijzondere locaties, om creatief te zijn, te lobbyen tot in de huiskamers van fractieleden en wethouders en vooral de boer op te gaan met hun eigen plannen! Zou Kilimanjaro dat bedoelen met ‘wonen voor gevorderden’?
Het volgende politiek café is op 21 maart, 16:00 uur in het Mariapaviljoen, GZG-terrein in Den Bosch.